Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020 19:12

Το έγγραφο του Δημόκριτου "ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 3" σχετικά με την έρευνα για την δυσοσμία σε Δραπετσώνα Κερατσίνι

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

dimokritosΚατ'αρχάς να ενημερώσουμε όσους δεν γνωρίζουν την ύπαρξη σύμβασης έργου που υπογράφτηκε το φθινόπωρο του 2018 μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος", διάρκειας 2 χρόνων. Το έργο αυτό συνίσταται στην μέτρηση των ρύπων της ατμόσφαιρας στις περιοχές Δραπετσώνας, Κερατσινίου και Ελευσίνας και στην υπόδειξη της πηγής. Ο λόγος που ενέταξε η αντιπεριφέρεια Πειραιά σ'αυτήν την ενέργεια την περιοχή της Δραπετσώνας ήταν η δυσοσμία που έπληττε τις περιοχές Δραπετσώνας, Κερατσινίου, Περάματος και Δ.Πειραιά ( κάθε φορά ανάλογα με τη φορά των ανέμων) από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί η Oil One στην περιοχή της Ανάπλασης, της οποίας το έργο συνίσταται στην επεξεργασία των αποβλήτων των πλοίων (slοp)

Μέχρι τώρα ο Δημόκριτος έχει παραδώσει τα αποτελέσματα τριών μετρήσεων. Πατώντας  εδώ ανοίξτε το παραδοτέο  θα σας εμφανιστεί σε μορφή pdf και σε 76 σελίδες το ΠΑΡΑ∆ΟΤΕΟ Π.3  που συνίσταται

«Παρακολούθηση ποιότητας ατμόσφαιρας με εκπόνηση εξειδικευμένων χημικών αναλύσεων και χρήση υπολογιστικών εργαλείων προσομοίωσης διασποράς ρύπων και συνεισφοράς πηγών ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Δραπετσώνας-Κερατσινίου και Ελευσίνας» Δειγματοληψίες αέρα στα επιλεγμένα σημεία και χημικές αναλύσεις δειγμάτων – Τελική Έκθεση αποτελεσμάτων των χημικών αναλύσεων κατά την περίοδο  Φεβρουάριο έως Οκτώβριο 2019. Η συλλογή δειγµάτων είναι 24h (1 δείγµα ηµερησίως) και πραγµατοποιείται µε δειγµατολήπτες χαµηλής ροής.

Σε πρώτη ανάγνωση κάποια ενδιαφέροντα σημεία που τα καταλάβαμε

                                                                       Πίνακας 2.3: Περιγραφή Σηµείων ∆ειγµατοληψίας

1) 2ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας Δραπετσώνα 

2ο)4ο ΓΕΛ Κερατσινίου Κερατσίνι 

3) 1ο Ενιαίο Λύκειο Κερατσινίου 

4) Οικίσκος Μετρήσεων Ατμοσφαιρικών Ρύπων

5) (Γέφυρα) Κερατσίνι

Παρατηρείται ότι οι υψηλότερες µέσες τιµές (ειδικότερα για το βενζόλιο και τολουόλιο) παρατηρήθηκαν στα ∆Κ4, ∆Κ5 και ∆Κ1. Οι χαµηλότερες τιµές παρατηρήθηκαν στο ∆Κ3 (υπόβαθρο). Από το σύνολο των πτητικών οργανικών ενώσεων, θεσµοθετηµένη οριακή τιµή συγκέντρωσης υπάρχει µόνο για το βενζόλιο. Καθώς όµως το όριο αυτό είναι ετήσιο και όχι ηµερήσιο, πραγµατοποιήθηκε ενδεικτικά µια σύγκριση των ηµερήσιων συγκεντρώσεων κατά τη διάρκεια της δειγµατοληπτικής περιόδου µε την ετήσια οριακή τιµή, από την οποία προέκυψαν υψηλότερες τιµές σε σχέση µε την οριακή συγκέντρωση (ΦΕΚ 488/2011: 5 µg/m3 ) για 15 ηµέρες στο σηµείο ∆Κ1, 6 ημέρες στο ΔΚ2, 4 ημέρες στο ΔΚ3, 30 ημέρες στο ΔΚ4 και 15 ημέρες στο ΔΚ5. 

Η συσχέτιση µε την µετεωρολογία βοηθάει στον χωρικό προσδιορισµό των πιθανών πηγών προέλευσης ενώ η συσχέτιση των συγκεντρώσεων µε την παρουσία οσµής στον εντοπισµό των πιθανών ενώσεων που προκαλούν τις οσµές και κατ’ επέκταση των δραστηριοτήτων από τις οποίες εκλύονται.

Σ.Δ: Για να καταλάβει μόνος του ένας τυχαίος δημότης μέσης παιδείας και να εκτιμήσει όλα αυτά τα στοιχεία που υπάρχουν στην έκθεση του Δημόκριτου είναι δυνατόν μόνον αν του έρθει επιφοίτιση. Γι'αυτό ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας το καλύτερο που μπορεί να κάνει για όσους δημότες ενδιαφέρονται να κατανοήσουν τι παίζει, είναι το Σεπτέμβριο του '20 που θα ολοκληρωθεί η έρευνα να οργανώσει μία εκδήλωση όπου θα έχουν καλεστεί ειδικοί επιστήμονες και δυνατοί λύτες στην εκλαΐκευση για να εξηγήσουν στον ενδιαφερόμενο λαό τι σημαίνουν όλα αυτά τα στοιχεία που αναφέρει η έκθεση και ποια είναι τα συμπεράσματα. 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 18:19
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση