Πέμπτη, 21 Μαΐου 2020 18:40

Πως θα αντιμετωπίσουμε τα έργα του ΟΛΠ στο Κερατσίνι τώρα που εγκρίθηκε η ΜΠΕ από την Περιφέρεια;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

olp3ΜΠΕ: Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Από τα νέα έργα που έχει εξαγγείλει ο ΟΛΠ δύο ενδιαφέρουν άμεσα το δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας. Kαι τα δύο όμως αποσύρθηκαν από την τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου '19 της ΕΣΑΛ (Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων) ως μη ώριμα. Τα έργα αυτά, που είναι βέβαιο ότι θα επανέλθουν, είναι ο 4ος προβλήτας Container Terminal του Ηρακλέους στον όρμο μπροστά από τον Σκλαβενίτη και η επέκταση του Car Terminal στο Νέο Μώλο Δραπετσώνας ( naftemporiki.gr : Γιατί η ΕΣΑΛ μπλόκαρε το σχέδιο του ΟΛΠ για επέκταση του ΣΕΜΠΟ ). 

Τώρα, σ'αυτήν την χώρα που όλοι μπροστά από τις κάμερες δηλώνουν νομιμόφρονες και πίσω τους κάνουν ότι θέλουν και τους συμφέρει, συνέβη κι αυτό. Για τα δύο αυτά έργα λοιπόν, η Περιφέρεια Αττικής άναψε πράσινο φως γνωμοδοτώντας στις 20.5 για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το τελευταίο master plan του ΟΛΠ, στο δια τηλεδιάσκεψης συμβούλιο που διεξείχθει. Την θετική γνωμοδότηση την ψήφισαν οι παρατάξεις του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, του Συνδυασμού του Γ. Σγουρού, δύο μέλη της παράταξης Τζήμερου και ορισμένοι ανεξάρτητοι περιφερειακοί συμβούλοι. Κατά βάση όμως η Μελέτη αυτή, που πρόκειται για μία «ανανέωση - τροποποίηση» της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του 2006, δεν ακολούθησε όπως ορίζει ο νόμος και επιτάσσει η κοινή λογική, την εκπόνηση μιας Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), και επιπλέον δεν έχουν ψηφιστεί όλα τα έργα και από την ΕΣΑΛ..  

Η αλήθεια που πληροφορηθήκαμε είναι πως στην νέα ΜΠΕ περιλαμβάνονται αλλαγές σε 231 σημεία που προτάθηκαν από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και 9 υποχρεωτικά σημεία εκ των οποίων τα 4 πρώτα αφορούν την ευρύτερη περιοχή του λιμανιού που περιλαμβάνει και τις περιοχές του Κερατσινίου και του Περάματος. 

Τα 9 αυτά σημεία, που όντως έχουν ενδιαφέρον, είναι τα εξής: 

  • Να εκπονηθεί με δαπάνες ΟΛΠ ΑΕ συνολική κυκλοφοριακή μελέτη για ολόκληρη την παραλιμένια περιοχή, στην οποία θα έχουν ληφθεί υπόψη οι επιπτώσεις από όλα τα προτεινόμενα με το master plan έργα
  • Να δημιουργηθεί μόνιμο δίκτυο σταθμών παρακολούθησης της ρύπανσης που θα καλύπτει με τακτικές μετρήσεις, την ατμοσφαιρική ρύπανση, την ηχορύπανση, τη φωτορύπανση και τον έλεγχο των θαλασσίων νερών και να συσταθεί μόνιμο παρατηρητήριο περιβαλλοντικής παρακολούθησης και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων των μετρήσεων, το οποίο προτείνεται να στεγαστεί στο κτήριο των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς και Νήσων.
  • Να υπάρχει ρητή δέσμευση ΟΛΠ για την άμεση υλοποίηση του έργου της ηλεκτροδότησης πλοίων της ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρας από την στεριά κατά τον ελλιμενισμό τους.
  • Να αποτραπεί απόρριψη των βυθοκορημάτων στη θάλασσα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαχείριση των 620.000 κ.μ. βυθοκορημάτων που θα προέλθουν από βυθοκορήσεις των ιδιαίτερα επιβαρυμένων περιοχών του προβλήτα Ηρακλέως και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.
  • Να προσδιοριστούν οι χώροι εξεύρεσης αδρανών υλικών που απαιτούνται για κατασκευή έργων.
  • Να προσδιοριστούν οι χώροι απόθεσης των αναγκαίων υλικών για την κατασκευή των έργων.
  • Να απαγορευτεί η σώρευση ιζημάτων βυθού αδρανών υλικών και σκωρίας στο χερσαίο χώρο στο εργοτάξιο στο Παλατάκι
  • Να απαγορευτεί η μεταφορά αδρανών υλικών και σκωρίας οδικώς και η μεταφορά τους να γίνεται μόνο δια θαλάσσης.
  • Να διαγραφεί η αναφορά «και πρόσθετων νηοδόχων πλοίων».

Ως γνωστόν ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας έχει τοποθετηθεί αρνητικά απέναντι σ'αυτά τα δύο έργα του ΟΛΠ στο Κερατσίνι. Αυτονόητο είναι λοιπόν να συνεχίσει τον αγώνα για την μη πραγματοποίησή τους και όταν θα ζητηθεί η έγκριση αυτών των δύο έργων από την ΕΣΑΛ και σε όποιο άλλο θεσμικό όργανο θα συζητηθούν. Παράλληλα όμως δεν θα πρέπει να έχει στραμμένη την προσοχή του και στην υλοποίηση των 4 +5 σημείων καθώς και στον έλεγχο των όρων λειτουργίας τους; 

Αυτό που είναι φανερό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, είναι πως τα έργα του ΟΛΠ στο Κερατσίνι είναι απίθανο να μην γίνουν κάποια στιγμή, μιας και έχουν συμφωνηθεί με δημόσιες εξαγγελίες τόσο από την ελληνική όσο και από την κινέζικη κυβέρνηση. Το παιχνίδι που φαίνεται λοιπόν ότι θα παιχτεί τα επόμενα έτη είναι στα αντισταθμιστικά οφέλη. Εκτός από το δημόσιο ΟΧΙ της δημοτικής αρχής στα έργα αυτά, άραγε θα επεξεργάζεται παράλληλα και μία σοβαρή πρόταση για τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα αποβούν υπέρ της πόλης; 

Μία παρατήρηση για το 1ο σημείο. Είχαμε δει τα προηγούμενα χρόνια αρκετές φορές ένα εμπορικό τρένο να κινείται παράλληλα της Λεωφόρου Σχιστού και όπως είχαμε μάθει αυτό τερμάτιζε σε κάποιο τέρμιναλ στον Ασπρόπυργο. Η λογική της λειτουργίας αυτής της σιδηροδρομικής γραμμής ήταν να μεταφέρει κοντέινερ από τους προβλήτες του εμπορικού λιμανιού στο Κερατσίνι μέχρι τον Ασπρόπυργο, έτσι ώστε να μειωθεί αισθητά η κυκλοφορία νταλικών εντός του Κερατσινίου. Αυτό που υπήρχε στα σχέδια αλλά δεν γνωρίζουμε αν κατασκευάστηκε ήταν η σύνδεση του χώρου αποθήκευσης των κοντέινερ στον Ασπρόπυργο με την σιδηροδρομική γραμμή που μέσω Θεσ/νίκης φτάνει μέχρι διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. Η κοινή λογική θεωρεί αυτονόητο την ύπαρξη και λειτουργία μιας τέτοιας γραμμής. Το θέμα είναι, όπως πάντα, αν οι άνθρωποι που αποφασίζουν για τέτοια θέματα, θεωρούν κι αυτοί σωστή επιλογή την σιδηροδρομική σύνδεση Ικονίου - Ασπρόπυργου - σταθμός Λαρίσης - Θεσ/νίκη - διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. 

Να τονίσουμε για μια ακόμα φορά πως από το master plan του ΟΛΠ αλλά και της Περιφέρειας Αττικής απουσιάζουν όλα τα έργα που συνέθεταν την "Πολιτιστική Ακτή Πειραιά" (Ηετιώνεια Ακτή, Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στο SILO, Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και Μουσείο Μετανάστευσης στην Πέτρινη Αποθήκη, κτίρια πολιτιστικών και τουριστικών υποδομών, χώροι αρχαιολογικών περιπάτων και νέο Μουσείο στο Καστράκι), όπως  και τα αναγκαία μεγάλα έργα κυκλοφοριακών υποδομών και περιβαλλοντικής αναβάθμισης (υπογειοποίηση ΗΣΑΠ έως το Φάληρο, υποδομές διεξόδου προς Σχιστό, σύνδεση με μέσο σταθερής τροχιάς που θα συνδέει τον Πειραιά με την περιοχή της Ανάπλασης στη Δραπετσώνα - κάτι που αναφέρεται στην τροποποίηση του '15 για την ανάπλαση των Λαφαζάνη - Σκουρλέτη που ρητά αναφέρει "Εξασφάλιση αποτελεσματικής προσπέλασης με μέσα σταθερής τροχιάς και σε συνέχεια με την εξυπηρέτηση της λιμενικής ζώνης του Πειραιά". 

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί το άρθρο του Χρήστου Λαμπρίδη, πρώην γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων αναφορικά με τις δηλώσεις Πατούλη εις βάρος του. Το άρθρο δημοσιεύτηκε με τον τίτλο "Χρ. Λαμπρίδης: Ας αναλάβετε το κόστος των επιλογών σας κ. Πατούλη για το λιμάνι του Πειραιά"

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Μαΐου 2020 22:21
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση