Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020 15:45

«ROOMS 2020»,10 επιμελητές προτείνουν 10 νέους καλλιτέχνες, 16.1-15.2

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
ets30Παρή Σπίνου: Μια από τις πλέον δημοφιλείς και ιστορικές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, που ξεκίνησε πριν από 22 χρόνια, τα «ROOMS», επιστρέφουν δυναμικά. Ετσι, 10 επιμελητές εκθέσεων, ιστορικοί και θεωρητικοί της τέχνης επιλέγουν από έναν πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη και τους παρουσιάζουν στην Aίθουσα Tέχνης Καππάτος. Φρέσκες ιδέες, εικαστικές, ηχητικές, φωτογραφικές εγκαταστάσεις, ζωγραφική, γλυπτά, περφόρμανς παρουσιάζονται σε «δωμάτια» της γκαλερί και το περιβάλλον του δωματίου μεταμορφώνεται σε έναν προσωπικό χώρο του καλλιτέχνη, προσκαλώντας τον επισκέπτη σε γόνιμο διάλογο.

 Οπως σημειώνουν οι διοργανωτές, «Μέσα από τη συνεργασία με τους επιμελητές, νεότερους και καθιερωμένους και με τους καλλιτέχνες που προτείνονται αναδεικνύεται η σημερινή εικαστική πραγματικότητα και καταδεικνύεται ο πλουραλισμός των εκφραστικών μέσων, η ανεξαρτησία, ο χαρακτήρας, η διαφορετικότητα, οι ιδιομορφίες, η μορφοπλαστική ποικιλία της καλλιτεχνικής δημιουργίας όπως διαμορφώνεται στην αυγή του εικοστού πρώτου αιώνα και όπως ενδεχομένως θα εξελιχθεί».

Ας ρίξουμε όμως μια πρώτη ματιά στα «ROOMS 2020»:

■ Ο Σωτήρης Μπατζιάνας περιδιαβαίνει τις αλλόκοτες περιοχές γύρω από μια μεταλλαγμένη νέα πραγματικότητα όπου η φύση έχει αναστραφεί, με το ζωγραφικό αποτέλεσμα να δίνει μια γοητευτικά αλλοιωμένη εικόνα (επιμέλεια: Φαίη Τζανετουλάκου)

ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΤΖΙΑΝΑΣ - ROOMS2020

■ H Elisabeth Bargue προτείνει την Εύη Ζαμπέλη, οποία παρουσιάζει μια ενότητα ζωγραφικών έργων με απομονωμένα και ερημικά σπίτια, που δεσπόζουν με φόντο φανταστικά πολύχρωμα τοπία, δημιουργώντας έναν κόσμο ονειρικό, της παιδικής μας ηλικίας.

■ Η Βασιλική Κούκου προσκαλεί στον «Παίζω-Φανταστικό κόσμο», όπου, με χρώματα λαμπερά και έντονα, διαφορετικές τεχνικές και ποικίλα υλικά «ζωντανεύουν» και συνυπάρχουν αρμονικά δεκάδες ετερόκλητα φανταστικά όντα (επιμέλεια: Πάνος Κουτούλιας).

■ Η Δόμνα Γούναρη μας συστήνει τον Στρατή Ταυλαρίδη, ο οποίος δημιουργεί μια πρωτότυπη, μεγάλων διαστάσεων σύνθεση από χαρτί όπου τα βασικά αντικείμενα που συνήθως διακοσμούν και ντύνουν τα δομικά στοιχεία και τα έπιπλα του δωματίου ενός ξενοδοχείου αντικαθίστανται από επεξεργασμένα, διάτρητα φύλλα χαρτιού.

STATHIS TAVLARIDIS ROOMS2020

■ Η ζωγραφική του Χρήστου Καλόγηρου ισορροπεί ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, σε γεγονότα και καταστάσεις που συμβαίνουν, που φανταζόμαστε ότι έχουν συμβεί ή και ακόμα που θα επιθυμούσαμε να συμβούν. Την πρότασή του επιμελείται ο Τάσος Κουτσουρής.

■ «Dive» ονομάζεται το έργο της Αθηνάς Παύλου-Μπενάζη, η οποία, χρησιμοποιώντας τόσο οπτικά όσο και ακουστικά ερεθίσματα, δίνει σε έναν εσωτερικό χώρο μια υποβρύχια διάσταση. Ο θεατής καλείται να βυθιστεί σε αυτό το περιβάλλον και να πραγματώσει νοητά το προσωπικό του ταξίδι (επιμέλεια: Ελλη Λεβεντάκη).

■ Μεταξύ τέχνης και αθλητισμού κινείται η Χριστίνα-Σύλβια Σημαντήρα (επιμέλεια: Ειρήνη-Μαρία Νανούρη), συνδέοντας τους κοινούς τόπους ανάμεσα στον «εξωραϊσμό που υφίσταται ο καλλιτέχνης κατά τη διάρκεια της δημιουργίας με την εξάντληση που έχει ο νικητής ή ο νικημένος αθλητής μετά τον αγώνα». Καταλαβαίνετε γιατί το έργο της ονομάζεται «Ring».

■ «ὕδωρ»: Η Δήμητρα Κωνσταντινίδη διερευνά το στοιχείο του νερού και δημιουργεί έργα εμπνευσμένα από ποιήματα, ιδιωματισμούς και παροιμιακές εκφράσεις, μέσω της παραδοσιακής τεχνικής του κεντήματος (επιμέλεια: Μαρίνα-Σοφία Παπαντωνάκη).

■ Ο Pirro Caridha, χρησιμοποιώντας chat πλατφόρμες και live streaming, έχει στόχο με τα έργα του να παροτρύνει τον θεατή να αναλογιστεί τα όρια της αυτοέκφρασης στον μη ψηφιακό και τον ψηφιακό χώρο και τις πολλαπλές γεωγραφίες που δημιουργούνται μέσα από αυτόν. Το έργο του «Brostakalli» επιμελείται η Αριάδνη Τζίκα.

Constantina Crickzoni ROOMS2020

■ Τι συνιστά σήμερα αμαρτία και ποιος ορίζει τους κανόνες; Η Κωνσταντίνα Κρικζώνη στα έργα της εξετάζει τη φιγούρα και προσεγγίζει το θέμα του πειρασμού, θέτοντας το ζήτημα της αθωότητας εναντίον της ενοχής και αμφισβητώντας τους συμβατικούς ρόλους των φύλων (επιμέλεια: Isabelle Meiffert και Peter Ungeheuer)

Info

Από 16 Ιανουαρίου έως 15 Φεβρουαρίου. Αίθουσα Τέχνης Καππάτος, Αθηνάς 12, τηλ. 210-3217931, www.kappatosgallery.com.

Χώρο στη γενιά των τριαντάρηδων  , έκθεση στην γκαλερί i-D ProjectART

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020 15:58

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση