Πέμπτη, 14 Μαΐου 2020 16:58

«Η Ελένη θα είναι κομμάτι της ζωής μου» - Oλόκληρη η συγκλονιστική αγόρευση της εισαγγελέως

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

lifo158Δραματική ήταν η σημερινή ημέρα της δίκης για την δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.  

Επί τέσσερις ώρες, η εισαγγελέας Αριστοτελεία Δόγκα σκιαγραφούσε το προφίλ της 21χρονης, των δύο κατηγορουμένων - 21 και 23 ετών αντίστοιχα - και το χρονικό των όσων συνέβησαν τη μοιραία νύχτα του Νοεμβρίου του 2018 στη Ρόδο, που η ανυποψίαστη φοιτήτρια έπεσε θύμα βιασμού πριν δολοφονηθεί και το σώμα της ριφθεί στην θάλασσα.  

Εκείνο το βράδυ, ο νοτιάς που φύσαγε δεν έκανε την χάρη στους δράστες και το πτώμα της επέστρεψε στην ακτή, δίνοντας στις αρχές αδιάσειστα στοιχεία, με την εισαγγελέα να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο και για άλλα θύματα που δεν βρέθηκαν ποτέ.  

«Ζω με αυτή την κοπέλα»  

«Αυτή την υπόθεση της Ελένης - Ελένη θα την λέω εγώ - την παρακολουθούσα από την αρχή εκτενώς. Υπάρχει μια άποψη ότι ο εισαγγελικός λειτουργός είναι αποκεκομμένος από την κοινωνία. Ο εισαγγελέας δεν έχει μόνο τα χαρτιά μπροστά του ή μόνο τη διαδικασία, οφείλει να ακούει και να καταλαβαίνει τι ακριβώς γίνεται. Για κάποιο λόγο ανεξήγητο διαισθανόμουν ότι θα είμαι εισαγγελέας της έδρας. Εφεξής θα είναι δική μου και για όλη τη ζωή. Δεν πέρασε στιγμή, λεπτό ώρα που να μην με καταδιώκει με την καλή έννοια αυτή η υπόθεση».  

«Είπα στον κ. Τοπαλούδη μην ανησυχείτε, «εγώ ζω με αυτή την κοπέλα». Όταν ένας δικαστής έχει διαβάσει πολύ καλά μια υπόθεση και επειδή πολλά ακούστηκαν ότι θα λήξει το 18μηνο, έλεγα «αφήστε με να κάνω τη δουλειά μου». Άκουσα τη φωνή της μητέρας, που έλεγε «θέλω να μάθω τι έγινε». Εγώ παιδιά δεν έχω, έχω όμως δικογραφίες για παιδιά. Συγκλίνουμε σε αυτό. Και εγώ θέλω να βγει η αλήθεια. Και είπα εδώ ότι θα βγει η αλήθεια.»

Άκουσα ότι δε θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια. Εξεπλάγην. Γιατί αυτό κάνουμε εμείς εδώ τόσο καιρό. Η αλήθεια έχει βγει. Η αλήθεια βοά. Έχει ακουστεί, έχει χιλιοειπωθεί. Από την αρχή δεν αφήνουμε να πέσει κάτω. Είναι προσβολή να λένε ότι δεν έχει βγει η αλήθεια. Θα σας την ξαναπώ λοιπόν την αλήθεια. Δεν είχα την τιμή να γνωρίσω την Ελένη, όμως θα είναι εφεξής κομμάτι της ζωής μου. Μη φανταστείτε ότι η δίκη τελειώνει και εμείς βγάζουμε από πάνω μας τα πάντα, όπως έκαναν αυτοί οι δυο τύποι».  

Κάνοντας ειδική μνεία στον πατέρα της Ελένης Τοπαλούδη είπε: «Υποκλίνομαι στο ήθος σας. Δεν ξέρω αν εγώ θα είχα αυτό το ανάστημα. Έχω την άποψη του Αριστοτέλη ότι δεν συγχωρείς τους εχθρούς για να αποδοθεί η Δικαιοσύνη. Ευχαριστώ την μητέρα. Είναι αδύνατο να μην ταυτιστείς - όσο και να μην επιτρέπεται - έστω και ασυνείδητα με το τι πέρασε το θύμα. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο».  

Στο σημείο αυτό, η εισαγγελέας απευθύνθηκε στη μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη που την παρακολουθούσε και της είπε: «Πρέπει να είστε υγιής, να ζήσετε γιατί έχετε και άλλο παιδί, να μου κάνετε τη χάρη».

Πατώντας  lifo.gr  θα σας εμφανιστεί ολόκληρη η αγόρευση της εισαγγελέως. 

Κι εδώ   το ρεπορτάζ :  "Δίκη Τοπαλούδη: Πειθαρχική διαδικασία για την εισαγγελέα ζητούν οι δικηγόροι Οι δικηγόροι ζητούν να κινηθεί άμεσα πειθαρχική διαδικασία για την εισαγγελέα" 

Και δύο ενδιαφέρουσες αναρτήσεις από το fb

 Να σας πω τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ενόχλησε στην αγόρευση της Εισαγγελέα στην υπόθεση Τοπαλουδη;

Δείτε αυτά τα αποσπάσματα:
"Δεν με ενδιαφέρει όσο και αν πιέζανε – αν πιέζανε - ας χαλάσει ο κόσμος όλος, ας γκρεμιστεί, αλλά ας επικρατήσει η Δικαιοσύνη"
"Ασκήθηκαν πιέσεις στον λιμενικό Θ. Ζόβα. Έφτασαν σε ένα σημείο να του παίρνουν την υπόθεση για να ασχοληθεί κάποιος άλλος. Δεν θέλω να υπονοήσω ότι το επιφανές μέλος της Ρόδου ο πατέρας του Ροδίτη κατηγορουμένου έβαλε λυτούς και δεμένους για να σώσει το παιδί του"
"Έχω καταγωγή από το Ρόδο, γνωρίζω κάποια πράγματα. Ευτυχώς κάποιοι λίγοι άνθρωποι λένε «ας αποδοθεί δικαιοσύνη» και κρατάνε τη χώρα όρθια. Έχω παράπονο από το ανακριτικό έργο, υπήρχαν και άλλα θύματα. Θα μπορούσαμε να τις έχουμε και αυτές τις υποθέσεις εδώ".
"Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο οι δυο κατηγορούμενοι ενήργησαν και με την ανήλικη (σ.σ άλλη υπόθεση). Την πήγαν στο σπίτι στη Λίνδο, της έβαλαν να δει ταινίες πορνό. Έβαλε τα κλάματα το κορίτσι και τη γλίτωσε» περιέγραψε η εισαγγελέας. «Ο δεύτερος κατηγορούμενος ήταν το δόλωμα. Δεν είναι πλούσιος, πλούσιος ήταν ο πρώτος, ο Ροδίτης. Ο δεύτερος είναι ο ωραίος με το αγγελικό πρόσωπο, είναι δόλωμα, μπαίνει μπροστά, βρίσκει κορίτσια και ως λάφυρα τα πηγαίνει στον άλλο που έχει τα λεφτά. Τη στήνει έξω από τα σχολεία ειδικής αγωγής και ψάχνει ευάλωτα θύματα"
Αυτό που πραγματικά ενόχλησε τον Βερβεσό και τον Σκέρτσο δεν ήταν ότι η αγόρευσή της ήταν φεμινιστική -που δεν ήταν, ήταν βαθιά συναισθηματική, βαθιά γυναικεία και -ως τέτοια- σε κάποια σημεία πραγματικά πατριαρχική, έτσι όπως η γυναίκα έχει καταπιεί την πατριαρχία στην κοινωνία που ζούμε.
Αυτό που πραγματικά ενόχλησε τον Βερβεσό και τον Σκέρτσο δεν ήταν ότι ο Εισαγγελέας πρέπει να ναι μη συναισθηματικός: ο Εισαγγελέας πρέπει να είναι αμερόληπτος όταν εξετάζει τα στοιχεία της δίκης, πριν και κατά τη διάρκεια της δίκης,. Στην αγόρευση έχει βγάλει μια ετυμηγορία και την υποστηρίζει, προτείνοντάς την στο δικαστήριο. Δεν βγάζει καν απόφαση, προτείνει. Ήταν βέβαιη για το τι συνέβη και το πε.
Αυτό που πραγματικά ενόχλησε τον Βερβεσό και τον Σκέρτσο δεν ήταν ότι προσέβαλε τον "ιερό θεσμό του συνηγόρου υπεράσπισης". Ιερός θεσμός είναι ότι ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη κι έχει δικαίωμα υπεράσπισης. Το να λέει ο συνήγορος υπεράσπισης ότι το νεκρό θύμα "φόραγε σουτιέν" άρα δεν βιάστηκε, δεν είναι ιερό δικαίωμα, είναι ΝΤΡΟΠΗ. Το να λέει ο συνήγορος υπεράσπισης ότι η Ελένη ήταν ψυχοπαθής γιατί δεν είχε μόνιμη σχέση δεν τον καθιστά ιερό πρόσωπο, κανονικά τον καθιστά απόβλητο από το σώμα των δικηγόρων. Αλλά ο ΔΣΑ δεν έδειξε ετέτοιες ευαισθησίες, ναι;
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΟΧΛΗΣΕ στην αγόρευση της Εισαγγελέως είναι ότι, όπως θα δείτε στις παραπάνω αναφορές της, ξεκάθαρα σκιαγραφεί μια κατάσταση όπου οι δύο συγκεκριμένοι άνθρωποι βίαζαν κατ' εξακολούθηση, με την κάλυψη της ισχυρής οικογένειας της Ρόδου, μέχρι που έφτασαν στον φόνο. Κι ότι αυτό το ξέρει σχεδόν το μισό νησί και δεν μιλάει -γιατί ποιος να τα βάλει ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Και ότι κανονικά από το φόνο της Ελένης έπρεπε να ξετυλιχτεί ένα κουβάρι προς τα πίσω, στο οποίο τα εγκλήματα ήταν πολλά και οι συνένοχοι διά των πράξεων (κι εδώ έρχονται και οι ιεροί συνήγοροι) ή διά της σιωπής, ακόμη περισσότεροι -αλλά αυτό δεν έγινε, για εντελώς οικονομικούς και ταξικούς λόγους. Αυτό που πραγματικά ενόχλησε είναι ότι η Εισαγγελέας δεν φοβήθηκε να το πει αυτό. Και προφανώς ξέρει περισσότερα από όσα λέει. Αυτό που πραγματικά ενόχλησε είναι ότι σε αυτή τη δίκη ακούστηκαν αυτά που δεν ακούστηκαν ποτέ στην υπόθεση της Αμαρύνθου -ή, υποψιάζομαι, της Βέροιας.
Κι αυτό είναι που πρέπει να υπερασπιστούμε, για όλες αυτές τις γυναίκες που υπέφεραν
8 ώρες
  · Δημόσια
 Διαβάζω την αγόρευση της Εισαγγελέως για την Ε. Τοπαλούδη και δεν μπορώ να μην κλάψω. Ξέρω ότι θα γραφτούν πολλά και παρακαλώ να με συγχωρέσετε που θα ρωτήσω κάτι που ξέρω πως δε θα ερωτηθεί. Μη πέσετε να με φάτε, παρακαλώ να σκεφτείτε αυτό που θα ρωτήσω και που έχει άμεση σχέση με τις γυναικοκτονίες που θα συμβούν στο μέλλον. Αυτοί οι "αμετανόητοι δράστες" που τους έχουμε βάψει με όλα τα χρώματα της κόλασης, που θέλουμε όλοι πλέον να τιμωρηθούν, να ρωτήσω, γεννήθηκαν τέρατα και βιαστές; Προφανώς όχι. Που ήμασταν λοιπόν κατά την πορεία της μεταμόρφωσής τους σε τέρατα και βιαστές; (Εντάξει, πως να θίξω καν το θέμα της αναμόρφωσής τους αν και όλοι που θεωρούμε τον εαυτό μας ανθρωπιστή ξέρουμε πως η δικαιοσύνη δεν πρέπει να εξοντώνει αλλά να αναμορφώνει όσο απέλπιδο κι αν φαντάζει αυτό). Που είμαστε εμείς και τι κάνουμε αυτή τη στιγμή όταν ένα αγόρι στο διπλανό μας σπίτι, πλουσιόσπιτο ή φτωχόσπιτο μεταμορφώνεται σιγά σιγά στον επόμενο εγκληματία; Αλήθεια, τι κάνουμε προκειμένου να προλάβουμε την επόμενη γυναικοκτονία. Ας το σκεφτούμε αυτό πολύ καλά, πολύ προσωπικά και με ευλάβεια αν θέλουμε να τιμήσουμε όσες γυναίκες έχασαν με φρικτό και άδικο τρόπο τη ζωή τους. Τίποτα δε μπορεί να φέρει τους νεκρούς πίσω. Πολλά όμως μπορούν να γίνουν ώστε ο καθένας μας να βάλει πλάτες να μην υπάρξουν άλλοι νεκροί -γυναικοκτονίες να το λέμε με το ονομά τους- στο μέλλον. Και το παιχνίδι ξεκινάει από το σπίτι μας, από τον φίλο μας, από το ανηψάκι μας, από το παιδί που ξέρουμε οτι μεγαλώνει σε δύσκολες συνθήκες, από τη στάση μας απέναντι στα μίντια και στον ματσισμό τους, απέναντι στα στερεότυπα και στα πανίσχυρα λόμπυ τους. Μη περιμένουμε να φτιαχτεί ένα τέρας για να θέλουμε να το σκοτώσουμε, είναι αργά για όλους.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Μαΐου 2020 19:56

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση