Κυριακή, 21 Ιουνίου 2020 18:42

Ο περιφερειάρχης Γ.Πατούλης επιμένει πως η μία από τις τρεις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων θα γίνει στο Σχιστό Κερατσινίου

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

etsΣε μία συνέντευξη που παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ.Πατούλης στο Νίκο Καραγιάννη και αναρτήθηκε με τον τίτλο "Οι 5 άξονες για τα μεγάλα έργα και τις παρεμβάσεις στην Αττική" στις 21.6 στο σάιτ ΥΠΟΔΟΜΕΣ, μιλάει και για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Εκεί αναφέρει πάλι το γνωστό σε όσους ασχολούνται με τo θέμα αυτό. Εξήγγειλε λοιπόν για μία ακόμα φορά ο κ.Πατούλης, την έναρξη υλοποίησης των νέων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων σε Φυλή, Σχιστό και Γραμματικό μέσω ΣΔΙΤ(Συνεργασία Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα). Και συμπλήρωσε πως θέτουμε ως πρώτη προτεραιότητα την υλοποίηση ενός νέου σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων, με έμφαση στην ανακύκλωση και τη διαλογή στη πηγή, με στόχο μας ως το 2025 να πάψουμε οριστικά να θάβουμε σκουπίδια στη Φυλή. 

Πιο συγκεριμένα σ' αυτόν τον στόχο του άξονα «Καθαρή Αττική» περιλαμβάνονται η δημιουργία των νέων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, η ανάληψη δράσεων ανακύκλωσης , η παράδοση στους δήμους της Αττικής 80 νέων απορριμματοφόρων και 9000 καφέ κάδων ανακύκλωσης για την δημιουργία δικτύου συλλογής βιοαποβλήτων.

Νίκος Καραγιάννης: Aς πάμε λίγο στο μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα, αυτό της διαχείρισης απορριμμάτων. Ποιο είναι το σχέδιο σας και θα το δούμε να εκτελείται; Στο παρελθόν έχουμε δει πολλά σχέδια να εξαγγέλλονται και τελικά λόγω αντιδράσεων ή λόγω αδυναμίας μένουν στο συρτάρι.

Γιώργος Πατούλης: Η δική μας δέσμευση είναι καθαρή και θα γίνει πράξη. Ως το 2025 η χωματερή της Φυλής θα έχει κλείσει και στην Αττική δεν θα θάβουμε πλέον χωρίς επεξεργασία τα σκουπίδια μας. Τελεία και παύλα. Στόχος μας είναι με αφετηρία το 2020, που το έχουμε κηρύξει έτος ανακύκλωσης, να πετύχουμε η Αττική να αποκτήσει ένα σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της.

Διαμορφώνουμε ένα στρατηγικό σχέδιο, με ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις. Αν και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω πως πριν ακόμη συμπληρωθεί ένας χρόνος θητείας, έχουμε περάσει σταθερά από το στάδιο των εξαγγελιών, στο στάδιο της υλοποίησης.

Ο ΕΔΣΝΑ και η Περιφέρεια Αττικής προωθεί ένα νέο σύστημα που θα επιβραβεύει τους Δήμους που ανακυκλώνουν και θα επιβαρύνει όσους εξακολουθούν να στέλνουν στη Φυλή περισσότερα σύμμεικτα απορρίμματα.

Ενδεικτικά σας αναφέρω πως, όπως είχαμε δεσμευτεί, έχουμε ανάδοχο για τη μελέτη αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ. Δεκάδες Δήμοι επικαιροποιούν τα τοπικά τους σχέδια, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής.

Προχωράμε στην κατασκευή 3 νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα στη Φυλή, του Πειραιά στο Σχιστό, και της Βορειοανατολικής Αττικής στο Γραμματικό, αξιοποιώντας το χρηματοδοτικό εργαλείο των ΣΔΙΤ.

Έχουμε σε εξέλιξη πρόγραμμα διανομής 80 σύγχρονων απορριμματοφόρων και 9000 καφέ κάδων σε όλους τους Δήμους. Σύντομα θα διεξαχθεί διαγωνισμός για την προμήθεια και τοποθέτηση 1000 γωνιών ανακύκλωσης σε όλη την Αττική.

Ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία διαλόγου για δημιουργία και λειτουργία διαδημοτικών Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων.

Σ.Δ: Πιο συγκεκριμένα αυτό που σχεδιάζεται να γίνει στη θέση του ΣΜΑ στο Σχιστό είναι είναι να καταργηθεί ο ΣΜΑ και στη θέση του να γίνει μονάδα επεξεργασίας και καύσης. που θα δέχεται 180.00 τόνους ανά έτος σύμμεικτα και 70.000 τόνους ανά έτος προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα.

Στην τελική ο Πατούλης επέλεξε από κάθε άποψη την πιο εύκολη λύση. Αντί να κινηθεί πάνω στις ράγες του ισχύοντας πλαισίου του ΠΕΣΔΑ Αττικής *, που προβλέπει αποκέντρωση στην διαχείριση των απορριμμάτων με την δημιουργία έξι μονάδων παρόμοιων μ'αυτήν που θέλει να γίνει στο Σχιστό, διάλεξε μία, το Σχιστό. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι καθαρά πολιτικός. Αντί δηλαδή να ανοίξει ο Πατούλης μέτωπα με έξι δήμους, ανοίγει μόνο με το Κερατσίνι Δραπετσώνα, στον οποίο έτσι κι αλλιώς πάντα ήταν μικρό το ποσοστό της δεξιάς και στον οποίον είναι πολύ δύσκολα να κερδηθεί ο δήμος στις επόμενες δημοτικές εκλογές από παράταξη άλλη εκτός απ'αυτή της σημερινής δημοτικής αρχής.

Εμείς προσωπικά κρατάμε μικρά καλάθια για τα μεγαλεπήβολα και άκρως συγκεντρωτικά σχέδια του Πατούλη ως προς το αν θα γίνουν όλα όπως τα έχει σχεδιάσει και προπάντων το κλείσιμο της εφιαλτικής μονάδας στη Φυλή. Η ανακύκλωση στην χώρα μας χρόνια τώρα έχει φτωχά αποτελέσματα και ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μόνο, να τονίσουμε πως εκεί το δούλεψαν το θέμα με πολλά καλώς επεξεργασμένα σχέδια και για πολύ χρόνο και γι'αυτό τώρα παρουσιάζουν τριπλάσια και τετραπλάσια ανακύκλωση από τη δική μας, όπως και μεγάλα σκορ στην διαλογή στην πηγή. 

Το θέμα για το δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας είναι πως έχει επιλέξει ομόφωνα ως στάση στο θέμα της δημιουργίας σταθμού επεξεργασίας απορριμμάτων στο Σχιστό το ΟΧΙ. Μπορεί και να είναι η σωστότερη επιλογή. Όμως ένα είναι το κριτήριο, το τελικό αποτέλεσμα. Σ'αυτές τις αντιπαραθέσεις φυσικά και την κύρια ευθύνη την έχει πάντα αυτός που κατέχει την πιο ισχυρή θέση εξουσίας και μοιράζει το ζεστό χρήμα, δηλαδή στην περίπτωσή μας ο Πατούλης. Όμως ευθύνη για την νίκη των δικών του επιλογών έχει και ο άλλος πόλος, ευθύνη για το πως θα φτιάξει την άμυνά του και πως θα ισχυροποιήσει τις θέσεις του τόσο μέσα στον κόσμο και σε τοπικούς φορείς, όσο και σε άλλους δήμους και σε κόμματα.

Πρακτικά αυτό το ΟΧΙ του δήμου σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολα να φτιάξει συμμαχίες με άλλους δήμους, μιας και όλοι οι δήμοι της Αττικής βολεύονται με αυτήν την Πατούλεια επιλογή. Αν όμως με δυνατά επιχειρήματα και συζητήσεις και αντίστοιχες δράσεις υποστήριξης των θέσεών του διερευνούσε την επιλογή του ΝΑΙ σ'αυτήν την μονάδα, όμως με την προϋπόθεση μόνο για τους δήμους της περιφέρειας του Πειραιά και δίχως ΣΔΙΤ και φυσικά ούτε συζήτηση για την καύση, ίσως άλλαζε το σκηνικό. Αφού υπάρχουν πιθανότητες να κερδίσει γενικά πολλούς πόντους και πιο ιδιαίτερα στο τηλεοπτικό κοινό. Κάπως έτσι θα προκύψει εκ των πραγμάτων η ανάγκη δημιουργίας των άλλων πεντέξι σταθμών επεξεργασίας απορριμμάτων, και τότε ίσως φτιαχτούν κάποιες συμμαχίες που θα δημιουργήσουν άλλα μέτωπα πράμα που θα ισχυροποιήσει τη θέση μας. Ίσως.... 

Το δεύτερο είναι πως ενώ, το νερό της μονάδας στο Σχιστό έχει ήδη μπει στο Πατούλειο αυλάκι και τρέχει, η δημ.αρχή δεν έχει αρχίσει να ζυμώνει στο θέμα στον κόσμο και προπάντων στον κόσμο που κατοικεί πάνω από τη λεωφόρο Δημοκρατίας και προς το Σχιστό. Δεν ξέρω αν οι διοικούντες στο δήμο καταλαβαίνουν ότι θέλει πολύ χρονό και πολύ δουλειά για να δημιουργηθεί ένα ισχυρό και μαζικό κίνημα γι'αυτήν την ιστορία. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι και η οσμή των σκουπιδιών δεν θα φτάνει στα σπίτια τους και τα αέρια της καύσης των απορριμμάτων που προβλέπει η επιλογή Πατούλη για τα υπολείμματα δεν θα είναι επιβλαβείς για την υγεία τους ρύποι, χρειάζεται μια στοχευμένη δουλειά ενημέρωσης και συζήτησης με τους δημότες, τους συλλόγους και τους διάφορες κινήσεις και λέσχες. Κι αυτό, ο καθένας το καταλαβαίνει, ότι θα έχει καλύτερα αποτελέσματα αν γίνει συντονισμένα από όλες τις δημοτικές παρατάξεις.  

Αυτές είναι κάποιες πρώτες σκέψεις για το πως μπορούμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες να κερδίσουμε την μάχη για την επεξεργασία των απορριμμάτων. 

Πατώντας  ypodomes.com  θα σας εμφανιστεί όλη η συνέντευξη του Γ.Πατούλη.

*Τι έχει ψηφιστεί από τον ΠΕΣΔΑ: Η προηγούμενη περιφερειακή αρχή ψήφισε στον ΠΕΣΔΑ ένα πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων με τα εξής χαρακτηριστικά: α) τον δημόσιο χαρακτήρα του, β) τη διασπορά του σε 9 σημεία της Αττικής (6 ΜΕΑ, 3 ΧΥΤΥ, 2 μονάδες βιοαποβλήτων). Το μόνο ωστόσο που έκανε ήταν να προτείνει για χωροθέτηση μόνο δυο σημεία στην Αττική: τη Φυλή και το Σχιστό. Η σημερινή περιφερειακή αρχή προτείνει ένα πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων με τα εξής χαρακτηριστικά: α) τη συμμετοχή των ιδιωτών μέσω ΣΔΙΤ, β) την καύση ως επιλογή, και γ) τη χωροθέτηση μόνο 3 σημείων στην Αττική: τη Φυλή, το Σχιστό και το Γραμματικό.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020 18:21
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση