Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 06:16

Αναμένουμε μια καλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας για την μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Σχιστό

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
skupidia3Πριν λίγες μέρες ο περιφερειάρχης Αττικής ανακοίνωσε τη δημιουργία 3 ΜΕΑ (Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων). 
Η μία μονάδα θα λειτουργήσει στο Σχιστό. Ακόμα ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι έως τον Μάιο θα έχει προχωρήσει η διαδικασία μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στον Πειραιά και στον κεντρικό τομέα της Αθήνας ενώ η μονάδα στο Γραμματικό αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί ως δημόσιο έργο.
Από το σχέδιο που παρουσιάστηκε, ουσιαστικά, η μοναδική «νέα» χωροθέτηση αφορά το εργοστάσιο στο «Σχιστό». Λεπτομέρειες για τη δυναμικότητα της μονάδας πόσους χιλιάδες τόνους θα επεξεργάζεται και πόσους δήμους θα εξυπηρετεί δεν ανακοινώθηκαν. Ανακοινώθηκε όμως ότι το εργοστάσιο θα γίνει από ιδιώτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα συμφέροντα και τα κέρδη της επένδυσης του.

Με την πρώτη ματιά γίνεται αντιληπτό ότι ο νέος σχεδιασμός που παρουσιάστηκε δεν υπηρετεί την αρχή της αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και της «εγγύτητας», αλλά τα απορρίμματα συγκεντρώνονται σε δύο περιοχές. Επιπλέον εγκαταλείφτηκε η ιδέα μονάδων μικρής κλίμακας, μιας και τα 6 διάσπαρτα εργοστάσια  στο λεκανοπέδιο που προέβλεπε ο παλαιός σχεδιασμός της περιφέρειας, περιορίστηκε στα 3 εργοστάσια.

         Ακόμα, στις ανακοινώσεις δεν αναφέρθηκε κάποιο στοιχείο για τη δυναμικότητα της μονάδας, ενώ αναφέρθηκε ότι η μονάδα στο Γραμματικό θα είναι μια μονάδα επεξεργασίας 60.000 tn / έτος. Παλαιότερα οι συζητήσεις μιλούσαν για μια μονάδα, η οποία θα επεξεργαζόταν από 180.000 tn / έτος, έως 250.000 tn / έτος. Μια τέτοια μονάδα θα είναι μια μονάδα τέρας και σίγουρα στο μέλλον θα διαχειριστεί και τα σκουπίδια περιοχών – Δήμων που έως σήμερα δεν προωθούν τις απαραίτητες χωροθετήσεις στις περιοχές τους. Σήμερα τα σκουπίδια που φέρνουν οι δήμοι στο σταθμό Μεταφόρτωσης του Σχιστού είναι περίπου 100.00 τόνοι. Τα σκουπίδια που παράγονται από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Πειραιά είναι πολύ λιγότερα.
Επιπλέον, και αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή, δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνονται τα απορρίμματα τα οποία μετά την επεξεργασία δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Θα θάβονται σε ΧΥΤΥ (Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) και σε ποιες περιοχές ή θα καίγονται;

Τι γίνεται από εδώ και πέρα;
Πατώντας  drapetsini.blogspot.com  θα σας εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο του Νίκου Χάνου όπως αναρτήθηκε στο μπλογκ Δραπετσίνι.
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 15:43

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση