Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020 17:10

Η σχέση της μάνας μου και της "Μαγικής πόλης" με το Δουργούτι, σήμερα Νέος Κόσμος

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

durgutiΤο Δουργούτι, σήμερα Νέος Κόσμος, είναι γνωστό στους παλιούς Δραπετσωνίτες για δύο βασικά λόγους. Ο ένας ήταν πως αρκετοί πρόσφυγες που ζούσαν στις παράγκες της Δραπετσώνας διάλεξαν στη δεκαετία του '60 να πάρουν μέρος στην κλήρωση διαμερισμάτων που είχαν φτιαχτεί στο Δουργούτι με πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου. Για αρκετά χρόνια μετά την εγκατάστασή τους ερχόντουσαν μαζικά στη Δραπετσώνα όποτε είχαμε εκλογές και όσοι Δραπετσωνίτες είχαν φίλους και συγγενείς εκεί επισκεφτόντουσαν συχνά το Δουργούτι. Ο άλλος ήταν η ταινία του Κούνδουρου "Μαγική πόλη"( 1954), που έκανε εντύπωση την εποχή που παίχτηκε στα σινεμά, και που πέρα από τα άλλα προτερήματά της έπιασε τους Δραπετσωνίτες και για έναν επιπλέον λόγο. Αυτή η παραγκούπολη ήταν σαν δίδυμη αδελφή με τη Δραπετσώνα. 

Προσωπικά είχα κι έναν τρίτο λόγο. Κάποια στιγμή άκουσα την μάνα μου στα τελευταία της, σχεδόν να παραμιλάει και σε μία τρίτη γλώσσα, εκτός από τα Ελληνικά και τα Τούρκικα που τα μιλούσε φαρσί. Όταν την ρώτησα ποια γλώσσα είναι αυτή, μου απάντησε, Αρμένικα. Και πότε τα έμαθες, την ρώτησα, και μου είπε, πως όταν ήταν μικρούλα έζησαν κάποια χρόνια με την μάνα της στο Δουργούτι, εκεί όπου κατοικούσαν πολλοί Αρμένιοι και κάθε μέρα έπαιζε στη γειτονιά της με τα αρμενάκια. Αν κι είχαν περάσει εξήντα χρόνια και βάλε όταν μου διηγήθηκε κάποια συμβάντα από την ζωή της στο Δουργούτι, ακόμα θυμάμαι το πρόσωπό της που φωτίστηκε και ένα ωραίο δάκρυ να αργοκυλά σ'αυτό. Μου έχει μείνει μια γλύκα από εκείνο το περιστατικό της εξιστόρησης που μέχρι τότε δεν είχα ιδέα. Ά, ρε μάνα, πόσα της ζωής σου δεν έμαθα για σένα...

Για όποιον θέλει να δει την "Μαγική πόλη", σήμερα 23.2 προβάλλεται από την ΕΤ2 στις 11.00. 

Πατώντας  Η εξέλιξη της γειτονιάς Δουργούτι στο Νέο Κόσμο από το 1922 έως σήμερα  θα σας εμφανιστεί η ιστορία της συνοικίας αυτής. 

Και το πρόσφατο άρθρο στη lifo,   «Μαγική πόλις»: Η ιστορία της συνοικίας Δουργούτι που σήμερα αποτελεί την περιοχή του Νέου Κόσμου   , Η ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΣΕ ΑΡΜΕΝΙΟΥΣ, ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ ΜΕ ΣΠΑΝΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ 1955. 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020 10:38
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση