Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020 16:31

Πόσο δύσκολο ήταν να μοιραστούν τα ποσά για την καμπάνια στα ΜΜΕ με όρια και δίκαια κριτήρια;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

kathimerini5Σ.Δ. Θα με έκανε να ένιωθα καλά ως κάτοικος αυτής της χώρας αν όλα τα χρήματα των φορολογουμένων που μοιράστηκαν από την κυβέρνηση για την ενημέρωση σχετικά με την καμπάνια "Μένουμε σπίτι" για τον κορωνοϊό ήταν μια άψογη κίνηση. Και σιγά τα λεφτά δηλαδή. Το συνολικό ποσό που μοιράστηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση, φτάνει τα 19,4 εκατ. ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ. Επιπρόσθετα 411.985 ευρώ ήταν η αμοιβή του αναδόχου. Άψογo μοίρασμα λοιπόν, με τα κριτήρια της επιλογής των δικαιούχων να ήταν πέρα από κάθε αμφισβήτηση και με τα ποσά που θα τους αναλογούσαν θα ήταν τέτοια που δε θα προκαλούσαν το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Το κακό είναι πως το να γίνει σωστά αυτό το μοίρασμα χρήματος στην εποχή μας είναι πολύ εύκολο, που ακόμα κι ένα παιδί θα μπορούσε να το κάνει και να μην υπάρχει καμία αντίρρηση, καμία ένσταση. Γι'αυτό όμως αρκεί αυτός που μοιράζει ( η κυβέρνηση στην περίπτωση αυτή) να θέλει να το κάνει, να θέλει να είναι εντάξει και κύριος. Για τους παραδοσιακούς όμως λόγους, που συνοψίζονται στο "πάνω απ'όλα τα δικά μας παιδιά κι ας γίνουν όλα τσιμέντο", δυστυχώς δεν μας προέκυψε τώρα, σε μία κατάσταση μάλιστα που υπάρχει μεγάλη ανάγκη να μεγαλώνει η εμπιστοσύνη του κόσμου σε ότι εκπροσωπεί το κράτος και οι θεσμικοί παράγοντες. 

Πέρα από όλα αυτά η κυβέρνηση μας έβγαλε την πίστη μέχρι να δημοσιοποιήσει όλα τα σχετικά στοιχεία.  Εδώ  η λίστα της καμπάνιας.  Στα τηλεοπτικά κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας δόθηκαν τα εξής ποσά: Alpha 680.000 ευρώ, Ant1 780.000 ευρώ, Mega 380.000 ευρώ, Open 450.000 ευρώ, ΣΚΑΪ 830.000 ευρώ, Star 730.000 ευρώ, ΕΡΤ 270.000 ευρώ. Όλα αυτά τα ΜΜΕ των ισχυρών του χώρου πήραν πολλά περισσότερα χρήματα αν αθροιστούν τα ποσά που δόθηκαν σε όλα τα μέσα που διαθέτουν. Το κακό είναι ότι δεν ντρέπονται, και οι μεν και οι δε. 

Ακολουθεί το άρθρο του Παντελή Μπουκάλα που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 7.7 με τον τίτλο " Ενας κατάλογος άνευ ορίων, άνευ κριτηρίων"

Δεκαοκτώ τα εκατομμύρια ευρώ που δαπάνησε το υπουργείο Οικονομικών για να πειστούμε να κάνουμε κάτι για το οποίο οι συντριπτικά περισσότεροι ήμασταν ήδη πεπεισμένοι, «να μείνουμε σπίτι» δηλαδή. Και, συμπτωματικά, δεκαοκτώ σελίδες ο κατάλογος με τους τίτλους των Μέσων που αμείφθηκαν για να προβάλουν τα σχετικά μηνύματα. Υπάρχει, λοιπόν, τέτοια δημοσιογραφική άνθηση; Μα ναι. Αν μαζί με τα όντως υπάρχοντα ΜΜΕ, επιδοτήσεις και μηδαμινής επισκεψιμότητας ιστοσελίδες, σκιώδη μπλογκ και διακινητές «ειδήσεων» βελοπούλειου επιπέδου, τα πράγματα εμφανίζονται ανθηρά και ζωηρά.

Τα ΜΜΕ στρατεύτηκαν σ’ έναν αγώνα στον οποίο όφειλαν να στρατευτούν έτσι κι αλλιώς, δωρεάν. Μη λησμονούμε ότι, έστω και κατ’ αντιγραφή της διεθνούς ορολογίας, ενημερωθήκαμε διά πρωθυπουργικών διαγγελμάτων ότι βρισκόμαστε σε «αόρατο πόλεμο». Σε συνθήκες οιονεί πολεμικές λοιπόν, που δοκιμάζουν το σύνολο της κοινωνίας, εφημερίδες, κανάλια, ραδιοσταθμοί και ιστοσελίδες υποχρεούνται να συμβάλουν ακερδώς. Ο δήμος δεν παραμένει πρώτο συνθετικό της δημοσιογραφίας; Ή μήπως η κρατική ΕΡΤ χρειαζόταν 400.000 για να προβάλει τα κρατικά σποτάκια;

Στην πραγματικότητα, ο κορωνοϊός χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση σαν πρόσχημα γαλαντομίας με ξένα έξοδα. Σαν ευκαιρία να δοθεί ένα δώρο στα ΜΜΕ, ένα υποκατάστατο της κρατικής συνδρομής που έχουν ανάγκη τα έντυπα μέσα για να αντέξουν. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κοινοποίησε επιτέλους τον κατάλογο των ΜΜΕ που αποζημιώθηκαν για να συμμετάσχουν στη διαφημιστική εκστρατεία. Ούτε το γεγονός ότι χρειάστηκαν ακριβώς ενενήντα ημέρες για να γίνουμε μάρτυρες του θαύματος ούτε το ότι προαπαιτήθηκαν πάμπολλα αποδοκιμαστικά δημοσιογραφικά σχόλια (έστω από μερίδα του Τύπου), κοινοβουλευτικές ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό και καταιγίδα χλεύης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν εμπόδισαν τον κ. Πέτσα να εμφανιστεί στην παράδοση του καταλόγου υπερήφανος για τις κυβερνητικές επιδόσεις στη διαφάνεια. Σαν να περηφανεύεται επειδή «τερμάτισε δεύτερος», σε αγώνα δέκα χιλιάδων μέτρων, ο αθλητής που ντουμπλάρεται από τον νικητή ακριβώς πάνω στο νήμα.

Επειδή λοιπόν επρόκειτο για δώρο, ο δωροδότης, η κυβέρνηση, λειτούργησε με κύριο κριτήριο το προσωπικό πολιτικό του γούστο. Εξ ου και ο μετά ψευδών εξηγήσεων αποκλεισμός αντικυβερνητικών ΜΜΕ και η άνευ ορίων προνομιακή αντιμετώπιση αρκετών ημετέρων. Αν, παρά την τρίμηνη επεξεργασία, ο κατάλογος παραμένει εξόφθαλμα ετσιθελικός, εύκολα φαντάζεται κανείς την αρχική αυθόρμητη μορφή του.

 
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020 20:00
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση