Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2020 17:55

Και τι μας νοιάζει εμάς που ο δήμος Χαλανδρίου κάνει παπάδες στην ανακύκλωση;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

xalandri1Σ.Δ: Ότι σε κάποιους δήμους τόσο της Αττικής όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας γίνονται σοβαρές προσπάθειες ανακύκλωσης το πληροφορούνται αυτοί που τους ενδιαφέρει αυτό το θέμα. Ανάμεσα σ'αυτούς που πρωτοστατούν εδώ και καιρό είναι και το Χαλάνδρι, που σχετικές πληροφορίες γι'αυτό το θέμα φτάνουν στ'αυτιά μας και από γνωστούς μας που κατοικούν σ'αυτόν τον δήμο και μιλούν με τα καλύτερα λόγια γι'αυτήν την προσπάθεια. Ένα από τα προβλήματα που υπάρχει στο ζήτημα της πραγματικής ανακύκλωσης είναι κι αυτό. Δεν υπάρχει μία αναγνωρισμένη αρχή που θα έχει την ευθύνη να αξιολογεί βάσει κάποιων κριτηρίων τα στοιχεία των δήμων για την ανακύκλωση και να διαμορφώνει μετά μία καθ'όλα αξιόπιστη λίστα κατάταξης.

 Το λέμε αυτό και γιατί κάποιοι γνωστοί μας δήμοι καταφεύγοντας σε αλχημείες και με ελλιπή στοιχεία αυτοτοποθετούνται στις πρώτες θέσεις αυτής την κατάταξης και μετά άντε ν'αποδείξεις ότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει βάσει έγκυρων στοιχείων.

Πάντως, το πιο βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη μιας συνολικής πολιτικής ανακύκλωσης που θα εφαρμόζεται από όλους τους δήμους της Περιφέρειας Αττικής, και της Ελλάδας εννοείται, συστηματικά και βάσει ενός προσυμφωνημένου σχεδίου που θα εξασφαλίζει τα ελάχιστα στην ανακύκλωση βάσει των προχωρημένων για τα δικά μας στάνταρ ευρωπαϊκών στόχων έως το 2030. Οι προσπάθειες της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής έμειναν στα χαρτιά και τίποτα ουσιαστικό δεν έγινε. Αναμένουμε να δούμε τι θα κάνει η νέα Περιφερειακή Αρχή σ'αυτό το θέμα, παρόλο που τα μηνύματα που μέχρι στιγμής στέλνει δεν μας κάνουν αισιόδοξους.

Τέλος η ερώτηση του τίτλου του άρθρου, λες και είναι βγαλμένη κατ'ευθείαν από την ενδοχώρα των αρχουμένων και των αρχόντων των 5 δήμων του Πειραιά. Η εκτίμηση αυτή, που δεν είναι τελείως αυθαίρετη αφού έχουμε ενδείξεις, είναι ένα το κρατούμενο, για κάποιους ευαίσθητους οικολογικά που θα θελήσουν να αναστρέψουν το γεγονός ότι αυτοί οι 5 δήμοι υστερούν στην ανακύκλωση συγκριτικά με πολλούς δήμους της Αττικής κι αυτό που έχει όντως ένα ενδιαφέρον για τους περίεργους είναι το γιατί.

Χαρά Τζαναβάρα: Οικονομικό, αλλά κυρίως περιβαλλοντικό, όφελος θα έχουν οι περίπου 100.000 κάτοικοι του Χαλανδρίου, όπου από το 2015 η δημοτική αρχή εφαρμόζει με συνέπεια ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανακύκλωσης με στόχο ώς το 2024 να καταλήγει για θάψιμο μόνο το 20% των σκουπιδιών.

Ο πρώτος απολογισμός είναι θετικός και αναδεικνύει την πόλη πρωταθλήτρια και μάλιστα σε έναν τομέα όπου η Ελλάδα όχι μόνον υστερεί, αλλά πληρώνει πρόστιμο 5,2 εκατ. ευρώ τον χρόνο γιατί εξακολουθεί να διατηρεί τριτοκοσμικές χωματερές και να μην εφαρμόζει τις κοινοτικές Οδηγίες για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

 «Ενημέρωση και σωστή οργάνωση» είναι τα «μυστικά» της επιτυχημένης δράσης, όπως μας περιέγραψε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γεράσιμος Λυμπεράτος, καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου.

Με την ιδιότητα του εντεταλμένου συμβούλου στον τομέα Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών, ξεκίνησε πριν από μια πενταετία με τους μπλε κάδους, στους οποίους συλλέγονται τα υλικά συσκευασίας. Το 2015 στο Χαλάνδρι υπήρχαν 4.500 πράσινοι κάδοι που χρησιμοποιούν όλοι οι δήμοι για τη συλλογή σκουπιδιών.

Τοποθετήθηκαν τότε 1.500 μπλε κάδοι, που στη συνέχεια συμπληρώθηκαν και σήμερα η αναλογία τους είναι ένας προς έναν. Παράλληλα εγκαινιάστηκε η χωριστή συλλογή για χαρτιά-χαρτόνια σε κίτρινους κάδους.

Δειγματοληψία

Το πρόγραμμα δεν αφέθηκε στην τύχη. Ολοκληρώθηκε πρόσφατα η δειγματοληψία σε τέσσερις δημοτικές ενότητες, Κάτω Χαλάνδρι, Τούφα, Συνοικισμό και Πάτημα, από όπου «σκαναρίστηκε» το περιεχόμενο των κάδων και έγινε η εκτίμηση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Μεταφέρθηκαν 2,21 τόνοι σκουπιδιών σε ειδικευμένη μονάδα στον Ασπρόπυργο και διαπιστώθηκε ότι στους «παραδοσιακούς» πράσινους κάδους είχε καταλήξει μόνο το 13% των σκουπιδιών που μπορεί να ανακυκλωθεί.

«Αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, πολύ σύντομα θα εξαφανιστούν οι πράσινοι κάδοι από το Χαλάνδρι», επισημαίνει ο Γ. Λυμπεράτος και ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος προσθέτει: «Μέσα από αυτές τις επιλογές, ο δήμος θα γίνει πρότυπο στη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την επικράτεια».

Οι πρώτοι ωφελημένοι είναι οι δημότες, που μέσα στην πρώτη πενταετία είδαν εκπτώσεις στα τέλη καθαριότητας κατά 18-20%.

Η δημοτική αρχή υπολογίζει ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσει και νέα μείωση, αφού το κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών από 180 ευρώ τον τόνο θα φτάσει τα 120 ευρώ, επισημαίνοντας πάντως ότι το μεγαλύτερο κέρδος είναι η πιο καθαρή πόλη και κυρίως η οικολογική συμπεριφορά των πολιτών.

Οι καφέ κάδοι

Από τον περασμένο Μάρτιο βρίσκεται σε εξέλιξη το πιο αποφασιστικό βήμα του προγράμματος: οι καφέ κάδοι, στους οποίους συγκεντρώνονται υπολείμματα τροφών. Το «κλειδί» για την επιτυχία του ήταν ένα... κλειδί. Το πρόγραμμα, προς το παρόν, εφαρμόζεται πιλοτικά στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, όπου κατοικεί το 10% του πληθυσμού.

Συνεργεία του δήμου πήγαν πόρτα πόρτα και μοίρασαν κάδους με κλειδιά, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να τα προμηθευτούν και από καταστήματα της περιοχής. Εχουν ήδη τοποθετηθεί οι πρώτοι 90 καφέ κάδοι και ο δήμος έχει στη διάθεσή του άλλους 250, ενώ υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν συνολικά περίπου 900 για να καλυφθεί ολόκληρο το Χαλάνδρι.

Η ανταπόκριση των πολιτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς διαπιστώθηκε ότι το 50% των υπολειμμάτων τροφών συγκεντρώνεται στους καφέ κάδους. Από εκεί οδηγείται σε χώρο που έχει εξασφαλίσει η δημοτική αρχή, όπου ξηραίνονται και τεμαχίζονται για να μεταφερθούν στο Πολυτεχνείο, από όπου παράγεται βιοαέριο.

«Οι παραγόμενες ποσότητες χρησιμοποιούνται σε δύο απορριμματοφόρα, στα οποία καταργήθηκε το πετρέλαιο», μας εξηγεί ο Γ. Λυμπεράτος, τονίζοντας ότι η δράση αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της κυκλικής οικονομίας.

Ο ίδιος βέβαια έχει λειτουργήσει σαν γέφυρα ανάμεσα στον δήμο και το Πολυτεχνείο, αλλά επισημαίνει ότι το κόστος για τις αναγκαίες υποδομές είναι χαμηλό και η απόσβεσή του επιτυγχάνεται σε λιγότερο από τρία χρόνια.

Πηγή:  efsyn.gr

Χτύπησε… «πράσινο» η ανακύκλωση στο Δήμο Χαλανδρίου – Τι δείχνει πρόσφατη έρευνα, του Ηλία Τσουχνικά.

Σίμος Ρούσσος: Τα απορρίμματα είναι κρυμμένος πλούτος και πρέπει να δοθεί στους δήμους η δυνατότητα να τον αξιοποιήσουν  .  Ο Σίμος Ρούσσος είναι δήμαρχος Χαλανδρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020 07:39
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση