Σάββατο, 25 Απριλίου 2020 10:02

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του να μην ξεχωρίζεις την κωλοφαρδία από την ικανότητα

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

coronoios6Προς το παρόν τη σκαπουλάραμε. Κάποιοι αρνούνται να καταλάβουν τόσο το «προς το παρόν» όσο και ότι τη «σκαπουλάραμε». Η πανδημία στην Ελλάδα όντως εξελίχθηκε ακολουθώντας το καλό σενάριο. Υποστηρίζουμε ότι αυτό οφείλεται, πρώτον, στην πολύ καλή μας τύχη, δεύτερον, στην οικονομική και κοινωνική «καθυστέρηση» της χώρας σχετικά με τη Δυτική Ευρώπη, και τρίτον, στον τρόμο που προκάλεσε η συνειδητοποίηση της απογύμνωσης του ΕΣΥ μετά από μια δεκαετή επιχείρηση διάλυσής του. Πολύ λιγότερο –έως καθόλου- έπαιξε ρόλο ο βαθμός προετοιμασίας, η ετοιμότητα ή η ικανότητα της πολιτικής ηγεσίας. Η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ λένε το ακριβώς αντίθετο, αλλά ποτέ δεν φημίστηκαν για τη σχέση τους με την αλήθεια.

 Πατώντας   antapocrisis.gr  θα σας εμφανιστεί ολόκληρο αυτό το πολύ ενδιαφέρον άρθρο με τα σχεδόν δυνατά του επιχειρήματα. Να επισημάνουμε ότι όλα τα γραφήματα και οι πίνακες που περιλαμβάνει το άρθρο μεγενθύνονται με ένα κλικ πάνω τους. 

Δύο ακόμα αποσπάσματα από το άρθροΕξετάζοντας τις απώλειες στην Ευρώπη, η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η καλύτερη θέση σε σύνολο 37 χωρών της Ευρώπης με δείκτη τον αριθμό των θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Δείκτης που συνιστά μάλλον την πιο αντικειμενική μέτρηση του πόσο έχει πληγεί μια κοινωνία, καθώς o αριθμός κρουσμάτων εξαρτάται από την μαζική ή περιορισμένη πολιτική διαγνωστικών ελέγχων που εφαρμόζεται.

Οι επιστημονικές μελέτες θα δείξουν σε βάθος χρόνου αν υπάρχουν ειδικά βιοιατρικά επιδημιολογικά στοιχεία που εξηγούν τις παραπάνω διαφορές στις απώλειες από χώρα σε χώρα. Μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανιστεί μια αξιόπιστη εναλλακτική ερμηνεία, πέρα από αυτή της έγκαιρης λήψης περιοριστικών μέτρων. Και φυσικά αυτή η πολιτική δεν προδικάζει ούτε πολύ περισσότερο εξασφαλίζει ότι η συνέχεια της πανδημίας ή ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της θα είναι διαχειρίσιμα.

Σ.Δ. Να σημειώσω, πως παρόλο που δεν με έπεισε που ανακήρυξε ο αρθρογράφος την ΤΥΧΗ ως τον πρώτο λόγο του μικρού αριθμού των κρουσμάτων και των θανάτων στην χώρα μας, που δεν με βοήθησε καθόλου να καταλάβω πως συγκεκριμένα έπαιξε καθοριστικό ρόλο τέτοιο ώστε να την χρησιμοποιεί στον τίτλο του άρθρου του, εν τούτοις μου άρεσε αυτή η επιλογή. Χρειάζεται φυσικά να διευκρινιστεί καλύτερα η παράμετρος της τύχης. Επ'ευκαιρία να πούμε πως η τύχη πάντα βρίσκεται σε συνάρτηση με το εύρος του πεδίου στο οποίο αναφερόμαστε, όπως και σε σύγκριση με το εύρος των άτυχων, κάτι που την φέρνει πάρα πολύ κοντά στον κόσμο των πιθανοτήτων. Όπως επίσης να θυμίσω και την παλιά σοφία για την τύχη, ότι δηλαδή αυτή η ανεξέλεκτη θεά πάντα βοηθάει τους τολμηρούς. 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Απριλίου 2020 10:59
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση