Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 19 Απριλίου 2020 18:42

Ποιο είναι το ισχυρότερο όπλο κατά του κορονοϊού - slpress.gr

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

sl47Το ισχυρότερο όπλο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν είναι ούτε το εμβόλιο, ούτε κάποιο θαυματουργό φάρμακο, ούτε τα πολλαπλά τεστ στον πληθυσμό. Το ισχυρότερο όπλο, αυτό που θα μπορούσε να έχει λύσει το πρόβλημα εξ αρχής αν δεν το είχαμε περιφρονήσει, είναι τα σύνορα.

Πράγματι, σε αντίθεση με την άποψη που επιχειρείται να επιβληθεί, κυρίως από τις ΗΠΑ για γεωπολιτικούς λόγους, η Κίνα προσέφερε ένα μεγάλο χρονικό περιθώριο στις ευρωπαϊκές χώρες, μεγαλύτερο των δύο μηνών, για να προετοιμαστούν για την αναπόφευκτη έλευση του κορονοϊού. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονταν και είχαν και τον χρόνο να δράσουν. Και μπορούσαν να κάνουν ένα πολύ απλό πράγμα. Να κλείσουν τα σύνορά τους. Να απαγορεύσουν την είσοδο σε όσους πολίτες χωρών είχαν προσβληθεί ήδη από τον ιό, να απαγορεύσουν τα ταξίδια πολιτών τους προς αυτές τις χώρες και να θέσουν σε καραντίνα όποιον πολίτη τους βρισκόταν ήδη εκεί και επέστρεφε. 

Και μπορούσαν να το κάνουν είτε εν συνόλω ως ΕΕ, είτε ως επιμέρους ξεχωριστά κράτη. Σε αυτήν την περίπτωση οι οικονομικές συνέπειες θα ήταν ένα μικροσκοπικό κλάσμα αυτών που υπήρξαν μερικές εβδομάδες μετά, όταν οι ευρωπαϊκές χώρες, η μία μετά την άλλη, έμπαιναν στο ψυγείο σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσουν τη διάδοση του κορονοϊού.

Με άλλα λόγια, οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούσαν να επιλύσουν το πρόβλημα εν τη γενέσει του, ή έστω να το περιορίσουν δραστικά, απλώς με το να θυμηθούν ότι έχουν σύνορα. Και σύνορο, εξ ορισμού, σημαίνει ελεγχόμενος χώρος. Αρκούσε λοιπόν να ασκήσουν ελέγχους στα σύνορα. Και αυτό ήταν πολύ απλό και εύκολο να γίνει. Ταυτόχρονα όμως ήταν και αδιανόητο.

Το "αδιανόητο" κλείσιμο των συνόρων

Μιλώντας με πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα και την Ισπανία, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν σε σημαντικές θέσεις στον κρατικό μηχανισμό, όταν τους ρώτησα γιατί δεν κλείνουν τα σύνορα, η απάντηση ήταν σχεδόν πάντοτε μια παραλλαγή του «αυτό δεν γίνεται»! Το "γιατί δεν γίνεται" δεν το εξηγούσαν. Απλώς το θεωρούσαν μια δεδομένη κατάσταση. Άποψη του υπογράφοντος είναι ότι η επιλογή αυτή δεν τέθηκε καν υπό εξέταση, γιατί έθιγε την ιεροποιημένη υπόσταση του "παγκόσμιου χωριού".

Του υποτιθέμενου ενοποιημένου πλανήτη της "παγκοσμιοποίησης", η οποία δεν ανεχόταν σύνορα. Γιατί ύπαρξη συνόρων σημαίνει κράτη, σημαίνει έθνη, σημαίνει λαούς, σημαίνει συλλογικές ταυτότητες. Και όλα αυτά υποτίθεται ότι τα είχαμε αφήσει πίσω μας ως ξεπερασμένες "φαντασιακές κατασκευές". Και ως γνωστόν, η Ιστορία "πίσω δεν γυρνά".

Άλλωστε, ο παγκοσμιοποιημένος μεταεθνικός κόσμος ήταν η παγωμένη στον χρόνο στιγμή του θριάμβου της Δύσης επί της Σοβιετικής Ένωσης και του Υπαρκτού Σοσιαλισμού και δεν μπορούσε να αμφισβητηθεί. Γιατί αν αμφισβητούταν, τότε η Ιστορία που υποτίθεται ότι είχε φθάσει στο τέλος της, θα εκκινούσε εκ νέου. Η Δύση θα ήταν υποχρεωμένη να επιστρέψει σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο, στον οποίο δεν θα είχε την πρωτοκαθεδρία που απολάμβανε στο παρελθόν.

Αποτέλεσμα ήταν να αγνοήσει την πραγματικότητα και να παραμείνει στον φαντασιακό κόσμο του "παγκόσμιου χωριού", το οποίο απεχθανόταν τα σύνορα. Έτσι λοιπόν, η Δύση εν συνόλω, καθώς και οι επιμέρους συνιστώσες της, όπως είναι η ΕΕ αλλά και τα επιμέρους ευρωπαϊκά κράτη, δεν έκαναν τη πολύ απλή κίνηση που θα μπορούσε να τα είχε σώσει από τον κορονοϊό. Να τον κλείσουν έξω από τα εδάφη τους.

Τα σύνορα θεμέλιο του νέου διεθνούς συστήματος

Πατώντας  slpress.gr  θα σας εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο του Γρίβα Κώστα.

Κάποιες πληροφορίες για την Ν.Κορέα στο πως αντιμετώπισε τον επιδημία του κορωνοϊού από το άρθρο του Αδαλή Γιώργου : Νότια Κορέα: Πώς η κυβέρνηση σάρωσε στις εκλογές εν μέσω πανδημίας

Το νοτιοκορεάτικο μοντέλο είναι πια γνωστό. Εφαρμόζοντας ένα συνδυασμό μαζικών τεστ για κορωνοϊό, ανίχνευσης και παρακολούθησης των κρουσμάτων, χωρίς μαζικό lockdown, η Νότια Κορέα των 51 εκατομμυρίων κατοίκων, “άμβλυνε” την περιβόητη καμπύλη του ρυθμού εξάπλωσης. Ως τα μέσα Απριλίου, μετρούσε 10.635 κρούσματα και 230 θανάτους, έχοντας καταφέρει να “σημειώνει” λιγότερα από 30 κρούσματα την ημέρα, τη στιγμή που στα τέλη Φεβρουαρίου αυτά ανέρχονταν σε εκατοντάδες ημερησίως.

Μεταξύ των μέτρων της κυβέρνησης, συμπεριλαμβάνεται και η χρήση εφαρμογής για κινητές συσκευές, μέσα από την οποία παρακολουθούνται τα άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα. Η πρακτική αυτή εφαρμόστηκε και στην Ισλανδία, με τη συναίνεση των πολιτών.

Μέτρα στήριξης της οικονομίας

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι δεν ήταν μόνο η κινητοποίηση των αρχών σε επίπεδο δημόσιας υγείας που απέδειξε την αποτελεσματικότητά της. Η Νότια Κορέα είναι μια από τις χώρες που εξήγγειλε ένα μεγαλόπνοο πακέτο μέτρων οικονομικής στήριξης, ύψους 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων -περίπου 5% του ΑΕΠ- για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Το πακέτο περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές και δάνεια για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αγορά εταιρικών ομολόγων, ενώ επίκεινται νέα μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης.

Πέρα από απευθείας δαπάνες 0,8% του ΑΕΠ για τον κλάδο της υγείας, η Σεούλ πήρε από νωρίς μέτρα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, όπως επιδόματα για τα άτομα σε καραντίνα, αποζημιώσεις για τους εργαζόμενους σε αναστολή, κουπόνια για καταναλωτικά αγαθά σε αδύναμα οικονομικά νοικοκυριά και υποστήριξη έκτακτης ανάγκης. Επίσης, μείωση ΦΠΑ για τους αυτοαπασχολούμενους και μείωση ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Σε επίπεδο νομισματικής και οικονομικής πολιτικής, αποφάσισε μείωση των επιτοκίων, διευκόλυνση δανειονότησης των ΜμΕ, αγορά ομολόγων του ιδιωτικού τομέα, καθώς και συμφωνία swap ύψους 60 δισ. δολαρίων από την Κεντρική Τράπεζα της Κορέας με την αμερικανική Fed.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Απριλίου 2020 21:28
Μανώλης Ροσμαράκης

Τελευταία άρθρα από τον/την Μανώλης Ροσμαράκης

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση