Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020 19:11

Οι Αθηναίοι που φτιάχνουν θησαυρούς από σκουπίδια

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

skupidia6Είκοσι χρόνια πίσω οι ζωές των «μαζωχτρών» της γαλλικής υπαίθρου βρήκαν τη θέση τους στη μεγάλη οθόνη χάρη στο μεράκι και την κινηματογράφηση της Ανιές Βαρντά. Στο ντοκιμαντέρ «The Gleaners and I», ξεκινώντας από τις σταχομαζώχτρες και φτάνοντας στους σύγχρονους ρακοσυλλέκτες του Παρισιού και τους επαγγελματίες που επιλέγουν συνειδητά την αναζήτηση πρώτων υλών στα σκουπίδια, η γιαγιά της νουβέλ βαγκ έθεσε ερωτήματα για τη συσσώρευση απορριμμάτων και τη διαχείρισή τους. Είναι τελικά το σκουπίδι του ενός ο θησαυρός του άλλου;

 

Σήμερα, όσο οι φυσικοί πόροι στερεύουν, το αίτημα για αειφορία και βιωσιμότητα γίνεται όλο και πιο επιτακτικό. Η ανακύκλωση δεν είναι πια μονόδρομος και νέες μέθοδοι εμφανίζονται σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας με σκοπό τη μείωση της άκρατης σπατάλης και τη στροφή σε μια φιλοσοφία αυτοσυγκράτησης κι επαναχρησιμοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό η έννοια του upcycling κερδίζει συνεχώς νέους υποστηρικτές. Για το λεξικό Cambridge ήταν η λέξη που χαρακτήριζε την προηγούμενη χρονιά. Για νέους δημιουργούς είναι μια terra incognita με πολλές δυνατότητες. Και όλους εμάς ίσως να είναι η απάντηση στο πρόβλημα της επιβίωσής μας.

Οι θιασώτες της επαναχρησιμοποίησης κι επανανοηματοδότησης των πρώτων υλών, που μετασχηματίζονται σε προϊόντα με προστιθέμενη αξία, βρίσκουν στο upcycling όχι μόνο την ηθική κατανάλωση και την ικανοποίηση της προσωπικής δημιουργίας αλλά κι ένα γεφύρωμα ανάμεσα στις παραδοσιακές αξίες της διατήρησης των αγαθών και τις αισθητικές και αγοραστικές συνήθειες που αποκτήθηκαν χάρη στον υπερκαταναλωτισμό.

Δεν μιλάμε πλέον για την ερασιτεχνική d-i-y ενασχόληση, που βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια κάθε ατόμου, αλλά για μια ανερχόμενη γενιά επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στους χώρους των κατασκευών, της μόδας, του παιχνιδιού, της αρχιτεκτονικής και της περιποίησης και δημιουργούν με επίκεντρο τη φιλοσοφία της επαναχρησιμοποίησης. Μιλήσαμε με κάποιους εκπροσώπους της μικρής αυτής κοινότητας ζητώντας απαντήσεις: είναι το upcycling άλλη μία εφήμερη τάση ή ο κρίκος που θα συνδέσει την οικολογική συνείδηση με τον σύγχρονο τρόπο ζωής;

Ροκάνι | Με ένα κατσαβίδι αλλάζει εντελώς ο τρόπος σκέψης. 

 Ξεκίνησαν με έπιπλα εξαιρετικής αισθητικής και πλέον φτιάχνουν ολόκληρα δωμάτια σε ξενοδοχειακές μονάδες. Στις εγκαταστάσεις πλέον του Ludd, ο συνεταιρισμός Ροκάνι επιβεβαιώνει ότι στα δύσκολα φαίνονται οι μάστορες.

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί η παρουσίαση από τον Άγγελο Κλάδη του συνεταιρισμού ΡΟΚΑΝΙ 

                         House of Refashion | Το σεμεδάκι είναι θηλυκό και σέξι – fact. 

 Η ευαισθητοποιημένη καλλιτέχνις και σχεδιάστρια Maria Juliana Byck μετακόμισε σε ένα upcycled διαμέρισμα του κέντρου και βρήκε τον τρόπο να απενοχοποιήσει την ανάγκη για ωραία ρούχα χωρίς να προδώσει τις αξίες της ηθικής κατανάλωσης.

Πατώντας   εδώ  θα σας εμφανιστεί η παρουσίαση από την Άννα Φαρδή του House of Refashion | Το σεμεδάκι είναι θηλυκό και σέξι – fact.

 Cocoon Modules | Κι αν το σπίτι του μέλλοντος είναι φτιαγμένο από κοντέινερ;

  Παίρνοντας το αρχικό κέλυφος από μάντρες και αποθήκες λιμανιών, η Ναστάζια Σπυροπούλου επανασχεδιάζει τα κοντέινερ ως ευέλικτες κατοικίες, τουριστικά καταλύματα, pop up μπαρ κι εστιατόρια. Καθώς το ρεύμα της off-grid αρχιτεκτονικής έχει πλέον εδραιωθεί, η εγχώρια σκέψη παραμένει διστακτική.

Πατώντας  athinorama.gr  θα σας εμφανιστεί η παρουσίαση από τον Άγγελο Κλάδη του Cocoon Modules. 

 FatCut | Μια κολεκτίβα κάνει το upcycling να φαίνεται παιχνιδάκι. 

 Δίνοντας από την αρχή έμφαση στο παιδί, γιατί «από εκεί ξεκινούν τα πάντα», όπως συμφωνούν, τα μέλη της ομάδας FatCut έφεραν τη φιλοσοφία της επανάχρησης στην παιδική ηλικία: μικρά παιχνίδια ή και ολόκληρα φλίπερ, παιδικές χαρές κι εργαστήρια αποδεικνύουν πως το κλειδί της φαντασίας κρύβεται στα πιο απλά πράγματα.

Πατώντας  athinorama.gr  θα σας εμφανιστεί η παρουσίαση από τον Άγγελο Κλάδη η κολεκτίβα FatCut.

              Oinosporos | Αν είσαι ό,τι τρως, μήπως είσαι και ό,τι απλώνεις στο δέρμα σου;

 Το κουκούτσι του σταφυλιού έγινε ο μικρός θησαυρός της οινολόγου Ευαγγελίας Σωτηροπούλου και της χάρισε μια επιτυχημένη διατριβή, μια σειρά γκουρμέ καλλυντικών και περιποίησης αλλά και κάμποσες διακρίσεις.

Πατώντας  athinorama.gr  θα σας εμφανιστεί η παρουσίαση από την Άννα Φαρδή του Oinospros 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020 20:36

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση