Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020 06:48

83 μεγιστάνες ζητούν να φορολογηθούν - «Η ανθρωπότητα είναι σημαντικότερη από τα χρήματά μας»

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

megistanasΣ.Δ: Από τις 10 ειδήσεις που επιλέγουν τα ΜΜΕ να κυκλοφορήσουν διεθνώς, έχει υπολογιστεί ότι σταθερά μία στις 10 είναι γενικά καλή και δύο ας πούμε ουδέτερες. Ιδού μία από τις καλές: Εμφανίστηκε μία μικρή ομάδα πάμπλουτων ανθρώπων που στην συγκυρία αυτή κατάφερε να μη σκεφτεί εγωιστικά και ζήτησε από τις κυβερνήσεις τους να τους φορολογήσουν για λόγους κοινωνικούς. Το σωστό λοιπόν, για κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο, δεν είναι οι κυβερνήσεις εκείνες που από μόνες τους δεν σκέφτηκαν μια τέτοια λύση για τα προβλήματα της κρίσης λόγω κορωνοϊού, αλλά και δεν θα ανταποκριθούν σ'αυτή την προτροπή, να δημοσιοποιήσουν τους λόγους της άρνησής τους; Όχι για τίποτα άλλο, αλλά ως μία ευκαιρία ακόμα για να μάθουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε. 

Ρεπορτάζ: Μια ομάδα μεγιστάνων, προέτρεψαν σήμερα τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τους φόρους σε βάρος τους προκειμένου να βοηθήσουν τους φτωχούς να επιβιώσουν του κορωνοϊού και της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε.

 Σε ανοικτή επιστολή, οι 83 βαθύπλουτοι επιχειρηματίες με τις περιουσίες τους να ανέρχονται σε δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, μεταξύ αυτών η κληρονόμος Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ και ο συνιδρυτής των Ben & Jerry's, ζητούν να επιβληθεί ένας μόνιμος φόρος πλούτου που θα χρηματοδοτήσει τις προσπάθειες να δοθεί οικονομική βοήθεια σε όσους πλήττονται από την κρίση.  

«Σε αντίθεση με δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, εμείς δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το αν θα χάσουμε τις δουλειές μας, τα σπίτια μας ή την ικανότητά μας να στηρίξουμε τις οικογένειές μας», τονίζει η ομάδα.  

«Επομένως, σας παρακαλούμε. Φορολογήστε μας. Φορολογήστε μας». Η επιστολή δημοσιοποιήθηκε πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της ομάδας της G20, των πιο προηγμένων οικονομιών του πλανήτη, που αναμένεται να συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης στις 18 Ιουλίου με επίκεντρο την παγκόσμια οικονομική αναταραχή που έχει προκαλέσει η πανδημία.  

Λόγω του «παγώματος» κάθε οικονομικής δραστηριότητας, η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 3,2% φέτος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ρόιτερς με τη συμμετοχή περισσότερων από 250 οικονομολόγων. Οι ευπορότεροι του πλανήτη χρωστούν ένα «τεράστιο χρέος» στους εργαζόμενους σε θέσεις κρίσιμης σημασίας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον φονικό ιό καθημερινά και «αμείβονται σε πολύ μεγάλο βαθμό ανεπαρκώς», υπογραμμίζουν οι 83 εκατομμυριούχοι.  

«Πρέπει να ισορροπήσουμε εκ νέου τον κόσμο μας προτού είναι πολύ αργά. Δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία να γίνει αυτό σωστά», σημειώνεται στην επιστολή. «Η ανθρωπότητα είναι σημαντικότερη από τα χρήματά μας».  

Την πρωτοβουλία της επιστολής οργάνωσαν οι Oxfam, Patriotic Millionaires, Human Act, Tax Justice UK, Club of Rome, Resource Justice, και Bridging Ventures. Οι περισσότεροι από τους υπογράφοντες είναι από τις ΗΠΑ.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020 10:41

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση