Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 05:23

Τα χρέη των ΔΕΚΟ ξεπερνούν τον ετήσιο ΕΝΦΙΑ των Ελλήνων - Πάνω από 3 δισ. ευρώ

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

larkoΣ.Δ: Ότι τα χρέη των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ) είναι μεγάλα και συνεχώς όλο και μεγαλώνουν, το διαβάζουμε συχνά εδώ και πολλά χρόνια. Τι δεν έχουμε πάρει είδηση; Ότι τα κόμματα, οι διανοούμενοι, οι συνδικαλιστικές ενώσεις και οι κινήσεις κοινωνικού προσανατολισμού, αλλά και ο κάθε ένας που ενδιαφέρεται για τα κοινά σ'αυτόν τον τόπο, να ασχολούνται σοβαρά μ'αυτό το ζήτημα. Και σοβαρά σημαίνει κατ'εμέ, το μέσα από ποιες διαδικασίες, με ποια σχέδια και ανθρώπους θα λυθεί επιτέλους αυτό το πρόβλημα που κατακάθεται σαν μαύρος βράχος στο κεφάλι της ελληνικής κοινωνίας και είναι ένας από τους λόγους της ασφυξίας της. Το πιο βασικό και επιθυμητό για μας είναι να ξεκινήσει, όχι τον κόκκινο Μάη φυσικά, μία εποχή που οι εταιρείες αυτές εν τέλει θα γίνουν κερδοφόρες. Και στην τελική αν δεν μπορείς κυρία κυβέρνηση και κύριο κράτος να βρείτε λύσεις ώστε να γίνουν κερδοφόρες, τότε γιατί άραγε να μην συμφέρει την κοινωνία να μπει λουκέτο στις ζημιογόνες ή να πουληθούν; 

 Ρεπορτάζ: Την ανοιχτή «πληγή» των προβληματικών ΔΕΚΟ φέρνει στην επιφάνεια η περίπτωση της υπερχρεωμένης ΛΑΡΚΟ με την κυβέρνηση να αναζητά επενδυτή ώστε να αποφύγει η εταιρία την πτώχευση.  

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι τα χρέη που δημιουργούν οι προβληματικές εταιρίες, ξεπερνούν τον ετήσιο ΕΝΦΙΑ των Ελλήνων.  

Συγκεκριμένα, πέντε ζημιογόνες επιχειρήσεις του Δημοσίου έχουν ελλείμματα που αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον ΕΝΦΙΑ ύψους 2.5 δισ. ευρώ που πληρώνουν κάθε χρόνο όλοι οι Έλληνες, οι οποίοι έχουν ακίνητα.   

Πρόκειται για την ΛΑΡΚΟ με χρέη που αγγίζουν τα 600 εκατ. ευρώ, την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) με 54 εκατ. ευρώ απλήρωτες υποχρεώσεις, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) με χρέη που εκτιμώνται σε 100 εκατ. ευρώ, την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που στηρίζονται αποκλειστικά στο Δημόσιο.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 16:03
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση