Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 17:28

Στοιχεία και σκέψεις για την Πατούλια μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Σχιστό Κερατσινίου

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

anakiklosi16Γιατί την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου που συνεδριάζει στις 8μ.μ το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου Δραπετσώνας το πρώτο θέμα "Το σχέδιο της διαχείρισης των απορριμάτων που προωθεί η περιφέρεια Αττικής" είναι κρίσιμο για το μέλλον της πόλης μας; Διότι το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι στο Σχιστό Κερατσινίου θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει μία από τις τρεις μονάδες διαχείρισης απορριμάτων της Αττικής. Η ανακοίνωση της Περιφέρειας αναφέρει σαφώς ότι  "μέσα στην άνοιξη θα προκηρυχτεί η κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ ( Τι είναι οι ΣΔΙΤ; ) η κατασκευή των δυο μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στον Πειραιά (Σχιστό) και στον κεντρικό τομέα της Αθήνας (Φυλή), ενώ το έργο του Γραμματικού θα συνεχιστεί ως δημόσιο έργο".   

Οι νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων θα διαθέτουν τεχνολογία ανακύκλωσης και κομποστοποίησης με ποσοστά που μπορούν να φτάσουν και το 60%. Στο Σχιστό θα κατασκευαστεί μία τεράστια μονάδα η οποία θα επεξεργάζεται 180.000 τόνους απορριμμάτων και 70.000 βιοαποβλήτων. Μια από τις τεχνολογίες που θα εφαρμόζεται – ειδικά στις μεγάλες υποδομές – θα είναι και της ενεργειακής αξιοποίησης των επεξεργασμένων απορριμμάτων ελαχιστοποιώντας έτσι την ταφή.   

Στο Σχιστό, που; Εκεί που τώρα λειτουργεί ο ΣΜΑ(Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων), σε μία έκταση 40 στρεμμάτων δίπλα στο Βιομηχανικό Πάρκο Κερατσινίου. Σ'αυτόν το σταθμό μεταφέρουν από το 1992 μέρος των απορριμμάτων τους 18 δήμοι της Αττικής. Τα απορρίμματα αυτά συμπιέζονται και μεταφέρονται με κοντέινερ στο ΧΥΤΑ της Φυλής. 

Τι υποστηρίζει η Περιφέρεια; 

Για το γιατί επέλεξε το Κερατσίνι δεν επιχειρηματολογεί. Ίσως διότι τα ευκόλως εννοούμενα ταξικά αποσιωπούνται. Ή, διότι εκεί υπάρχει ελεύθερος χώρος έξω από τον οικιστικό ιστό της πόλης, και διότι εκεί ήδη λειτουργεί ένας ΣΜΑ. Μήπως παίζει μία δίκαια αρχή και ένα προηγούμενο;

Ναι. Η αρχή έχει να κάνει με την επιλογή κάθε ευρύτερη περιοχή να διαχειρίζεται τα δικά της σκουπίδια, εκεί που είναι δυνατόν, κι όχι να τα αποθηκεύει σε άλλες στου διαόλου τη μάνα. Αυτή η αρχή, της εγγύτητας όπως ονομάζεται, δεν εφαρμόστηκε για τον ΧΥΤΑ της Φυλής που λειτουργεί πάνω από 60 χρόνια, δέχεται όλα τα απορρίμματα της Αττικής και έχει καταντήσει ένας εφιάλτης που το μόνο δίκαιο και σωστό είναι επιτέλους να κλείσει.

Το προηγούμενο είναι το σχέδιο επί Δούρου, που προέβλεπε έξι νέους χώρους στην Αττική, ένας από τους οποίους ήταν και στο Σχιστό. Η πικρή αλήθεια είναι ότι δεν φτιάχτηκε ούτε ένας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν τώρα να φτιαχτούν. Το σχέδιο της Δούρου είχε γίνει αποδεκτό από τη Δημ.Αρχή του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, με την προϋπόθεση ότι θα λειτουργήσουν και οι έξι σταθμοί και ότι τα απορρίμματα που θα δέχεται το Σχιστό θα αφορούν αυτά των δήμων του Πειραιά. 

Παλάτια στην άμμο; Η περιφέρεια επίσης ισχυρίζεται ότι το σχέδιό της δίνει έμφαση στην ενίσχυση της διαλογής στην πηγή, την εφαρμογή στην πράξη των χωριστών ρευμάτων (1.000 γωνιές ανακύκλωσης, καφέ κάδος, κινητά πράσινα σημεία, σκάφες, κ.λπ.), περιφερειακές Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων  ( ΜΕΒΑ), Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών σε διάφορες περιοχές της Αττικής, κ.λπ. Αυτά πρακτικά σημαίνει για την Περιφέρεια ότι στις τρεις Μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων θα συγκεντρώνονται μόνο τα υπολειμματικά σύμμεικτα απορρίμματα, κι όχι απορρίμματα χωρίς επεξεργασία, όπως γίνεται σήμερα στη Φυλή, όπου θάβονται.

Μία διευκρίνηση. Το Ευρωπαϊκό σχέδιο για την διαχείριση των απορριμμάτων, με το οποίο συμφωνούμε με αυτά που διαβάζουμε κι μπορούμε και τα καταλαβαίνουμε, δίνει προτεραιότητα στην κυκλική οικονομία στην διαλογή στην πηγήστην επανάχρηση, στην κομποστοποίηση, στα χωριστά ρεύματα ανακύκλωσης. Αφού εφαρμοστούν όλες αυτές οι τρόποι διαχείρισης απορριμμάτων, ότι περισσεύει θα είναι αυτά που η ανακοίνωση της Περιφέρειας τα αποκαλεί "υπολειμματικά σύμμεικτα απορρίμματα". Αυτά λοιπόν, σύμφωνα με την πρότασή της θα μεταφέρονται στη Φυλής και στο Σχιστό. 

Μία ένσταση: Έχουμε πολλές αμφιβολίες ότι το σύστημα της Περιφέρειας με τις 1000 γωνιές ανακύκλωσης, με τα κινητά πράσινα σημεία κ.λπ θα αποδώσει όσα ισχυρίζεται και μάλιστα σε χρονικό συντονισμό με την λειτουργία των Μονάδων. Με πολλή δουλειά καλά σχεδιασμένη και εις βάθος χρόνου από ανθρώπους που πιστεύουν στα καλά και συμφέροντα της ανακύκλωσης, πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε το ίδιο σκορ που έχουν καταφέρει άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά μέχρι τότε, και αν φυσικά όλα πάνε κατ'ευχήν όπως ελπίζει η Περιφέρεια, τι μέλλει γενέσθαι με τον σταθμό του Σχιστού; Τι απορρίμματα θα μεταφέρονται σ'αυτόν; Με δεδομένο ότι οι εμπειρίες μας από τέτοιες συμφωνίες είναι αρνητικές ( δες στην περιοχή μας την περίπτωση της ΔΕΗ και το γεγονός ότι η συμφωνία για τον ΣΜΑ στο ξεκίνημά του προέβλεπε ελάχιστους δήμους και τσούκου τσούκου έφτασαν αισίως τους 18), ένας λόγος για να μην αποδεχτούμε την Πατούλια πρόταση είναι κι αυτός. Τίποτα μα τίποτα δεν μας εγγυάται ότι θα έρχονται στο Σχιστό υπολειμματικά σύμμεικτα 180χιλ.τόνων

anakiklosi15Μία, ας πούμε, βεβαιότητα: Θεωρούμε ότι η δυνατότητα των έξι Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων δεν ψάχτηκε σοβαρά και εις βάθος. Γρήγορα επιλέχτηκε η εύκολη λύση, αυτή που μάλιστα έχει κι ένα ταξικό πρόσημο. Στην προοπτική των έξι Μονάδων ο προγραμματισμός επί Δούρου προέβλεπε ότι θα δεχόταν το Σχιστό 120χιλ. τόνους. Οι 180χιλ. τόνοι της Περιφέρειας συν τους 70χιλ. τόνους των βιοαποβλήτων, σύνολο 250χιλ. τόνους ετησίως, δηλαδή πάνω από τα διπλάσια, είναι κατά την γνώμη μας πολύ μεγάλος. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας και ότι αναγκαστικά θα προκύψουν περισσότερα δρομολόγια των απορριμματοφόρων που θα διασχίζουν την πόλη του Κερατσινίου, δεν μπορούμε παρά να αρνηθούμε αυτό το σχέδιο που καλλιεργείται από τα ΜΜΕ, τα γνωστά φερέφωνα, και έρχεται καλπάζοντας εναντίον μας. 

Πάντα παίζει σημαντικό ρόλο και η τσέπη μας: Γενικά δεν είμαι κατά της Συνεργασίας του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Στην περίπτωση όμως των απορριμμάτων αυτή η συμφωνία, με τουλάχιστον 25ετή δέσμευση από το δημόσιο, γίνεται πάντα στη βάση μιας εγγυημένης σε ετήσια βάση ποσότητας απορριμμάτων που θα επεξεργάζεται η Μονάδα, δηλαδή των χρημάτων που θα εισπράττει ο ιδιώτης. Αν όμως για χίλιους λόγους η ποσότητα υπολείπεται της συμφωνηθείσας, τότε η πλέον εύκολη λύση είναι να αυξάνει ο ιδιώτης το ποσό που θα χρεώνει τον τόνο ή να αγοράζονται απορρίμματα απ' αλλού. Και στις δύο περιπτώσεις θα προκύπτει μία αύξηση που θα μετακυλίεται στους κατοίκους. Ως κάτοικος λοιπόν, θεωρώ την όποια αύξηση πολύ σοβαρό λόγο για να αρνηθώ την ΣΔΙΤ έναντι των επιχειρημάτων της Περιφέρειας που ισχυρίζεται ότι ο χρόνος μας πιέζει και δεν προλαβαίνει το δημόσιο να κατασκευάσει αυτήν την Μονάδα στο Σχιστό. Να προλάβει, στην εποχή μας πολλά μπορούν να γίνουν άμα το θέλουμε. Διαφορετικά αυτοί που δε θέλουν να ζυμώσουν διαδίδουν ότι χρειάζονται σαράντα μέρες για το κοσκίνισμα. Και όταν λέμε να προλάβει, μιλάμε για την μονάδα των 120χιλ. τόνων και όχι φυσικά για καύση.

Η καύση, τι σήμερα τι αύριο τι τώρα είναι από λίγο έως πολύ επικίνδυνη. Να διευκρινίσουμε εδώ ότι όταν σήμερα μιλάμε για καύση μιλάμε μόνο για καύση επεξεργασμένων απορριμμάτων, των αποκαλούμενων RDF -SRF. Σταθερές ποσότητες RDF - SRF σημαίνει και σταθερές ποσότητες σύμμεικτων υλικών, προφανώς πολύ περισσότερων, που μόνο όταν η ανακύκλωση δεν αυξάνει μπορούμε να τα έχουμε. Όπως επίσης, καλό είναι να έχουμε στο πάνω ράφι της μνήμης μας ότι το ποσοστό των απορριμμάτων προς ταφή μικραίνει μόνο όταν μεγαλώνει η ανακύκλωση σε όλες τις μορφές της. 

Εδώ χρειάζεται να πούμε πως πρώτον, προσωπικά πείστηκα από όσα διάβασα ότι η ενέργεια από την καύση επεξεργασμένων απορριμμάτων δεν ανήκει στην κατηγορία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αλλά και δεύτερον, πιστεύω ότι, η καύση αυτή δεν μπορεί παρά να είναι επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων ακόμα κι όταν γίνεται με την τελειότερη στις μέρες μας τεχνολογία που την πραγματοποιεί. Επιπλέον και τρίτον, έμαθα ότι το υπόλειμμα της καύσης ανήκει στην κατηγορία των επικίνδυνων απόβλητων και έτσι μεγαλώνει κι άλλο το κόστος εξ αιτίας της διαχείρισης αυτών των αποβλήτων. 

Δεν φταις εσύ, η φαντασία μου τα φταίει: Θα φτιάξουμε κάποτε τον χωροχρόνο που θα επιλέγουν οι κυβερνώντες ως μέρη για μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων την Εκάλη, ή την Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη ας πούμε και αυτό δε θα θεωρείται αφύσικο. Κι ακόμα περισσότερο. Μια τεχνολογία σε μια κοινωνία όπου τα απορρίμματα θα τείνουν στο μηδέν.  

Για αυτομόρφωση

α) Απλές αλήθειες (και σκληρές ) για την καύση . Είναι λύση η καύση των σκουπιδιών;  Του Θωμά Μπιζά, 20.1.20 στο μπλογκ Αντίλογος. 

β) Στο Βόλο, η ενέργεια από την καύση των απορριμμάτων χρησιμοποιείται από την τσιμεντοβιομηχανία της περιοχής. Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας και όχι η Πολιεία ως όφειλε, πραγματοποίησε μία μελέτη της καύσης απορριμμάτων που δημοσιεύτηκε το 2018.  Εδώ  μπορείτε να διαβάσετε τα συμπεράσματα αυτής της 25σέλιδης μελέτης "Οι επιπτώσεις στην Υγεία από την καύση απορριμμάτων και των παραγώγων τους (RDF και SRF) για παραγωγή ενέργειας ". Κι εδώ  μία συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η ομάδα εργασίας των γιατρών.  

Ο κ. Τάσος Κεφαλάς μιλάει για το αύριο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική και κρίνει τις μέχρι σήμερα επιλογές  Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 23-01-2017, παραμένει όμως επίκαιρη μιας και ελάχιστα πράγματα έγιναν στο χρόνο που πέρασε από τότε για το τεράστιο θέμα των απορριμμάτων.

Το σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής για τα σκουπίδια  

Κλείνω με ένα απόσπασμα που με εκφράζει από το άρθρο (Δημοτικό Συμβούλιο για το νέο εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών στο Σχιστό στις 19.2 ) του Νίκου Χάνου στο Δραπετσίνι.

Ως πρώτο βήμα, εκτός από ψήφισμα καταγγελίας του Δημοτικού Συμβουλίου, θα πρέπει να αποφασιστεί ένα πλαίσιο δράσεων το οποίο θα μπορεί να περιλαμβάνει
α. Επιστολή προς δημότες και φορείς σε έντυπη μορφή η οποία θα ενημερώνει για τα νέα δεδομένα. 
β. Επιστολή κάλεσμα προς τους φορείς της πόλης για να συντονισμό δράσεων.
γ. Συνέντευξη τύπου για να ενημερωθεί για τις θέσεις του Δήμου το ευρύτερο κοινό.
δ. Διαμαρτυρία στο περιφερειακό συμβούλιο.
ε. Συνάντηση βουλευτών της περιοχής και δημοτικής αρχής με τον υπουργό Περιβάλλοντος.
στ.Διοργάνωση μεγάλης συναυλίας για την περιβαλλοντική υποβάθμισης της περιοχής! 
Εν ολίγοις, δεν πρέπει να χαθεί χρόνος και να προχωρήσουν οι διαδικασίες! Μετά την ανάθεση του έργου σε ιδιώτη, μέσω ΣΔΙΤ, το θέμα δεν θα μαζεύεται! Απαιτείται εγρήγορση! 

Σ.Δ: Επειδή η άλλη επιλογή που προκρίνει η Ευρώπη είναι ο ΧΥΤΥ, να πούμε με λίγα λόγια ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον ΧΥΤΑ που υπάρχει τώρα και στον ΧΥΤΥ που σχεδιάζουμε να υπάρξει.

Οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) όπως αυτός στη Φυλή, είναι χώροι ειδικά διαμορφωμένοι στους οποίους γίνεται η ταφή των απορριμμάτων των πόλεων.Η απόθεση των απορριμμάτων μπορεί να διαρκέσει το πολύ 30 έτη. Έπειτα από την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος προβλέπεται το κλείσιμο των χώρων απόθεσης, και στα έτη που ακολουθούν γίνονται τα κατάλληλα έργα επαναφοράς του περιβάλλοντος στην αρχική του μορφή. 

Οι ΧΥΤΥ είναι οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής ΥπολειμμάτωνΜε τον όρο υπολείμματα εννοούμε τα σκουπίδια που έχουν υποστεί μία συγκεκριμένη διαδικασία πριν καταλήξουν εκεί. Αρχικά, γίνεται μια πρώτη διαλογή για είδη που πιθανόν ανακυκλώνονται. Κατόπιν ότι περισσέψει συμπιέζεται για να πιάνει λιγότερο χώρο και υποβάλλεται σε περαιτέρω επεξεργασία (καύση ή πυρόλυση). Ότι μείνει από αυτή τη διαδικασία ονομάζεται υπόλειμμα.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020 16:43
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση