Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020 10:25

Τι λέτε, να δεχτούμε τη συγγνώμη του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

vimaΥπάρχουν ακόμη αρκετοί άνθρωποι που ζητούν συγγνώμη όχι τυπικά, αλλά γιατί ένιωσαν μέσα τους πως έστω και αθέλητα προξένησαν κάποιο κακό σε έναν ή σε πολλούς συνανθρώπους τους. Και υπάρχουν λίγοι συνανθρώποι μας που για τους δικούς τους λόγους  δεν δέχονται τη συγγνώμη. Ο πιο συνηθισμένος λόγος της άρνησης είναι πως εκτιμούν ότι αυτή η συγγνώμη δεν είναι ειλικρινής και ζητείται για άλλους λόγους. 

Ένα κριτήριο για το αν μία συγγνώμη ζητείται από την επίγνωση του κακού που προξένησαν κάποιες ενέργειες του ζητούντος, είναι να γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από την μεριά του ώστε να αδυνατίζουν εκείνοι οι λόγοι που προκάλεσαν το κακό. Ένα το κρατούμενο.

Γι'αυτό είμαστε σε αναμονή αν θα δεχτούμε τη συγγνώμη του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη που τη ζήτησε από το βήμα της Βουλής για την ταλαιπωρία και τις ουρές που έχουν υποστεί οι πολίτες όλα αυτά τα χρόνια. Συγκεκριμένα δήλωσε «Όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη από τους πολίτες για την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια από την αδυναμία του κράτους να προχωρήσει στην ψηφιοποίηση πλευρών της Δημόσιας Διοίκησης», εκφράζοντας την απόφαση της σημερινής κυβέρνησης να απλοποιήσει διαδικασίες που ταλαιπωρούν τους πολίτες. 

Και πρόσθεσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Πρέπει να πούμε συγγνώμη για όλες αυτές τις ώρες, τις ουρές, όλα αυτά τα χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις, για όλη την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί όλοι οι γονείς και όχι μόνο. Πρέπει να πούμε μια μεγάλη συγγνώμη, τη συγγνώμη της εκκρεμότητας. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Θα προχωρήσουμε αυτού του τύπου τις ψηφιακές τεχνολογίες για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Και αυτές τις αλλαγές μπορούμε να τις αγκαλιάσουμε όλοι μαζί γιατί δεν έχουν κομματικό χρώμα».

Δύο τα κρατούμενα: Την συγγνώμη του, την συγγνώμη τους σ'αυτό το θέμα, θα την δεχτούμε ευχαρίστως, αρκεί όντως να πειστούμε ότι θα μας προκύψει ένα κράτος που οι ψηφιακές τεχνολογίες θα ολοκληρωθούν σύμφωνα με τις δυνατότητες της εποχής μας και θα λειτουργούν ικανοποιητικά σε όλες τις υπηρεσίες όπου είναι δυνατόν να εφαρμόζονται και να δουλεύουν καλά. Και το εξ ίσου σημαντικό, να αφορούν όλες αυτές οι αλλαγές όλα τα ανθρώπινα όντα που ζουν κι εργάζονται σ'αυτόν τον τόπο.

Εννοείται, πως αναμένουμε παρόμοια κίνηση και από τους δήμους και γενικότερα από όλα τις δημόσιες υπηρεσίες. Να σημειώσουμε εδώ πως μέχρι στιγμής από τότε που ξεκίνησε η ψηφιοποίηση πάνω από 800.000 επισκέψεις σε γκισέ έχουν αποφευχθεί με την ψηφιοποίηση υπεύθυνων δηλώσεων, εξουσιοδοτήσεων κ.λπ.

Τρίτο κρατούμενο: Άμα, όσοι κρατούσαν και κρατούν το πεπόνι και το μαχαίρι σε διάφορα πόστα, δεν προχώρησαν στη λειτουργία του ηλεκτρονικού κράτους, ψάξουν μέσα τους και γύρω τους να εντοπίσουν τις αιτίες αυτής της παράλειψής τους, τότε αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι καλό ανατέλει σ'αυτήν την χώρα που ανίκανοι, ατάλαντοι και άχρηστοι μας αλλάζουν τα φώτα από τότε που γεννηθήκαμε; Όταν μάλιστα η κάθε αντιπολίτευση στα θέματα που συμφωνεί προτείνει ότι κατά την γνώμη της θα προκαλέσει τα καλύτερα αποτελέσματα, τότε μεγαλώνει αυτό το καλό. 

Εννοείται πως η ίδια αυτοκριτική διάθεση θα πρέπει να διατρέχει κάθε στιγμή όλους τους κρατικούς αρμόδιους και το πολιτικό προσωπικό σε θέματα που άπτονται της λειτουργίας του κράτους και των κυβερνητικών αποφάσεων. Μια αυτοκριτική που θα έχει νόημα άμα αλλάζει συμπεριφορές, νοοτροπίες και γεννά τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για όλους τους πολίτες. Τόσο απλά.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020 19:53
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση