Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020 20:47

Εμάς μας αρρωσταίνει η μελισσανιδίλα και η επιτροπή επιθεωρητών Περιβάλλοντος ίσα ίσα που την μύρισε

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
riposΠέντε χρόνια τώρα μας έχει φλομώσει η μελισσανιδίλα, ένας αέριος δύσοσμος ρύπος, που προκαλεί πόνους στο λαιμό, στα μάτια και πολλών βαραίνει το κεφάλι και δυσκολεύει την αναπνοή. Έτσι μάθαμε από πρώτο χέρι αυτό που απέδειξε ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ότι δηλαδή η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο σημαντικότερος περιβαλλοντικός κίνδυνος για την υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μετά από το πόρισμα του ελέγχου που διεξήγαγε την Τρίτη 19 Μαΐου ένα κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στις εγκαταστάσεις της εταιρείας OIl One δεν ξέρω εσείς, αλλά εγώ για ένα πράμα είμαι βέβαιος πια. Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κ.Χατζηδάκης ακόμα και σε βάθος χρόνου δε θα τολμήσει να μας λύσει το πρόβλημα της μελισσανιδίλας. Απλά δεν θα το κάνει και δεν θα ντρέπεται, όπως δεν το έκαναν και οι δύο προηγούμενοι υπουργοί Περιβάλλοντος της κυβέρνησης Σύριζα-ΑΝΕΛ.
Μιλώντας για το σήμερα, με λίγα λόγια δεν εμπιστεύομαι τον κ.Χατζηδάκη κι αυτούς τους επιθεωρητές του που ήρθαν για έλεγχο κατόπιν εορτής δίχως τα κατάλληλα όργανα κι αν δεν κάνω λάθος πρώτη φορά μέσα στα 5 χρόνια. Θα περάσουν λοιπόν, χι χρόνια, όσα θα είναι υπουργός, και η μελισσανιδίλα θα εξακολουθήσει να ζει και να βασιλεύει στην περιοχή μας.
Οπότε ο κλήρος πέφτει σ'εμάς. Σε όσους ζούμε σ'αυτήν την πόλη και θέλουμε η καθημερινή μας ζωή να μην γίνεται χάλια. Με τα σημερινά δεδομένα ένας δρόμος υπάρχει. Όλες οι δημοτικές παρατάξεις, που επανειλημμένα έχουν δηλώσει ότι συμφωνούν πως πρέπει να τελειώνουμε με την μελισσανιδίλα, να βάλουν νερό στο κρασί τους, και να δουλέψουν σκληρά και σοβαρά για να φτιάξουν από κοινού ένα μαζικό κίνημα με κατοίκους και εργαζόμενους στη Δραπετσώνα και στο Κερατσίνι.  Αν αυτό δεν συμβεί τότε είναι πάρα πολύ πιθανό η μελισσανιδίλα να μας πεθάνει πριν την ώρα μας. Ας το πάρουμε λοιπόν απόφαση ότι αυτή είναι η πικρή αλήθεια και ας κάνουμε το σωστό. ( αναλυτικά εδώ για έναν τρόπο αντιμετώπισης της μελισσανιδίλας)
Ανακοίνωση του ελέγχου 
 Έλεγχος του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «OIL ONE MABE» Αθήνα, 02 Ιουνίου 2020
Από το ΥΠΕΝ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
1. Μετά από αναφορές και διαμαρτυρίες για διάχυτες οσμές πετρελαιοειδών στην περιοχή του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του Σώματος Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδας διενήργησαν έκτακτο έλεγχο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «OIL ONE MABE» την Τρίτη 19 Μαΐου 2020.
2. Σήμερα 2 Ιουνίου 2020 διαβιβάστηκε στον Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα η σχετική έκθεση των Επιθεωρητών την οποία δίνουμε στην δημοσιότητα και η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
«Δεν έγιναν αντιληπτές οσμές που να παραπέμπουν στην παραγωγική δραστηριότητα της εγκατάστασης σε ένταση και διάρκεια, σχετική με τις αναφερόμενες οχλήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Έγιναν αντιληπτές εκπομπές μικρής διάρκειας (στιγμιαίες) και χαμηλής έντασης, με ήπια οσμή υδρογονανθράκων σημειακά».
3. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, σχετικά με τη διερεύνηση της πηγής εκπομπής των ρύπων «οι επιθεωρητές δεν διαθέτουν όργανα μέτρησης οσμών». Το αντικείμενο της μέτρησης οσμών είναι πολύ εξειδικευμένο και απαιτεί συγκεκριμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, που διαθέτουν λίγα πιστοποιημένα εργαστήρια στην ελληνική επικράτεια.
Για τον λόγο αυτό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα απευθυνθεί άμεσα σε ένα πιστοποιημένο εργαστήριο εγνωσμένου κύρους και θα του αναθέσει το σχετικό έργο, ενώ παράλληλα θα μελετήσει τα συμπεράσματα έργων άλλων εργαστηρίων που είναι σε εξέλιξη.

Σημειώνουμε ότι ήδη έχει ανατεθεί σχετικό έργο και από την Περιφέρεια Αττικής στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το οποίο θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2020. Επιπλέον η ελεγχόμενη εταιρεία έχει αναθέσει την παρακολούθηση και μέτρηση της ποιότητας και των αέριων εκπομπών σε ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ, του ΕΚΠΑ και του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
4. Υπενθυμίζουμε, τέλος, τη δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου και Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας στο Κερατσίνι, στον χώρο των παλιών Λιπασμάτων. Για την επιτάχυνση αυτού του έργου το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ορίσει τις επόμενες μέρες ειδικό Συντονιστή.
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2020 11:14
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση