Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 11 Μαΐου 2020 19:54

"Περί μετάδοσης" του Πάολο Τζιορντάνο, το βιβλίο του μήνα που προτείνει ο ΘΑΛΗΣ+Φίλοι

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

thalis13«Δεν φοβάμαι μήπως αρρωστήσω. Τι φοβάμαι λοιπόν; Φοβάμαι όλα τα πράγματα που μπορεί να αλλάξει γύρω μου η επιδημία. Μήπως ο πολιτισμός μας αποδειχτεί χάρτινος πύργος. Φοβάμαι τον αποδεκατισμό και την κατάρρευση, αλλά και το αντίθετο: μήπως αυτό το κύμα φόβου δεν αφήσει κανένα ίχνος, μήπως περάσει χωρίς να αλλάξει τίποτα». Αυτές οι φράσεις του Ιταλού συγγραφέα Paolo Giordano φέρνουν, ενδεχομένως, στο μυαλό πρόσφατες, δικές μας σκέψεις, επειδή γράφτηκαν πριν από λίγες εβδομάδες, εν θερμώ, τις πρώτες ημέρες του ξεσπάσματος της πανδημίας του κωρονοϊού. 

Στο βιβλίο του “Περί μετάδοσης”, που κυκλοφόρησε τάχιστα και στη γλώσσα μας από τις Εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση της συγγραφέως Σώτης Τριανταφύλλου, ο Giordano παρουσιάζει ένα υποδειγματικό ημερολόγιο καραντίνας. Δεν είναι τυχαίο ότι το σύντομο αυτό πόνημα, που γράφτηκε στη Ρώμη από τις 29 Φεβρουαρίου έως τις 26 Μαρτίου, έχει μεταφραστεί έως τώρα σε περισσότερες από 26 γλώσσες.

Τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι στον πλανήτη προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή υγειονομική κρίση της επιδημίας του κορωνοϊού, δίπλα στις φωνές των συνωμοσιολόγων και των αρνητών της επιστήμης που βρήκαν ευκαιρία να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, όσα έγραψε ο Paolo Giordano κλεισμένος στο σπίτι του είναι πολύτιμα για όλους μας.

Δεν είναι μόνο το λογοτεχνικό ταλέντο που του επιτρέπει να προσεγγίζει με αξιοθαύμαστη διαύγεια τη δύσκολη συγκυρία. Το επιστημονικό του υπόβαθρο (είναι διδάκτωρ στη Φυσική των Στοιχειωδών Σωματιδίων) απομακρύνει τη γραφή του από κάθε υποψία προφητείας ή έστω πρόβλεψης, ενώ προσπαθεί με τον πιο απλό τρόπο να πλησιάσει υπεύθυνα αρκετά από τα ερωτήματα που μας απασχολούν: το δίλημμα της καραντίνας, το φόβο, την επίρριψη ευθυνών στην κινέζικη αγορά, τις προφητείες του συρμού, τη θέση μας στο οικοσύστημα του πλανήτη, την αλήθεια, την επιστήμη, τις προφανείς πλάνες και την αμφιβολία.

«Στην επιδημία», γράφει στο κεφάλαιο με τίτλο Εμπειρογνώμονες, «η επιστήμη μάς έχει απογοητεύσει. Θέλουμε βεβαιότητες και μας δίνει απόψεις. Ξεχνάμε ότι πάντοτε έτσι λειτουργεί η επιστήμη, ότι μόνο έτσι μπορεί να λειτουργήσει, ότι για την επιστήμη η αμφιβολία είναι πιο ιερή από την αλήθεια. Αυτή τη στιγμή όμως εμάς δεν μας νοιάζει. Κοιτάζουμε τους εμπειρογνώμονες όπως τα παιδιά κοιτάζουν τους γονείς τους να τσακώνονται. Κι έπειτα αρχίζουμε να τσακωνόμαστε μεταξύ μας».

Πατώντας  thalesandfriends.org  θα σας εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Μαΐου 2020 05:35
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Τελευταία άρθρα από τον/την Λάκης Ιγνατιάδης

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση