Κυριακή, 09 Φεβρουαρίου 2020 19:31

Όσοι αντιδήμαρχοι καθαριότητας, λοιποί σύμβουλοι και δημότες ενδιαφέρονται για την ανακύκλωση, εδώ η σχετική λίστα των δήμων της Αττικής

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

anakiklosi1Σ.Δ: Περίπου 6,3 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικό έχει παραχθεί παγκοσμίως τα τελευταία 60 χρόνια. Αυτό μας λέει μία έρευνα του 2018 και αναφέρει επίσης ότι το 90,5% απ'αυτά δεν έχουν ανακυκλωθεί ποτέ. Επίσης το 40% του παραγόμενου πλαστικού αφορά συσκευασίες που χρησιμοποιούνται μόνο μία φορά και μετά πετιούνται. Ότι το πλαστικό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για το περιβάλλον το έχουν αποδείξει πολλές έρευνες και γι'αυτό όλες οι οικολογικές δράσεις το έχουν στην κορυφή των υλικών που πρέπει να ανακυκλώνονται.

Ότι η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις ως προς την ανακύκλωση κι αυτό έχει μετρηθεί κι αποδειχθεί πολλές φορές. Αυτή η στάση φαίνεται ότι αφορά σχεδόν όλους όσους δραστηριοποιούνται στα δημοτικά πράματα, και αναφερόμαστε σ'αυτούς διότι οι δήμοι είναι αυτοί που θεσμικά έχουν την ευθύνη της ανακύκλωσης. Δεν θυμάμαι τόσα χρόνια που παρακολουθώ τις δράσεις των δημοτικών κινήσεων στην ευρύτερη περιοχή μας κάποιες να έχουν παρέμβει αποφασιστικά και σε διάρκεια με προτάσεις υπέρ της ανακύκλωσης.

 Να τονίσουμε εδώ πως η ανακύκλωση πέρα απ'το καλό που προκαλεί στο περιβάλλον, και οικονομικά οφέλη μπορεί να φέρει στους δήμους και στους δημότες και να ενισχύει την κοινωνική συνοχή και υπευθυνότητα. Επειδή οι Έλληνες δεν διακρινόμαστε στην πράξη για οικολογικά θέματα για να αλλάξουμε στάση χρειάζεται πολλές εμπνευσμένες, συστηματικές και καλά σχεδιασμένες προσπάθειες εκ μέρους των δημ.αρχών και διαρκή απασχόληση των αρμόδιων μ'αυτό το θέμα. Δίχως δημότες που να έχουν πειστεί για την ανακύκλωση δεν πρόκειται να έχουμε αποτελέσματα εφάμιλλα των άλλων Ευρωπαίων. Καλό είναι να θυμόμαστε πάντως ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη ξεκίνησαν από χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης και με διαρκείς καλά σχεδιασμένες προσπάθειες επί δεκαετίες κατάφεραν να σημειώνουν τώρα υψηλά ποσοστά που στα περισσότερα κράτη της Ε.Ε ξεπερνούν το 50% όταν η Ελλάδα βρίσκεται στο 19%. 

Επισυνάπτουμε την ευρωπαϊκή οδηγία 2008/98/ΕΚ που στο άρθρο 3 παράγραφος 1 ορίζει τα απόβλητα ως «κάθε ουσία ή αντικείμενο το οποίο ο κάτοχός του απορρίπτει ή προτίθεται ή υποχρεούται να απορρίψει» και αποτελούν δυνητικά τεράστια απώλεια πόρων τόσο με τη μορφή υλικών όσο και με τη μορφή ενέργειας. Επιπλέον, η διαχείριση και διάθεση αποβλήτων μπορεί να έχει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, οι χώροι υγειονομικής ταφής αποβλήτων καταλαμβάνουν εκτάσεις γης και μπορεί να προξενήσουν ρύπανση του αέρα, του νερού και του εδάφους, ενώ η αποτέφρωση μπορεί να οδηγήσει σε εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων.  

Στην κατάσταση που υπάρχει στο τέλος αυτού του άρθρου δεν γνωρίζω γιατί δεν υπάρχουν όλοι οι δήμοι της Αττικής. Ίσως γιατί τα ποσοστά των απόντων να είναι πολύ χαμηλά ή να μην υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την καταμέτρησή τους. Από την κατάσταση αυτή απουσιάζει ο Πειραιάς, η Νίκαια - Ρέντης και το Πέραμα. Η Δραπετσώνα - Κερατσίνι και ο Κορυδαλλός δυστυχώς βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις. 

Μία παρατήρηση: Τον χειμώνα του '19 αναρτήθηκε από τον αντιδήμαρχο καθαριότητας Κερατσινίου Δραπετσώνας μία ανακοίνωση που ανέφερε ότι ο δήμος τα προηγούμενα χρόνια είχε σημειώσει αξιοσημείωτη άνοδο στη συλλογή υλικών ανακύκλωσης και μάλιστα υποστήριξε ότι το '18 ο δήμος βρισκόταν στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στους δήμους της Αττικής. Τα στοιχεία που παρέθετε και ο τρόπος υπολογισμού εμάς δεν μας έπεισαν στο σημείο για τις πρώτες θέσεις ως προς το ποσοστό συλλογής ανακυκλούμενων υλικών. Το θέμα είναι βάσει ποιων στοιχείων του '19 και με ποιους υπολογισμούς ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας βρέθηκε από του '18 τα ψηλά (του αντιδημάρχου) στα χαμηλά του '19 στη λίστα της ΕΔΣΝΑ;

Αργύρης Δεμερτζής : Απολογιστικά στοιχεία του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), που εξασφάλισε και δημοσιεύει το ecopress δείχνουν τους πρωταθλητές και τους ουραγούς Δήμους στην ανακύκλωση.

Συνολική εικόνα

Τα στοιχεία του ΕΣΔΝΑ, που είναι ο φορέας διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής δείχνουν την κατάταξη των Δήμων και το ποσοστό επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, σε σχέση με τα συνολικά αστικά απόβλητα, που διαχειρίστηκε ο κάθε Δήμος το 2018,  με Διαλογή στην Πηγή, όσον αφορά χαρτί, πλαστικά, μέταλλα, γυαλί και οργανικά απόβλητα.

 Η λίστα της κατάταξης των Δήμων είναι αποκαλυπτική για τη συνολική πορεία της ανακύκλωσης στην μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας. Είναι λίγοι οι Δήμοι, που πετυχαίνουν υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, ενώ οι περισσότεροι Δήμοι συνωστίζονται στην μέση και την ουρά της κατάταξης, με χαμηλά διψήφια και μικρά μονοψήφια ποσοστά, που σημαίνει ότι πληρώνουν ακριβά για να οδηγούνται τα απορρίμματα σε ταφή. Επίσης υπάρχουν Δήμοι, οι οποίοι απουσιάζουν εντελώς από τη λίστα του  ΕΣΔΝΑ, καθώς τουλάχιστον μέχρι το 2018 δεν είχαν εφαρμόσει συστήματα ανακύκλωσης.

Εντείνονται οι προσπάθειες

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι το τελευταίο διάστημα πολλοί Δήμοι εντείνουν τις προσπάθειες τους, ώστε να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στην ανακύκλωση. «Το 2020 θα είναι έτος ανακύκλωσης για την Αττική και υψηλών στόχων προκειμένου να σταματήσουμε να είμαστε στα θέματα της διαχείρισης, ουραγοί στην Ευρώπη» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ.

Η τσέπη των δημοτών

Η κατάταξη του κάθε Δήμου στην λίστα της ανακύκλωσης του ΕΔΣΝΑ  δεν δείχνει απλώς το περιβαλλοντικό προφιλ και την αποτελεσματικότητα άσκησης πολιτικής του κάθε Δήμου αλλά σχετίζεται ευθέως και με τις τσέπες των δημοτών.

Σημειώνεται ότι με σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που αφορούν το κόστος τιμολόγησης αλλά και το τέλος κυκλικής οικονομίας έχει θεσπιστεί και εφαρμόζεται νομοθεσία από την έναρξη του 2020, σύμφωνα με την οποία οι Δήμοι έχουν σχεδόν διπλάσιο κόστος για να θάβουν τα απορρίμματά τους σε ΧΥΤΑ!

Άρα οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ανακύκλωσης, ώστε να μην αναγκαστούν να αυξήσουν σημαντικά τα δημοτικά τέλη στους δημότες, πράγμα που θα αποτελέσει αύξηση της έμμεσης φορολογίας.

Η κατάταξη και τα ποσοστά ανακύκλωσης των Δήμων

Δήμος Ποσοστό ανακύκλωσης
ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ 29%
ΔΙΟΝΥΣΟΥ 25%
ΒΑΡΗΣ- ΒΟΥΛΑΣ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 18%
ΦΙΛΟΘΕΗΣ – ΨΥΧΙΚΟΥ 18%
ΡΑΦΗΝΑΣ – ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ 16,5%
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 16%
ΠΕΝΤΕΛΗΣ 14,5%
ΠΑΠΑΓΟΥ- ΧΟΛΑΡΓΟΥ 14,5%
ΚΡΩΠΙΑΣ 14%
ΓΛΥΦΑΔΑΣ 13,5%
ΠΑΛΛΗΝΗΣ 12,5%
ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 12,5%
ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ – ΠΕΥΚΗΣ 12%
ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ 11%
ΚΗΦΙΣΙΑΣ 10%
ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ 10%
ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ 10%
ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ 10%
ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 9,5%
ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ 9,5%
ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ 9%
ΠΑΙΑΝΙΑΣ 9%
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ 8,5%
ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ 8,0%
ΑΛΙΜΟΥ 8%
ΙΛΙΟΥ 8%
ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ 8%
Ν.ΙΩΝΙΑΣ 7,5%
ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 7,5%
ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ 7,5%
ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ 7,5%
ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 7,5%
ΑΙΓΑΛΕΩ 7%
ΣΠΑΤΩΝ – ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ 7%
ΠΟΡΟΥ 7%
Ν.ΣΜΥΡΝΗΣ 7%
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ 6,5%
ΜΟΣΧΑΤΟΥ – ΤΑΥΡΟΥ 6,0%
ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ 6%
ΖΩΓΡΑΦΟΥ 6%
ΦΥΛΗΣ 6%
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ 5,5%
ΑΧΑΡΝΩΝ 5,5%
ΒΥΡΩΝΟΣ 5,5%
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 5,5%
ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ 5%
ΩΡΩΠΟΥ 5%
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ 5%
ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ 5%
ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ 5%
ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑΣ 5%
ΜΕΓΑΡΕΩΝ 4,5%
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 10:03
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση