Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020 11:10

Η πανδημία αποδεικνύει ότι το οικονομικό ελληνικό μοντέλο είναι αυτοκτονικό, του Κ. Κουτσουρέλη

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

sl44Ποια είναι η πιο ευάλωτη στην πανδημία οικονομία της Ευρώπης; Η ελληνική, και με διαφορά. Όχι πως χρειαζόμασταν την πρόσφατη έκθεση της Oxford Economics για να το διαπιστώσουμε βέβαια. Το ελληνικό ΑΕΠ φουσκώνει κυρίως από την κατανάλωση, η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού μάς έχει μετατρέψει σε μπανανία, ο αριθμός των αυτοαπασχολουμένων και των μικρών έως μικροσκοπικών επιχειρήσεων είναι ίσως παγκόσμιο ρεκόρ, παραγωγή, έρευνα, τεχνολογία δεν έχουμε, για τα πάντα, από τα τρόφιμα έως τα φάρμακα, κρεμόμαστε από τις εισαγωγές.

Με τέτοιο προφίλ εθνικής οικονομίας, όχι στον κορωνοϊό, σε καμία κρίση δεν μπορούμε να αντισταθούμε. Ελληνοτουρκική σύρραξη, κλιματική υπερθέρμανση, χρηματοπιστωτικό κραχ, επιδημίες, ό,τι και να γίνει, η οικονομία της χώρας θα είναι το πρώτο θύμα. Όσο και να πασχίζουμε σήμερα να αντιμετωπίσουμε τον τριπλό κλονισμό, τον επεκτατισμό της Τουρκίας, τη λοιμική και την οικονομική κατάρρευση, ο αγώνας μας είναι υπονομευμένος και, μακροπρόθεσμα, μάταιος, αν δεν στραφούμε στην ρίζα του κακού: σ' αυτό το αυτοκτονικό πρότυπο του παρασιτικού καταναλωτισμού που πνίγει το (τεράστιο) παραγωγικό και δημιουργικό δυναμικό των Ελλήνων. 

Όταν ξέσπασε η κρίση του 2010 κοινός τόπος όλων των σχολίων, κι εδώ κι έξω, είναι ότι η Ελλάδα αν θέλει να έχει μέλλον πρέπει να αλλάξει μοντέλο ανάπτυξης, να αναβαθμίσει την παραγωγή της, να πάψει να είναι μια χώρα που όλα τα εισάγει και τίποτε δεν κατασκευάζει και δεν επινοεί από μόνη της.

 Φυσικά, τίποτε απολύτως δεν άλλαξε... Με ένα υδροκεφαλικό 20%, κατ’ άλλους μάλιστα 25%, του ΑΕΠ της να εξαρτάται εμμέσως ή αμέσως από τον τουρισμό, η δομική ανισορροπία και η παραγωγική καχεξία της ελληνικής οικονομίας γιγαντώθηκε αυτά τα χρόνια. Τα μεγάλα λόγια έμειναν λόγια. Οι προγραμματικές δηλώσεις του τωρινού πρωθυπουργού το καλοκαίρι, και η πολιτική του μετέπειτα, ήταν μια από τα ίδια. Με αυτές, ωσάν να βρισκόμασταν ακόμη στο 1996 ή το 2004, το πολιτικό μας προσωπικό αποδείκνυε ότι τίποτε δεν διδάχτηκε, τίποτε δεν έμαθε.

 

Ολλανδική νόσος και πανδημία

Πατώντας  slpress.gr  θα σας εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020 19:27
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση