Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020 17:00

Αν υπάρχει κάτι το οποίο με ενοχλεί ξεχωριστά στο σκάνδαλο της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων, είναι ότι υπήρξε εν μέσω πανδημίας, της Filothei Varsami

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
fb12Το ζήτημα της τηλεκατάρτισης επιστημόνων προκειμένου να λάβουν 600 ευρώ, υποτίθεται για την κατάρτισή τους, στην ουσία ως βοήθημα αντιμετώπισης της αδυναμίας τους να εργαστούν λόγω του lockdown, είναι φιάσκο και σκάνδαλο. Όπως αποκαλύφθηκε χθες, που ο βρούτσης με εντολή πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι οι ελ. επαγγελματιες συγκεκριμένων επιστημονικών κλάδων θα λάβουν τα 600 ευρώ ανεξαρτήτως των 100 ωρών στο βασανιστήριο στη τηλεκατάρτισης, η κατάρτιση δεν ήταν προϋπόθεση για την καταβολή της ενίσχυσης.
Η κυβέρνηση επέλεξε να προσθέσει την κατάρτιση ως προϋπόθεση ώστε, εν μέσω πανδημίας να βγάλουν εύκολο και άκοπο χρήμα οι μεσάζοντες: οι πλατφόρμες (πάροχοι των βίντεο της ξεφτίλας με τα περίφημα αλαμπουρνέζικα *σκοιλ ελικικου ελέγχου λοιμωχθησαν*) 5 φίλων και υποστηρικτών της κυβέρνησης (από 7.2 εκατομμύρια ευρώ έκαστος) και μερικά ΚΕΚ. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το ΚΕΚ «νομική βιβλιοθήκη» σύμφωνα με ανακοίνωσή του μέχρι πριν δυο μέρες είχε διεκπεραιώσει 8.000 αιτήσεις και δικαιούνταν 470 ευρώ για κάθε αίτηση. Ηγουν, συνολικά, έχει λαμβάνειν 3.760.000 ευρώ. Εν μέσω πανδημίας. Για τη διαμεσολάβησή του σε κάτι εντελώς άχρηστο (ειρησθω: δεν θεωρώ ότι φταίνε τα κεκ, αλλά η κυβέρνηση).
Ο βρούτσης, που χθες απέσυρε τις προϋποθέσεις *κατάρτισης* και είπε ότι οι ελ. επαγγελματίες θα λάβουν τα 600 ευρώ χωρίς περαιτέρω βασανιστήρια, κορόιδευε τον τσιπρα που ούρλιαζε για το σκάνδαλο (δεν το είδατε πουθενά γιατί είπαμε, τα μμε έχουν κακό ρόλο στη σημερινή δημοκρατία) λεγοντας «δεν περιμένει κανείς από τον κ. Τσίπρα να κατανοήσει πώς λειτουργεί η οικονομία, η αγορά και ο ελεύθερος ανταγωνισμός. Οι Έλληνες πληρώσαμε, άλλωστε, πολύ ακριβά δίδακτρα επί 4,5 χρόνια, όσο ο ίδιος κυβερνούσε ανερμάτιστα τη χώρα».
Την προκλητική και περιφρονητική αυτή αμετροέπεια βρούτση, ίσως του την υπαγόρευσε η μετακλητή στο γραφείο του, που, όπως φαίνεται, (λέω όπως φαίνεται γιατί το όργιο αδιαφάνειας είναι τέτοιο, ώστε από τις ωφελούμενες πλατφόρμες έχουμε στην προκήρυξη ΜΟΝΟ τις url διευθύνσεις τους και πρέπει να γίνει έρευνα για να διαπιστώσουμε ποιοι κρύβονται από πίσω) μάλλον συνδέεται με δυο από τις ωφελούμενες πλατφόρμες (7.2 εκατομμύρια ευρώ στην κάθε πλατφόρμα, είπαμε) καθώς και με το επισης ωφελούμενο κεκ Ευκλείδης. Καταλάβατε, λοιπόν. Ελεύθερος ανταγωνισμός σημαίνει να κάνεις ως υπουργός την κρίση ευκαιρία για τις πλατφόρμες οικογενειακών συμφερόντων της μετακλητής σου και μερικών ακόμα φιλοκυβερνητικών υποστηρικτών. Αριστεία, όχι αστεία. Πολύ χαίρομαι που *αυτον* τον ελεύθερο ανταγωνισμο και *αυτη* την οικονομία ξεκοκαλίσματος των εσπα, τα αγνοεί ο τσιπρας. Guilty as charged μετά χαράς.
Αν υπάρχει κάτι το οποίο με ενοχλεί ξεχωριστά στο σκάνδαλο αυτό, είναι ότι υπήρξε εν μέσω πανδημίας. Την ώρα που όλοι είμαστε φρικαρισμένοι με τις δουλειές μας, τον εγκλεισμό μας, τα έξοδά μας, τα όσα ακούμε για εκτίναξη της ανεργίας και της υπερχρέωσης, το ενδεχόμενο να επαναληφθεί παρόμοιο σκηνικό από σεπτέμβριο κλπ, υπουργοί ενέκριναν με διαδικασίες αστραπή ντροπιαστικά προγράμματα *κατάρτισης* και δημιουργούσαν μεσάζοντες που δεν χρειάζονταν, προκειμένου να ωφεληθούν κάποιοι φίλοι τους. Στις δικηγορικές ομάδες που είμαι μέλος έβλεπα συναδέλφους να βγάζουν κραυγή αγωνίας γιατί περίμεναν την πρώτη δόση του βοηθήματος (400 από τα 600 ευρώ) για να κάνουν πάσχα με κλειστά γραφεία και η δόση όχι μόνο δεν ερχόταν λόγω της σκόπιμης περίπλοκης των διαδικασιών, ώστε να ωφεληθούν και οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες-υποστηρικτές της νδ, αλλά και βλέπαμε τον άδωνη και τον βρούτση στα κανάλια να λένε ότι όλα είναι καλά, ότι έλεγξαν αυτόροσωπως (βρούτσης) τα προγράμματα και τα βρήκαν επαρκή και ότι αν κάποιος φταίει που καθυστερούν οι πληρωμες, είναι οι ελ επαγγελματίες που γκρινιάζουν και δεν κάνουν τις διαδικασίες έγκαιρα και σωστά. Και επίσης ότι δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα γιατί μόνο να τα κάνουμε φαγητό μπορούμε και θα γίνουμε 300 κιλά (άδωνης).
Την ώρα που ο μητσοτάκης μας κοίταζε στα μάτια και μας εξηγούσε ότι «θα μοιραστούμε όλοι τα βάρη της κρίσης με δίκαιο τρόπο», υπουργοί στην κυβέρνησή του υπέγραφαν, πατώντας στο φόβο μας, πατώντας στην κλεισούρα μας και πατώντας στην ανάγκη μας, το πρώτο επίσημο σκάνδαλο της κυβέρνησής του. Όταν όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου κόπτονται να στηρίξουν τους πολίτες τους που πλήττονται από την πανδημία και ανησυχούν για το οικονομικό τους παρόν και μέλλον, η κυβέρνηση μητσοτάκη καθυστέρησε ΣΚΟΠΙΜΑ την ενίσχυση της ραχοκοκκαλιάς της περίφημης *μεσαιας τάξης* (της πολυδιαφημισμένης προεκλογικης της σημαίας), προκειμένου με χρήματα του ευρωπαίου φορολογούμενου να ενισχυθούν με εκατομμύρια ευρώ, με πρόσχημα την *παροχη υπηρεσιων*, πέντε φίλοι και υποστηρικτές της. Συνάδελφοί μου έκαναν γιορτές με δανεικά και σκίστηκαν να ολοκληρώσουν 100 ώρες στο τηλε-βασανιστήριο της *κατάρτισης* προκειμένου να λάβουν πιο γρήγορα και τα υπόλοιπα 200 ευρώ (400 ευρώ με την ενεργοποίηση του βάουτσερ, 200 με την ολοκλήρωση 100 ωρών στο προγραμμα), επειδή υπουργοί της νέας δημοκρατίας αποφάσισαν ότι η πανδημία είναι ευκαιρία να πληρωθούν γραμμάτια εκατομμυρίων ευρώ σε υποστηρικτές τους. Ντροπή.
Το σκάνδαλο της κατάρτισής μας, βεβαια, δεν είναι το μόνο φάουλ της κυβέρνησης. Ενδεικτικά θα σας θυμίσω:
-11 εκ ευρώ δωρο στα μμε για να παίζουν διαφημίσεις για την πανδημία (που κανονικά προβάλλονται δωρεάν). Ίσως δεν είναι τυχαιο ότι κανένα σχεδόν επίσημο μέσο μαζικής ενημέρωσης μέχρι χθες δεν έβλεπε σκάνδαλο στην τηλεκατάρτιση επιστημόνων ελ επαγγελματιών πουθενά, και το ανακάλυψαν με το ζόρι (ως λάθος, όχι ως σκάνδαλο) από τη στιγμή που παρενέβη ο πθ και μετά.
-Όλες οι ασφαλιστικές φορολογικές κλπ υποχρεώσεις των πληττόμενων κλάδων και επαγγελμάτων αναστέλλονται το πολύ ως τον σεπτεμβριο. Η υποχρέωση των καναλαρχών να καταβάλλουν τις οφειλόμενες δόσεις για τις άδειες λειτουργίας των καναλιών τους, όμως, αναστέλλεται μέχρι τέλους του έτους. Γιατί εσυ περήφανη μεσαία τάξη μου πλήττεσαι από το lock down το πολύ ως τέλη καλοκαιριού. Ο καναλάρχης πλήττεται με βεβαιότητα ως τον δεκέμβριο και βλέπουμε. Ξέρετε. Μεγάλα καράβια μεγάλες φουρτούνες κλπ.
-Η προστασία κύριας κατοικίας δεν πήρε παράταση. Γιατί ο καναλάρχης δεν μπορεί να πληρώσει για την άδεια ως το τέλος του έτους, αλλά ο κακομοίρης υπερχρεωμένος που ακόμα δε συνήλθε από την προηγούμενη κρίση, θα μπορέσει να βρει λύση για το σπίτι του με εισοδήματα πιο μηδέν και από το μηδέν αμέσως μετά την πανδημία. Καλεί την κυβέρνηση ο τσιπρας να πάνε στη Βουλή και να ψηφίσουν όλοι μαζί παράταση της προστασίας α κατοικίας και τον γράφουν. Τα είχε πει ο αδωνης: «από μάιο πλειστηριασμοί, σας το λέω από τώρα μη χαλάμε τις καρδιές μας». Ε και όπως φαίνεται τον κρατάει τον λόγο του.
-Μπερδεύοντας συνειδητά το κόμμα με την κυβέρνηση, στο gov. gr, τη νέα διαδικτυακή πύλη του ελληνικού κράτους, που «φιλοξενεί όλες τις ψηφιακές δραστηριότητες των υπουργείων, φορέων, ανεξάρτητων αρχών του Δημοσίου, που παρέχονται ήδη μέσω διαδικτύου», ανέβαζαν (ποιος; με τίνος εντολή; ποιας αρμοδιότητας; με τι μισθό;) πολιτικές γελοιογραφίες κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μόνο. Μετά τις αντιδράσεις έκοψαν το σπορ και τις κατέβασαν, με αποτέλεσμα τα κομματόσκυλα και οι παπαγάλοι να προσπαθούν να μας βγάλουν τρελούς, τύπου ψέματα λέτε δεν υπήρξαν ποτέ γελοιογραφίες κατά της αντιπολίτευσης στο gov. gr. Τους διέψευσαν μέχρι και οι ίδιοι οι γελοιογράφοι.
-Τα περήφανα γηρατειά μας, που για αυτά μένουμε μέσα και προσέχουμε και κλαίμε, δεν θα πάρουν τα αναδρομικά τους. Το στε εν μέσω πανδημειας ανέτρεψε την προηγούμενη απόφασή του (την οποία είχε λάβει επι συριζα, γεγονός το οποίο απλως αναφέρω) για αναδρομικα σε ολους τους συνταξιούχους λόγω αντισυνταγματικών περικοπών από Ιούνιο του 2015 μέχρι σήμερα. Εν τω μεταξύ ο βρούτσης έχει κόψει και τη 13η σύνταξη που θέσπισε ο συριζα και υπερψήφισε ως αντιπολίτευση τότε η νδ. Μπράβο παιδιά. Οι ηλικιωμένοι και τα μάτια μας. Ασφάλεια δικαίου and justice for all.
-Χωρίς να ερωτηθούν οι εμπλεκόμενοι, η επανεκκίνηση του δημοσιου θα ξεκινήσει *συμβολικά* από το χώρο της δικαιοσύνης. Τι εννοεί όμως η νέα δημοκρατία ως χώρο δικαιοσύνης και πώς εξειδικεύει τον υψηλό συμβολισμό της; Από 28 Απριλίου θα μπορούν να γίνονται συναινετικές προσημειώσεις στα δικαστήρια και ανοιγουν και υποθηκοφυλακεία-κτηματολογικά γραφεία, ώστε να μεταγράφονται οι προσημειώσεις. Τι σημαίνει συναινετική προσημείωση; Παίρνω δάνειο από την τράπεζα (στη συντριπτική πλειοψηφία) και η τράπεζα για εξασφάλιση επιβάλλει βάρος σε περιουσιακό μου στοιχείο. Υπογράφουμε στο δικαστήριο, μεταγραφούμε στο υποθηκοφυλακείο ή στο κτηματολογικό γραφείο. Μπράβο, ωραίος συμβολισμός να επανεκκινεί το δημόσιο από τις συναινετικές προσημειώσεις, δλδ από τα νέα χρέη που πιθανότατα και λόγω πανδημίας θα φορτωθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα. Σχεδόν συγκινήθηκα από την ειλικρινεια. Κλείσαμε και ήμασταν κράτος (ας πούμε), ανοίξαμε και είμαστε επισήμως τραπεζοκρατία. Συναινετικές προσημειωσεις στη συμβολική επανεκκίνηση της δικαιοσύνης, απροστάτευτη πρώτη κατοικία και, για να μην πείτε ότι υπερβάλλω,
-Τελευταίο αλλά όχι έσχατο: όπως έχουμε ξαναπεί, η κυβέρνηση αποφάσισε τον Νοέμβριο του 2019 ότι ποινικη δίωξη για απιστία (δλδ πρόκληση βλάβης από υπάλληλο, στέλεχος, διοικητή κλπ στα συμφέροντα τρίτου) που στρέφεται άμεσα κατά πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος ή επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα (αρα: πρόκληση βλάβης από στέλεχος ή υπάλληλο ή διοικητή κλπ τράπεζας στα συμφέροντα της τράπεζας) δεν θα είναι πλέον αυτεπάγγελτο αδικημα, αλλά κατ έγκληση. Αυτό σημαίνει ότι ως τώρα αρκούσε να πληροφορηθεί ο εισαγγελέας το αδίκημα για να κινήσει διαδικασίες ποινικής δίωξης. Από τον Νοέμβριο ο εισαγγελέας βγήκε (αδικαιολόγητα) από τη μέση και μόνο ο *δικαιούμενος* δλδ πρόσωπο που έλαβε εξουσιοδότηση από το το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας πχ (μετά από γενικες συνελεύσεις, διοικητικά συμβούλια κλπ χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούν πλειοψηφίες), θα μπορεί να ξεκινήσει αυτές τις διαδικασίες κατά στελεχών, υπαλλήλων, διοικητών κλπ. Καταλαβαίνετε την αύξηση του συντελεστή δυσκολίας στις ποινικές διώξεις τραπεζικών στελεχών, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα μου εν προκειμενω. Ο νόμος έθεσε τετράμηνη προθεσμία ώστε εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις που είχαν ξεκινήσει με αυτεπάγγελτη διαδικασία να συνεχιστούν εφόσον ο *δικαιούμενος*, εντός αυτής της προθεσμίας (4 μήνες), υποβάλλει έγκληση. Στη συνέχεια, οπως είναι γνωστό, με μια σειρά από κυα, λόγω της πανδημίας και των κλειστών δικαστηρίων, όλες οι δικαστικές προθεσμίες ανεστάλησαν. Όλες; Χμ. Εκτός από μια. Με το έκτο άρθρο της από 13.04.2020 πνπ προβλέφθηκε ότι, (με κλειστές εισαγγελίες), η τετράμηνη προθεσμία για την άσκηση έγκλησης για απιστία (τραπεζικών στελεχών κλπ) δεν αναστέλλεται. Γιατί; Γιατί έτσι. Γιατί μπορούν βρε αδελφέ. Έληξε λοιπόν η προθεσμία στις 18.03, με τα δικαστήρια κλειστά από τις 13.03 και αυτοί που για χάρη τους το αδικημα μετατράπηκε σε κατ έγκληση και οι προθεσμίες άσκησης έγκλησης δεν ανεστάλησαν, κοιμούνται από 13.03 ήσυχοι σαν τα πουλάκια, όσο εμείς οι υπόλοιποι κοιτάμε τον πρωθυπουργό να μας κοιτάει στα μάτια και σκεφτόμαστε ότι άλλο πράγμα είχαμε στο μυαλό μας όταν ακούγαμε για *διανομή των βαρών της κρίσης σε όλους με δίκαιο τρόπο*.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020 17:09
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση