Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 18 Ιουλίου 2020 16:54

Μετά από το καλό πρώτο βήμα της ενεργειακής αναβάθμισης δύο κτιρίων του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, τι άλλο;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

dimker7Σε συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής με τον Δήμαρχο Κερατσινίου Δραπετσώνας Χ. Βρεττάκο, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας, συμμετείχε η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, υπεγράφη  η απόφαση έγκρισης χρηματοδότησης για την Ενεργειακή αναβάθμιση δύο κτιρίων, του Δημαρχείου και του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα Μερκούρη», του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Προφανώς πρόκειται για μία καλή συμφωνία, απ'αυτές που εκτός από τα οικονομικά οφέλη που  θα  έχει ο δήμος έχει και το αντίκρυσμά της στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. 

Το έργο βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας των 2  κτηρίων του Δήμου είναι συνολικού κόστους 1.478.173 ευρώ, εκ των οποίων τα 880.000 ευρώ χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής και τα υπόλοιπα από ιδίους πόρους του Δήμου.  

Τρεις ερωτήσεις που μας προέκυψαν σε πρώτη ανάγνωση, είναι οι εξής: Το πρόγραμμα αυτό της Περιφέρειας Αττικής αναμενόμενο είναι να αφορά και άλλους δήμους. Ποιοι είναι αυτοί και με ποια κριτήρια επιλέχτηκαν; Όπως και με ποια κριτήρια και από ποιους επιλέχτηκαν αυτά τα δύο  συγκεκριμένα κτίρια του δήμου Κερατσινίου Κερατσινίου; Και τρίτη, είναι γνωστό πότε θα ξεκινήσει αυτό το έργο και πότε θα παραδοθεί ολοκληρωμένο;

Θα ήταν φυσικά δυνατόν να μην μου προέκυπταν αυτές οι απλές ερωτήσεις, αν φρόντιζαν οι αρχές και μας ενημέρωναν με όλες εκείνες τις βασικές πληροφορίες που χρειάζεται ένας πολίτης για να καταλάβει το θέμα και να μπορεί και να κρίνει τις αποφάσεις. Οι περισσότερες πάντως αρχές έχουν υιοθετήσει τον παραδοσιακό τρόπο της Διοίκησης για να ενημερώνουν τον κόσμο που το χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν βοηθάει να φωτιστεί το θέμα τουλάχιστον στα βασικά του σημεία κι απ'όλες τις πλευρές.   

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι αρκετές δημοτικές παρατάξεις μιλούσαν στο προεκλογικό πρόγραμμά τους για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιριών της πόλης, με διάφορους τρόπους. Μήπως καλό είναι είναι να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο ένα συγκεκριμένο συνολικό πρόγραμμα, τριετίας πια, για ποια κτίρια θα αναβαθμισθούν ενεργειακά, με ποιους τρόπους και με ποια χρηματοδότηση;

Το θέμα αυτό για όσους το παρακολουθούν βρίσκεται στο κέντρο των επιλογών των οικολογικών κινήσεων. Η greenpeace μάλιστα εδώ και δύο χρόνια προβάλλει μία δέσμη προτάσεων που βασίζεται σε διάφορες πηγές  ενέργειας (  Ενεργειακές κοινότητες: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις ) και παρεμβάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου αναφέρονται κάποιοι δήμοι στην χώρα μας που σε συνεργασία με την Greenpeace, έχουν προχωρήσει σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για κοινωνικούς σκοπούς, ενώ ετοιμάζουν σχέδια για παροχή δωρεάν ηλιακής ενέργειας σε ευάλωτα νοικοκυριά ( Η ενεργειακή δημοκρατία ξεκινάει από τον δήμο σου )

Δηλώσεις Πατούλη και Βρεττάκου: 

«Με τον Δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χ. Βρεττάκο, έχουμε μία δημιουργική συνεργασία.

                   Σήμερα με την απόφαση έκκρισης που υπογράψαμε ξεκινάει ένα εμβληματικό έργο το οποίο θα συμβάλλει στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των δύο δημοτικών κτιρίων. Συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην προσπάθεια ισότιμης ανάπτυξης όλων των Δήμων της Αττικής. Υλοποιούμε αναπτυξιακά έργα που θα βοηθήσουν στην ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών. Σε συνεργασία με τους Δήμους, στοχεύουμε στη μέγιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, δίνοντας έμφαση σε έργα που θα ενισχύσουν το περιβαλλοντικό ισοζύγιο των τοπικών κοινωνιών».
Από την πλευρά του ο κ. Βρεττάκος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη, επισημαίνοντας πως πρόκειται για έργα που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενεργειακή αναβάθμιση της περιοχής.
  

Πως θα επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων

Στα δύο κτίρια, το Δημαρχείο και το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», προβλέπεται σύμφωνα με τη σχετική μελέτη και απόφαση ένταξης, η αντικατάσταση κουφωμάτων, η εγκατάσταση σκιάστρων, η αντικατάσταση λεβητών, η αναβάθμιση λεβητοστασίου, η αντικατάσταση κεντρικών κλιματιστικών μονάδων, η εγκατάσταση συστήματος BMS, η αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων, η θερμομόνωση σωληνώσεων δικτύων ψύξης θέρμανσης και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος. Μάλιστα με την ολοκλήρωση των δύο αυτών παρεμβάσεων προβλέπεται μείωση της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας κατά 1.400.000 kWh/yr που θα οδηγήσει και σε μείωση των εκπομπών CO2 κατά 460tn/yr.  
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 19 Ιουλίου 2020 16:01
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Τελευταία άρθρα από τον/την Λάκης Ιγνατιάδης

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση