Κυριακή, 31 Μαΐου 2020 21:04

Το όμβρια, τα ψάρια, η oilone και μεις…

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

fish1Η συνέντευξη του δημάρχου μας στο MEGA μαζί με την αντιπεριφεριάρχη Πειραιά σε συνδυασμό με το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ του καναλιού ήταν μια πολύ καλή ανάδειξη του προβλήματος της βρώμας των εγκαταστάσεων Μελισσανίδη.

Οι γκρίνιες αν μπορούσε να είναι καλύτερη η παρουσία του δήμαρχου, γιατί δεν μίλησε για άλλα ζητήματα (αποκλειστικό θέμα της εκπομπής ήταν η «βόμβα» oil-one και όχι «έχετε βάσανα στο δήμο σας;») δεν βοηθούν σε τίποτα.

Μπορούμε να κρατήσουμε μια αποκάλυψη από το ρεπορτάζ και μια διαπίστωση μετά το ρεπορτάζ.

Αποκάλυψη ήταν η προσπάθεια και επιθυμία της oilone να πάρει άδεια για να ρίχνει τα απόβλητα της στην θάλασσα. Πρώτα το παράλογο του αιτήματος. Μαζεύει τα απόβλητα πλοίων που απαγορεύεται από τις διεθνείς συνθήκες να αποβάλλονται στην θάλασσα, τα διυλίζει, δηλαδή αφαιρεί το πετρέλαιο που ξαναδιοχετεύεται στην αγορά και επιθυμεί τα κατάλοιπα –το χειρότερο δηλαδή- να τα ρίχνει στην θάλασσα! Γιατί να μην το κάνουν κατευθείαν τα πλοία …τσάμπα; Αμέσως μετά, η γνωστή σε όλους αλήθεια που μόνον η Πολιτεία δεν μπορεί να αντιληφθεί. Τα κατάλοιπα, απ’ όπου προέρχονται οι επικίνδυνες οσμές που κατακλύζουν τον Δήμο μας (και όχι μόνο τον δήμο μας, το ίδιο πρόβλημα αναλόγως των ανέμων έχει και ολόκληρη η Πειραϊκή και το Ικόνιο) διοχετεύονται στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Δεν είμαστε τρελοί όταν λέμε ότι η βρώμα πρωτοεμφανίστηκε μετά την λειτουργία της oilone και πολλές φορές προερχόταν από τους αγωγούς ομβρίων της ΕΥΔΑΠ κάτι που έκανε τους αρμόδιους να ανασηκώνουν το φρύδι (ενώ θα έπρεπε να κλίνουν το μάτι με νόημα όπως φαίνεται). Δεν είμαστε τρελοί όταν συνδέαμε το τεράστιο έργο της ΕΥΔΑΠ το 2014 που δεν πήγαινε πουθενά, αλλά εξαφανιζόταν στην κατεύθυνση της μονάδας διύλισης με την βρώμα.

Η λύση του βάσανου για την εταιρεία προφανώς είναι, να ρίχνει τα απόβλητα (σε έκτακτες περιπτώσεις, λέει, δηλαδή συνέχεια) στην θάλασσα μια που τα ψάρια δεν διαμαρτύρονται, πεθαίνουν σιωπηλά.

Η διαπίστωση

Στα 5 χρόνια του προβλήματος, είναι πολλοί περισσότεροι οι συμπολίτες μας που το πληροφορήθηκαν χτες από την εκπομπή του MEGA παρά τις προσπάθειες ενημέρωσης από συλλόγους και «συντονιστικά» και συλλογικότητες. Οι δυνατότητες ενημέρωσης των πολιτών προς πολίτες είναι περιορισμένες όση προσπάθεια κι αν καταβληθεί. Δεν είναι δυνατόν άλλωστε η ενημέρωση να γίνει «στόχος ζωής», όλοι όσοι ασχολούνται και αγωνιούν και παλεύουν για την ενημέρωση είναι εθελοντές. Σ αυτό θα εντοπίσουμε την τεράστια ευθύνη του Δήμαρχου προσωπικά και της Δημοτικής του Αρχής. Ανάμεσα μας, είναι οι «επαγγελματίες». Μπορούν και πρέπει να αναλάβουν με επαγγελματικό τρόπο την ενημέρωση των συνδημοτών μας σε κάθε γωνιά του δήμου, μπορούν και πρέπει να συντονιστούν με τους όμορους δήμους Πειραιά και Περάματος για να επεκταθεί η ενημέρωση και σε αυτούς τους δημότες.

Με όποια έννοια και αν αντιλαμβάνεται ο καθένας το «μαζικό κίνημα αντίδρασης», όλα ξεκινούν από την γνώση του αντικειμένου. Όσα ωραία λόγια κι αν ακούμε –οι ενδιαφερόμενοι, οι ψυλλιασμένοι- από τους θεσμικά υπεύθυνους, χωρίς μαζική ενημέρωση δεν θα γίνουμε ποτέ η «κρίσιμη μάζα» που θα συμβάλλει η θα οδηγήσει στην ανατροπή της παρούσας κατάστασης.

Για την δημοτική αρχή, πέρα από όποιες θεσμικές ενέργειες κάνει, ο μήνας Ιούνιος οφείλει να γίνει ο μήνας ολοκληρωτικής ενημέρωσης των κατοίκων πόρτα-πόρτα.

Καιρός είναι να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 31 Μαΐου 2020 21:53

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση