Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 18:42

Η Social Hackers Academy μαθαίνει προγραμματισμό σε πρόσφυγες, μετανάστες και ανέργους

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

lifo18Μια πολυπολιτισμική ομάδα της Αθήνας έχει στόχο να βρει δουλειά στον τομέα της τεχνολογίας σε ανθρώπους που πλήττονται κοινωνικά.  

 Η Social Hackers Academy (SHA) ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2017 ως μια πρωτοβουλία τριών, άγνωστων μεταξύ τους μέχρι εκείνη τη στιγμή, ανθρώπων: του Chris Owen από την Αγγλία, του Michael Thomas από την Αμερική και του Έλληνα Δαμιανού Βαβανού.  

«Με κάποιον μαγικό τρόπο έτυχε να γνωριστούμε και να ξεκινήσουμε αυτό το εγχείρημα, ο καθένας για τους δικούς του λόγους ‒ ο σημαντικότερος ήταν πως βαρεθήκαμε να βλέπουμε τις βάρκες των προσφύγων να καταφθάνουν στα νησιά μας κι εμείς να μένουμε αμέτοχοι. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογούσε, βάλαμε "πλάτη" και ξεκινήσαμε την οργάνωση.

Η ομάδα ξεκίνησε λίγο ανορθόδοξα, κοιτάζοντας το τελικό αποτέλεσμα που θέλαμε να πετύχουμε, δηλαδή την κοινωνική ένταξη. Για να επιτευχθεί, όμως, η κοινωνική ένταξη αυτών των ανθρώπων θα πρέπει να έχουν μια καλή εργασία, με μέλλον. Όταν το καταλάβαμε αυτό, κοιτάξαμε την αγορά εργασίας και συγκεκριμένα σε ποιον τομέα υπάρχει ανάγκη για ανθρώπινο δυναμικό. Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: εταιρείες τεχνολογίας. 

Οι εταιρείες δίνουν πραγματική μάχη στην προσπάθειά τους να βρουν ανθρώπινο δυναμικό για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Σε συνεργασία με τις εταιρείες, λοιπόν, δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα σπουδών πάνω στον προγραμματισμό και προσφέρουμε μια ολιστική προσέγγιση στην εύρεση εργασίας νέων» λέει ο κ. Βαβανός. 

Σήμερα, σε διάστημα μικρότερο από τρία χρόνια, η ομάδα της SHA έχει φτάσει τα 13 άτομα (πληρωμένοι υπάλληλοι, μακροχρόνιοι εθελοντές μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, πρακτικάριοι), την οποία πλαισιώνουν οι +30 εθελοντές που βοηθούν στην εκτέλεση αυτού του κοινωνικού σκοπού.

«Είμαστε μια πραγματικά multicultural οργάνωση, καθώς στην κυρίως ομάδα μας έχουμε 13 άτομα από 9 εθνικότητες. Μάλιστα, είμαστε μόνο δύο Έλληνες. Το γεγονός αυτό μας έχει βοηθήσει πολύ στο να μπορούμε να φέρουμε διαφορετικές νοοτροπίες και λύσεις στα προβλήματα που καλούμαστε να λύσουμε καθημερινά. Η πλειονότητα των εθελοντών και των εργαζομένων είναι νεαροί άνθρωποι με πολλή όρεξη για σκληρή δουλειά και κοινωνική αλλαγή.

Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε έναν αλληλέγγυο κόσμο, όπου όλοι οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση, η οποία με τη σειρά της αποσκοπεί στην εύρεση εργασίας.

Απευθυνόμαστε σε Έλληνες ανέργους, μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι θέλουν να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να αναλάβουν την ευθύνη της ζωής τους. Χρειάζεται κόπος, πολύ διάβασμα και υπομονή για να αποφοιτήσει κάποιος από το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα, αλλά το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, γιατί ο απόφοιτος μπορεί να βρει εργασία.

Στη SHA προσφέρουμε μια ολιστική προσέγγιση στην εύρεση εργασίας, παρέχοντας τέσσερα εκπαιδευτικά προγράμματα: στο πρώτο (pre-course) οι μαθητές πρέπει να αποδείξουν το ενδιαφέρον και το πάθος για τον προγραμματισμό, ενώ το main course περιλαμβάνει ένα Full Stack Web Development Class. 

Το τέταρτο και τελευταίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι το «How to get a dev job course». Το να μάθεις τις απαιτούμενες δεξιότητες είναι το πρώτο και μάλλον πιο εύκολο βήμα, καθώς μέχρι τότε ο μαθητής ελέγχει την τύχη του. Από κει και πέρα, όμως, πρέπει να βρει εργασία, κάτι που είναι πραγματικά πολύ δύσκολο, ακόμα και στον χώρο της τεχνολογίας, όπου υπάρχουν αρκετές ελεύθερες θέσεις. Αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα βοηθάει τους αποφοίτους μας να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη περίοδο εύρεσης εργασίας.

Μέχρι σήμερα πάνω από 200 άνθρωποι έχουν περάσει από τη SHA, με τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά τους να είναι ιδιαιτέρως σημαντικές, καθώς η αγορά εργασίας στο κομμάτι τεχνολογίας είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους στη χώρα μας. Πρακτικά, ένας απόφοιτος της σχολής μπορεί να εργαστεί σε μια εταιρεία είτε ως junior developer είτε ως πρακτικάριος.

«Το 72% των αποφοίτων μας έχει ενταχθεί στην αγορά εργασίας μετά την παρακολούθηση των μαθημάτων», δηλώνει υπερήφανα ο κ. Βαβανός, «ενώ οι υπόλοιποι είναι σε διαδικασία εύρεσης εργασίας. Τα αποτελέσματα αυτά μας κάνουν ιδιαίτερα χαρούμενους και ταυτόχρονα μας δίνουν το κίνητρο να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερα, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να βρουν εργασία.

Η τεχνολογία έχει αλλάξει εντελώς τη ζωή μας και ίσως κάποιες φορές να μην έχουμε επίγνωση του μεγέθους αυτής της αλλαγής. Άλλωστε, ο νέος αναλφάβητος είναι το άτομο που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία και καλούμαστε να κάνουμε κάτι γι' αυτό. Επίσης, παρακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις, προβλέπουμε πως θα υπάρξει σημαντικό κύμα ανεργίας τα επόμενα 10 χρόνια και πρέπει να προετοιμαστούμε ως κοινωνία».

Μία από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στο πρόγραμμα της SHA είναι το «Women Going Digital», μια ιδέα της Αγγελίνας Μήλα, διευθύντριας προγραμμάτων της SHA, σε συνεργασία με το ΔΙΟΤΙΜΑ (Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών) και χρηματοδότηση από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι με το αρχικό feedback αυτού του προγράμματος, καθώς έχουμε δεχτεί απίστευτα πολλές αιτήσεις. Αυτήν τη στιγμή μόλις ξεκινήσαμε την πρώτη μας τάξη, όπου συμμετέχουν 16 εξαιρετικές, γεμάτες θετική ενέργεια Ελληνίδες άνεργες που ενδιαφέρονται να μάθουν τα βασικά του προγραμματισμού και να αποκτήσουν μια δεξιότητα μέσω της οποίας θα έχουν πρόσβαση σε μια νέα αγορά εργασίας.

Από την πλευρά μας, πάντοτε θέλαμε να φέρουμε περισσότερες γυναίκες στην τεχνολογία και στον προγραμματισμό, ενώ η απήχηση αυτού του προγράμματος μάς έδωσε ώθηση ώστε να ξεκινήσουμε σύντομα μια δεύτερη τάξη. Θα ακολουθήσουν κι άλλες στο μέλλον».

Μετά την απόφαση της SHA να ξεκινήσει εξ ολοκλήρου online μαθήματα, ώστε να μπορέσει να στηρίξει κοινωνικές ομάδες που δεν ζουν στην Αθήνα, ένα από τα επόμενα σχέδια είναι να μπει σε όλα τα προσφυγικά camps και να φτάσει μέχρι το τελευταίο χωριό της Ελλάδας, όπου μπορεί υπάρχει κάποιος ταλαντούχος νέος ή νέα που επιθυμεί να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή.  

Πώς μπορεί να βοηθήσει κάποιος το έργο της SHA; Εάν κάποιος/-α επιθυμεί να συντρέξει ένα συγκεκριμένο έργο της οργάνωσης, μπορεί να συνεννοηθεί απευθείας μαζί της. Website: socialhackersacademy.org E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Τηλέφωνο: 2103 0031124

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 18:51

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση