Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020 11:20

Πότε επιτέλους θα καταθέσει η κυβέρνηση στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες της ελληνικής υφαλοκρηπίδας(ΑΟΖ);

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

sl46Του Σταύρου Λυγερού. Ξεπέρασε κάθε όριο η τουρκική προκλητικότητα την ημέρα της εθνικής επετείου, παραβιάζοντας κάθε κανόνα και πρόσχημα, που θέλει ακόμα και εχθρικά κράτη το ένα να σέβεται την εθνική επέτειο του άλλου. Παραλλήλως, η επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ καθιστά υποχρεωτική την κατάθεση συντεταγμένων για τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ.

Στις 11:32' το μεσημέρι της 25ης Μαρτίου τουρκικό μαχητικό πέταξε πάνω από τη Νέα Βύσσα και τις Καστανιές με κατεύθυνση προς Νότο. Πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από την Αλεξανδρούπολη και στη συνέχεια κατευθύνθηκε δυτικά και στο ύψος της Καβάλας στράφηκε προς Βορρά και πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από την Καβάλα για να κατευθυνθεί στη συνέχεια προς τη Λέσβο και τη Χίο από όπου και εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο. 

Ένα ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από τον Άγιο Ευστράτιο σε ύψος τριών χλμ και στη συνέχεια πάνω από το δυτικό άκρο της Λέσβου σε ύψος 700 μέτρων. Τέλος, ένα δεύτερο ζεύγος πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι, τους Λειψούς, την Παναγιά και τις Οινούσσες.

Το γεγονός ότι σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ελληνικά μαχητικά έσπευσαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά δεν αλλάζει τα πράγματα. Είναι σαφές ότι η Άγκυρα, παρότι όλη η ανθρωπότητα πλήττεται από την πανδημία του κορονοϊού, όχι μόνο δεν κάνει βήμα πίσω, αλλά υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ερωτοτροπεί με την ιδέα να εκμεταλλευθεί την "ευκαιρία" για να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Η επιστολή Σινιρλίογλου

Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι το καθεστώς Ερντογάν γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του όχι μόνο το διεθνές δίκαιο, αλλά και την υγεία του ίδιου του τουρκικού λαού, ο οποίος, όπως κι όλοι οι άλλοι, βρίσκεται στο έλεος της πανδημίας. Η απόκρυψη των σχετικών στοιχείων από τις Αρχές και οι διώξεις εναντίον όσων καταγγέλλουν αυτή τη στάση δεν αλλάζει, βεβαίως, την εκεί δραματική πραγματικότητα.

Η πρόκληση με τις προαναφερθείσες μαζικές τουρκικές υπερπτήσεις θα μπορούσε να εκληφθεί σαν μία επίδειξη δύναμης στο επίπεδο των εντυπώσεων. Η εκτίμηση ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, ότι ο Ερντογάν βλέπει σαν ευκαιρία την πανδημία, ενισχύεται από την επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Σ' αυτήν εκτός από την επανάληψη των γνωστών ισχυρισμών της Άγκυρας (τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ και η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία υποβαθμίζεται σε "ελληνοκυπριακή διοίκηση") περιλαμβάνονται και οι συντεταγμένες των εξωτερικών συνόρων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, έτσι όπως προκύπτουν από το σχετικό το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης.

Η Ελληνίδα μόνιμη αντιπρόσωπος απάντησε με επιστολή της, όπως και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του. Είναι σαφές, όμως, πως στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα η Αθήνα δεν μπορεί να παραμείνει απλώς στη θέση ότι το προαναφερθέν μνημόνιο είναι εκτός διεθνούς δικαίου και ως εκ τούτου το ίδιο άκυρο, όπως και οι συντεταγμένες για την τουρκική υφαλοκρηπίδα που περιλαμβάνονται στην επιστολή Σινιρλίογλου.

Επιβεβλημένη η κατάθεση συντεταγμένων

Πατώντας   slpress.gr   θα σας εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020 10:35
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση