Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013 18:25

Κάποια πρώτα συμπεράσματα σχετικά με τις δύο παραλίες στον Πειραιά

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Μετά το ΚΑΣ και τις Υπουργικές αποφάσεις βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κατάσταση αφού η Δημοτικής αρχής και ο επιχειρηματίας έχουν εξασφαλίσει ένα σοβαρό προαπαιτούμενο για την υλοποίηση των σχεδιασμών τους.

Στα Βοτσαλάκια έχουν εγκριθεί (ΚΑΣ & Υ.Α) η ανάπτυξη ομπρελών και ξαπλωστρών και ο οργανωμένος χώρος στάθμευσης για εκμετάλλευση από τον επιχειρηματία, ο χώρος εστίασης στον Α’ όροφο του κολυμβητηρίου, η κατασκευή του θερινού κινηματογράφου και του κυλικείου μέσα σε αυτόν.
Δεν εγκρίθηκαν οι πέργολες, στον όροφο του κτιρίου που θα στεγάζει το κυλικείο & τον θάλαμο προβολής του κινηματογράφου (ουσιαστικά θα λειτουργούσαν ως επιπλέον χώρος τραπεζοκαθισμάτων στον όροφο και μάλιστα κλειστός κατά την πάγια πρακτική στον Δήμου), περιορίστηκε στα 600μ2 η έκταση που θα καταλαμβάνει ο θερινός κινηματογράφος (μάλλον δεν εγκρίθηκαν τα επιπλέον τραπεζοκαθίσματα στο πλάι του κινηματογράφου) και δεν εγκρίθηκε προσθήκη στεγάστρου (ουσιαστικά επέκταση) στο αυθαίρετο αναψυκτήριο (αυτό βέβαια δεν εμποδίζει καθόλου να λειτουργεί και μάλιστα να μπαζώνει σήμερα στον αιγιαλό και να επεκτείνει αυθαίρετα σχεδόν μέχρι την θάλασσα την ήδη αυθαίρετη τσιμεντένια εξέδρα). Στην απόφαση δεν υπάρχει κανένας όρος για την αυθαίρετη παράγκα.
Το κρίσιμο με αυτή την απόφαση είναι ότι παρατείνεται και επεκτείνεται η δέσμευση του χώρου και η επιχειρηματική εκμετάλλευση γύρο από το κεντρικότερο τμήμα της παραλίας. Είναι λογικό να εκτιμήσουμε ότι στο επόμενο διάστημα θα αποτελεί πρόσθετο εμπόδιο για έναν διαφορετικό τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας αυτού του κοινόχρηστου χώρου.
Στην Φρεττύδα έχουν εγκριθεί η ανάπτυξη ομπρελών και ξαπλωστρών για εκμετάλλευση από τον επιχειρηματία , ο οργανωμένος χώρος στάθμευσης και η κατασκευή αναψυκτηρίου αποκλειστικά για τις ανάγκες των λουομένων.
Δεν εγκρίθηκαν η λειτουργία του αναψυκτηρίου μετά την δύση του ηλίου και η λειτουργία χώρου στάθμευσης μέσα στην ζώνη αιγιαλού και παραλίας (ακυρώνεται η δυνατότητα να λειτουργεί σαν νυχτερινό μπαράκι). Μπορούμε όμως να φανταστούμε την ανταπόκριση που θα έχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και τις δυσκολίες όταν στην πράξη θα καταστρατηγούνται οι όροι αδειοδότησης.
Το κρίσιμο με αυτή την απόφαση είναι ότι το υπόδειγμα επιχειρηματικής εκμετάλλευσης της παραλίας από τα βοτσαλάκια εγκαθίσταται πλέον και στην Φρεαττύδα.
Σήμερα. Είναι αυτονόητα θετικό ότι από την διαρκή πίεση και τις προσφυγές κατοίκων και Δημοτικών παρατάξεων υποχρεώθηκαν να πάνε στο ΚΑΣ και σε υπουργική απόφαση που βάζουν κάποια θεσμικά όρια στην κραυγαλέα αυθαιρεσία. Δυστυχώς έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και προθεσμίες μετά τις αποφάσεις του ΚΑΣ. Είναι θετικό αν συντάσσεται πρωτόκολλο κατεδάφισης(?) για το αυθαίρετο αναψυκτήριο (που μπορεί βεβαίως και να μην υλοποιείται). Υπάρχουν δυνατότητες για κάποιες σημαντικές επιπλέον ενέργειες σε θεσμικό επίπεδο, είναι όμως αντικείμενο συζήτησης.  

Τις παραπάνω αποφάσεις τις σχολίασε ο Κ.Κιμπιζής.
Οι εκτιμήσεις και τα αιτήματα που έχουμε διατυπώσει για την προστασία και τον δημόσιο χαρακτήρα των παραλιών μας δίνουν ένα μέτρο για την αξιολόγηση του θετικού ή του αρνητικού χαρακτήρα των αποφάσεων. Υπενθυμίζω:
«Από καιρό βλέπουμε μόνιμες κατασκευές να καταλαμβάνουν και να εκμεταλλεύονται εμπορικά τον δημόσιο κοινόχρηστο χώρο που σταδιακά συρρικνώνεται αλλάζοντας την χρήση και τον σκοπό του. Στην αρχή ήταν οι πλατείες, αργότερα οι πεζόδρομοι, έπειτα τα πάρκα, τώρα ήρθε η ώρα για τις όμορφες μοναδικές και πολύτιμες παραλίες της πόλης μας, την Φρεαττύδα και τα Βοτσαλάκια.
… Με την πράξη αυτή δεσμεύονται και παραχωρούνται μεγάλα τμήματα των παραλιών μας για την κατασκευή καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, χώρων στάθμευσης επι πληρωμή, χώρων για την τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλωστρών επι πληρωμή καθώς και χώρων για την δημιουργία κινηματογράφου και καταστήματος εστίασης – catering.
… Με λίγα λόγια πολυχώροι διασκέδασης και εμπορικής εκμετάλλευσης δημιουργούνται πάνω στο κύμα ακυρώνοντας με τον τρόπο αυτόν την κοινόχρηστη λειτουργία και τον φυσικό χαρακτήρα των παραλιών.
… Ως δημότες και κάτοικοι του Πειραιά δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην απόφαση του Δημάρχου να ιδιωτικοποιήσει τις παραλίες μας. Για όλους εμάς οι παραλίες αποτελούν κομμάτι της ζωής μας. Η Φρεαττύδα και τα Βοτσαλάκια είναι οι μοναδικοί ελεύθεροι – κοινόχρηστοι – φυσικοί χώροι σε ολόκληρο τον Πειραιά, σε μια πόλη χωρίς ίχνος πρασίνου, που μας δίνεται η δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με την φύση, να χαλαρώσουμε και να ηρεμήσουμε από το άγχος της καθημερινότητας. Καφετέριες και Πάρκινγκ υπάρχουν σε όλη την πόλη. Δεν έχουμε ανάγκη να μετατρέψουμε τις μοναδικές παραλίες μας σε τέτοια.
… Σε μια πόλη που πληρώνουμε τα υψηλότερα Δημοτικά τέλη πανελλαδικά περιμένουμε από την Δημοτική Αρχή να υπηρετήσει τις ανάγκες των πολιτών, διατηρώντας τους δημόσιους χώρου καθαρούς, λειτουργικούς και ελεύθερα προσβάσιμους στο σύνολό τους για όλους.
… Ζητάμε από την δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της και να διατηρεί τις παραλίες σε άριστη κατάσταση ως οφείλει, αξιοποιώντας τα υψηλότατα δημοτικά τέλη που όλοι μας πληρώνουμε για τον σκοπό αυτό.
… Τώρα που οι συνθήκες ζωής γίνονται μέρα με τη μέρα δυσκολότερες, τώρα που γύρω μας απλώνεται η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το αύριο, τώρα που το εισόδημα εξανεμίζεται και η έξοδος από την πόλη γίνεται κάθε μέρα δυσκολότερη, οι ελάχιστοι δημόσιοι χώροι που απέμειναν ελεύθεροι, πολυτιμότεροι από πριν, αποτελούν για όλο και περισσότερους από μας, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, μοναδική διέξοδο για διασκέδαση και χαλάρωση μέσα στην πόλη. Αντιλαμβανόμαστε το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών που σ’ αυτές τις συνθήκες προσπαθούν να δεσμεύσουν έγκαιρα και να εκμεταλλευτούν τους καλύτερους κοινόχρηστους χώρους της πόλης και να τους μετατρέψουν από δημόσια ελεύθερα αγαθά σε εμπορεύματα με πληρωμή. Όμως οι δικές μας ανάγκες και των παιδιών μας, είναι πάνω από τους σχεδιασμούς και τα κέρδη τους.
… θα μας βρούν μπροστά τους τόσο στο δρόμο όσο και στα δικαστήρια. Καλούμε την Δημοτική αρχή:
· να ανακαλέσει και να μην υλοποιήσει την απόφαση παραχώρησης και
· σε ανοικτή διαβούλευση με τους πολίτες να αναπλάσει ήπια και να συντηρεί τις παραλίες, διατηρώντας στο σύνολό τους τον κοινόχρηστο – ελεύθερο – δημόσιο χαρακτήρα τους με μοναδικό κριτήριο τις ανάγκες των πολιτών.»

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Μαΐου 2013 10:49

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση