Δευτέρα, 04 Μαΐου 2020 02:24

Αν ήμουν δημοτικός σύμβουλος θα απείχα από το "Δια περιφοράς" 7ο Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου Δραπετσώνας στις 5.5

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

fimomenosΕίναι το τρίτο Δημοτικό Συμβούλιο που διοργανώνεται εν μέσω πανδημίας λόγω κορωνοϊού με τις σχετικές απαγορεύσεις. Το 1ο, που ήταν η 5η τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ το 2020, έγινε "δια περιφοράς" στις 20 Μαρτίου, το 2ο στις 13 Απριλίου με τηλεδιάσκεψη, κλειστή όμως δια το κοινό. Και ενώ αναμέναμε πως το 3ο θα ήταν ένα δημοκρατικό βήμα μπροστά, δηλαδή και εφ' όσον θα εξακολουθούσαν να ισχύουν οι απαγορεύσεις, θα διενεργείτο με τηλεδιάσκεψη ανοιχτή στο κοινό, μας προέκυψε πάλι το "δια περιφοράς", ένα ακατανόητο βήμα πίσω.

 Στην "Δια περιφοράς" διεξαγωγής του Δ.Σ οι δημοτικοί σύμβουλοι ενημερώνονται για τα θέματα και για τις τυχούσες εισηγήσεις της δημ.αρχής και μετά ψηφίζουν σε μία καθορισμένη ώρα για κάθε θέμα τηλεφωνικά και με ημέιλ. Αυτή είναι μια δημοκρατική διαδικασία του τύπου "Ψεκάστε, Σκουπίστε, Τελειώσαμε". Αφού δεν επιτρέπει ούτε συζήτηση να γίνεται επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης κι ότι ήθελε προκύψει, ούτε να θέτουν οι δημοτικές παρατάξεις τα δικά τους θέματα στην αρχή του δημοτικού συμβουλίου, σ'αυτό το μέρος που πάντα έχει ένα κάποιο ενδιαφέρον κι αποκαλείται "προ ημερησίας διάταξης". 

Ισχυρίζομαι πως, από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα να διεξαχθεί το δημοτικό συμβούλιο με "τηλεδιάσκεψη" η επιλογή του τρόπου της  "δια περιφοράς", είναι μία αντιδημοκρατική εκτροπή, που αυτονόητο δεν είναι στην εποχή μας για αυτούς που διαθέτουν ένα μίνιμουμ δημοκρατικής συνείδησης, να προσβάλλει όσους θα συμμετάσχουν;

Γι'αυτό αν, λέμε τώρα, ήμουν δημοτικός σύμβουλος, θα απείχα συνειδητά από την 7η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έχει αναγγελθεί ότι θα διεξαχθεί την Τρίτη 5 Μαΐου, ακόμα και αν όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι απ'αυτά που θεωρούνται τυπικά.

Η επιλογή που ταιριάζει στα δημοκρατικά ήθη είναι να διεξαχθεί η 7η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου Δραπετσώνας όχι μόνο με τηλεδιάσκεψη, αλλά με την δυνατότητα να την παρακολουθεί όποιος πολίτης το επιθυμεί.

Και για όταν ξεκινήσουν να γίνονται κανονικά τα δημοτικά συμβούλια, ακόμα κι όταν δεν θα ισχύουν πια απαγορεύσεις για τους δημότες στην παρακολούθησή τους, το αναγκαίο συν που επιβάλλει η εποχή μας στις δημοκρατικές διαδικασίες είναι να μεταδίδονται live όλα τα δημοτικά συμβούλια. Όλα τ'άλλα είναι φτηνές δικαιολογίες και αυτοί που τις ξεστομίζουν δεν μας πείθουν ότι ενδιαφέρονται να έχουν ως στόχο την καλλιέργεια της δυνατότητας να φυσήξει ένα αναζωογοννητικό δημοκρατικό αεράκι που τόσο έχουν ανάγκη οι κοινωνίες στον 21ο αιώνα. 

Με λίγα λόγια, επιλογές σαν κι αυτή της δημοτικής αρχής του συνδημότη μας Χρ.Βρεττάκου, στο δια ταύτα συνεισφέρουν να παίρνει τα πάνω του σ'αυτήν την πόλη το αποκρουστικό αυταρχικό πνεύμα. Αυτό που πάντα και παντού περιθωριοποιεί τον κόσμο από την δυνατότητα να ενημερώνεται, να προβληματίζεται, να συζητάει όπως και να συμμετέχει στις πολιτικές εξελίξεις. Και καμιά φορά, στις χρυσές εποχές, να παρεμβαίνει ουσιαστικά στις αναζητήσεις των κοινοτήτων και γενικά της κοινωνίας.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Μαΐου 2020 06:08
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 04-05-2020 15:47
Λάκη, έχεις απόλυτο δίκιο σε γενικές και ειδικές γραμμές.
Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει.
Η τηλεδιάσκεψη, ανοικτή στους δημότες είναι ο μόνος τρόπος στην εποχή μας που εγγυάται τις βασικές δημοκρατικές αρχές λειτουργίας όλα τα άλλα, όπως το έγραψες, είναι υποκριτικά.
Η αδιαφορία της δημοτικής αρχής σε κάθε τι που δημιουργεί κλίμα δημοκρατίας και εμπιστοσύνης είναι εκπληκτική.
Την αποδίδω πιο πολύ σε οκνηρία και έλλειψη δημοκρατικής αγωγής
Παράθεση
0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 04-05-2020 06:43
Λάκη,

έχεις δίκιο σε γενικές γραμμές, ιδιαίτερα στο σημείο όπου λες ότι οι συνεδριάσεις πρέπει να μεταδίδονται ζωντανά. Όποιο "σκόντο" έγινε, αφορά στις συγκεκριμένες μέρες και στις ιδιαίτερες συνθήκες των απαγορεύσεων.
Χτες , τέσσερις παρατάξεις στείλαμε την ακόλουθη επιστολή στον δήμαρχο (και σε όλους τους επικεφαλής):

Κύριε δήμαρχε,

Στην περιοχή μας, πέραν των όσων έχουμε θίξει και συζητήσει στα δημοτικά μας συμβούλια, τρέχουν κι άλλες εξελίξεις εξόχως ανησυχητικές.

Α. Ένα νομοσχέδιο αφαιρεί αρμοδιότητες πολεοδομικού περιεχομένου από τον δήμο.

Β. Ένα άλλο νομοσχέδιο ορίζει διαδικασίες μεγάλων έργων φαστ τρακ αφήνοντας την αυτοδιοίκηση στο περιθώριο.

Γ. Ο δήμος Πειραιά, όπως μαθαίνουμε από το διαδίκτυο, ετοιμάζει σταθμό μεταφόρτωσης στην δική μας περιοχή.

Δ. Το νεκροταφείο συνεχίζει την λειτουργία του με τρόπο τον οποίο καταγγείλαμε.

Ε. Η ΚΟΣΚΟ πραγματοποιεί έργα στον Πειραιά χωρίς τις σχετικές άδειες.

Στ. Στην διάρκεια του υποχρεωτικού εγκλεισμού, κάποιες μέρες, οι μυρωδιές στα σπίτια και τις αποχετεύσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Όλα αυτά πέραν των προβλημάτων των δημοτών και καταστηματαρχών που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Είναι επείγουσα ανάγκη να συγκληθεί δημοτικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων τουλάχιστον.

Σκόπιμο θα ήταν να πραγματοποιηθεί ζωντανή συζήτηση ή τηλεδιάσκεψη μεταξύ των επικεφαλής των παρατάξεων για να βρούμε κοινούς τόπους ή έστω κοινά αποδεκτές διαδικασίες εξέτασης των θεμάτων και αγώνα για την επίλυσή τους.

Με τιμή

Δαβγιώτη Ελένη,

Δατσέρη Βάνα,

Καμάς Παντελής,

Τσιρίδης Γιώργος.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση