Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020 02:05

Κάλεσμα δήμου σε σύσκεψη των επικεφαλής δημ.παρατάξεων την Παρασκευή για δύο σημαντικά θέματα σχετικά με την Oil One στη Δραπετσώνα

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

dimker5Επειδή εισήγηση εκ μέρους του δημάρχου δεν έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι τώρα, γι'αυτό δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θα συζητήσουν οι 7 επικεφαλής των δημ.παρατάξεων στο γραφείο του δημάρχου το απόγευμα της Παρασκευής 3.7. Η πρόσκληση πάντως μιλάει για ΣΥΖΗΤΗΣΗ πάνω σε δύο θέματα. Το πρώτο έχει να κάνει με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Oil One και το δεύτερο με την ψηφισθείσα από το δημ.συμβούλιο τροπολογία για την μετεγκατάσταση της Oil One. 

Η ανάκληση λειτουργίας δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες ούτε του δήμου ούτε της περιφέρειας. Αυτό που μπορεί να κάνει ο δήμος είναι να απευθυνθεί στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και να ζητήσει την ανάκληση της λειτουργίας της βάσει απόφασης του δημ.συμβουλίου. Που τέτοια απόφαση υπάρχει. Οπότε φανταζόμαστε ότι στην καλύτερη περίπτωση θα γίνει πρόταση για να συμπληρωθεί και να συζητηθούν την Παρασκευή τα επόμενα βήματα. Το σίγουρο είναι ότι η Oil One έχει άδεια λειτουργίας για την επεξεργασία των αποβλήτων των πλοίων, αλλά δεν είμαστε βέβαιοι αν βρίσκεται ακόμα εν ενεργεία η άδεια αποθήκευσης και εμπορία πετρελαιοειδών και λιπαντικών που είχε εκδοθεί επί Σταθάκη και μετά κατόπιν πιέσεων της δημ.αρχής είχαμε μάθει ότι είχε παγώσει έως ότου βρεθεί χώρος μετεγκατάστασης των δεξαμενών.    

Η συζήτηση τώρα για την τροπολογία για την μετεγκατάσταση της Oil One φαίνεται ότι θα γίνει πάνω στην πρόταση της τροπολογίας που πρότεινε η δημ.αρχή στο δημ.συμβούλιο στις 26.6 και ψηφίστηκε από 26 από τους 41 συμβούλους. Καθ'οδόν όμως προέκυψε ένα πρόβλημα με την αναφορά του βουλευτή Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος στην συζήτηση για την τροπολογία πρότεινε να ληφθεί υπόψη και ο νόμος 3325 του 2005 (άρθρο 31 παρ. 4) και διάβασε την σχετική διάταξη που λέει ότι για να γίνει απομάκρυνση βιομηχανίας πρέπει να έχει ήδη βρεθεί υποδοχέας κα να έχει αδειοδοτηθεί η ίδια δραστηριότητα στον ίδιο ή όμορο δήμο. 

Σ'αυτήν την αναφορά του βουλευτή ο μόνος από τους παρόντες που έδωσε σημασία ήταν ο δημ.σύμβουλος Γ. Τσιρίδης, αλλά τόσο η νομική σύμβουλος του δήμου Χρ.Μυργιαλή όσο και ο δήμαρχος μας διαβεβαίωσαν πως η τροποποίηση είναι σωστή και δεν τίθεται κανένα πρόβλημα. Ο δήμαρχος μάλιστα στην ανακοίνωσή του συμπλήρωσε ότι "Ακόμη όμως και να μην ήταν σωστή η τροπολογία, ένα είναι το σίγουρο: Η νομοθέτηση γίνεται από τη Βουλή. Συνεπώς, είναι υποχρέωση της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων να μην υπεκφεύγουν, αλλά αν το θεωρούν σκόπιμο να συντάξουν μια τροπολογία που να είναι, κατά τη γνώμη τους, νομικά ορθή, προκειμένου να επιβάλλουν τη θέληση όλων των κατοίκων του Δήμου, αλλά και του ευρύτερου Πειραιά.".

Είτε τεθούν στην συζήτηση της Παρασκευής κάποιες διορθωτικές αλλαγές στην ψηφισμένη τροποποίηση, είτε τα επόμενα βήματά της, αυτό θα το μάθουμε οσονούπω. Αλλά στο δια ταύτα η κίνηση αυτή του δημάρχου είναι ένα θετικό βήμα, μιας και φανερώνει ότι η δημ.αρχή εργάζεται για την πληρέστερη δυνατή πρόταση και την καλύτερη προώθησή της. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020 16:50
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση