Σάββατο, 06 Ιουνίου 2020 17:11

Casus belli: Η επιβαλλόμενη ελληνική απάντηση στην τουρκική πειρατεία

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

slprΤο προμελετημένο αίτημα της κρατικής τουρκικής εταιρείας πετρελαίου TPAO για σεισμικές έρευνες στην περιοχή, που εκτείνεται ανατολικά της Ρόδου, μέχρι νοτιοανατολικά της Κρήτης, αποτελεί κρίσιμη ενέργεια για να εφαρμοστεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Μέσω αυτού, θα επιχειρηθεί από το νεο-οθωμανικό καθεστώς Ερντογάν η παράνομη οικειοποίηση όλης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας χιλιάδων μιλίων θαλάσσιων εκτάσεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε περίπτωση, δε, της de facto κατοχυρώσεως αυτής της υφαρπαγής, είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθεί ως τετελεσμένο και στο Αιγαίο. Παρά το γεγονός ότι η όλη αυτή η επιχείρηση στηρίζεται στην κατάφωρα παράνομη θέση ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, κάτι που είναι προδήλως αντίθετο, με το υφιστάμενο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του άρθρου 121 (2) της Συμβάσεως του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS), το τουρκικό καθεστώς δεν δείχνει να ιδρώνει.

 Για να καταδειχθεί δε, το πειρατικό της Τουρκίας, αρκεί να αναφερθεί ότι το 2011 υπέγραψε συμφωνία με το ψευδοκράτος της μαρτυρικής Κύπρου για "οριοθέτηση" της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων μεταξύ τους, όπου αναγνώριζε τότε ότι η Κύπρος ως νησί έχει υφαλοκρηπίδα! Το επιθετικό νέο-οθωμανικό καθεστώς Ερντογάν, εκμεταλλευόμενο τη ρευστή παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση (σοβαρή υποχώρηση των ΗΠΑ, ανάδειξη νέων ανταγωνιστικών παγκόσμιων πόλων –Κίνα, Ρωσία–), η οποία επιδεινώθηκε σε μεγάλο βαθμό και από την πανδημία του κορωνοϊού, επιχειρεί χωρίς ουσιαστική διεθνή αντίδραση τη δημιουργία τετελεσμένων.

Την πειρατική όμως αυτή πολιτική της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου σε όλο τον εθνικό άξονα Θράκη–Αιγαίο–Κύπρος–Ανατολική Μεσόγειος, έχει υποβοηθήσει και η πάγια ασκούμενη κατευναστική πολιτική της Αθήνας, καθ’ όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης, πλην λιγοστών εξαιρέσεων (κρίση του 1987).

Δομική απειλή

Οι συνεχόμενες επιθετικές πράξεις εντός της τελευταίας τριετίας, όπως η ρητορεία περί αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης, η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού προβλήματος με αποκορύφωμα τα γεγονότα του Έβρου, η μόνιμη καταπάτηση της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, η μεγέθυνση των καθημερινών παραβιάσεων στο Αιγαίο, οι χάρτες της Γαλάζιας Πατρίδας, το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και η πρόσφατη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας, δεν καταλείπουν καμία αμφιβολία.

 

Πιστοποιούν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η Τουρκία συνιστά σήμερα για την Ελλάδα μια δομική απειλή και όχι έναν απλώς δύσκολο και απείθαρχο γείτονα, ο οποίος μπορεί να τιθασευτεί απλά με την επίκληση των αρχών διεθνούς δικαίου, τις οποίες παραβιάζει χωρίς αιδώ και μέσω της κατευναστικής πολιτικής. Οι ψευδαισθήσεις, που καλλιεργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από την πολιτική και οικονομική "ελίτ" της χώρας εν σχέσει με την τουρκική απειλή, εξαιτίας του φοβικού συνδρόμου από το οποίο κατατρύχονται, έχουν καταρρεύσει.

Η Μεταπολίτευση, που ξεκίνησε με την αποδοχή του εθνικού ακρωτηριασμού στην Κύπρο και, αφού καλλιεργήθηκε στον ελληνικό λαό ο υπερκαταναλωτισμός, το ατομικό βόλεμα, η μερική προσπάθεια και το στοιχείο της εθνικής αμεριμνησίας, κλείνει τον κύκλο της. Όχι μόνο λόγω της οικονομικής χρεοκοπίας, που έπληξε την πλειοψηφία του λαού, αλλά και λόγω της γιγάντωσης της τουρκικής απειλής.

"Φιλανδοποίηση" της Ελλάδας και της Κύπρου

Πατώντας  slpress.gr  θα σας εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο του Παπασίμου Γεώργιου που αναρτήθηκε στο slpress στις 6.6. 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 06 Ιουνίου 2020 17:16
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση