Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2020 07:46

Αν δεν δοθεί σύντομα λύση 130 διατηρητέα στον Πειραιά θα καταρρεύσουν. Του Γιώργου Γαβρίλη

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

pireas24Ο Γιώργος Γαβρίλης, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, τοποθετείται με αφορμή το τραγικό περιστατικό που συνέβη στο διατηρητέο-ετοιμόρροπο κτίριο επί της Ομ. Σκυλίτση, κάνοντας μια συνολική εκτίμηση με βάση την εικόνα που έχει για ανάλογα κτίρια στον Πειραιά.

«Η τραγική κατάληξη της πυρκαγιάς στο Διατηρητέο κτίριο επί της Ομ. Σκυλίτση στον Πειραιά, έρχεται να αθροιστεί σε πολλά αντίστοιχα περιστατικά που εκδηλώθηκαν τα προηγούμενα χρονιά με αφορμή τις βροχές, τους ισχυρούς ανέμους , του σεισμούς .

Δεκάδες τύποις διατηρητέα κτίρια έχουν εγκαταλειφθεί στην απαξίωση, τη ραγδαία φθορά, στη μετεξέλιξη σε χώρους που εγκυμονούν κινδύνους έναντι προσώπων και πραγμάτων.

 Το πολυδαίδαλο θεσμικό πλαίσιο αποδεικνύεται ότι δεν θωρακίζει την πολιτισμική κληρονομιά.

Αντίθετα, την υπονομεύει στη συνείδηση του λάου, που βλέπει κάθε διατηρητέο ως μια τρύπα στον πολεοδομικό ιστό της πόλης , τον ορισμό της εγκατάλειψης , της αισθητικής υποβάθμισης και τελικά μιας διάχυτης παρακμής .

Από αυτή τη γενική εικόνα δεν ξεφεύγουν και τα κτίρια που ιδιοκτήτης είναι το Δημόσιο, τα ΑΕΙ, οι τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία .

Η έλλειψη κάθε πραγματικού οικονομικού κινήτρου προς τους ιδιοκτήτες, οι χρονοβόρες διαδικασίες και το υψηλό κόστος για την αναστήλωση, οι αγκυλώσεις στις αντιλήψεις για το περιεχόμενο της αναστήλωσης και επαναχρησιμοποίησης, συναντούν, νομιμοποιούν και αλληλοεξυπηρετούν μια διαδικασία ραγδαίας «αλλαγής χεριών» στις ιδιοκτησίες, δημιουργώντας συνθήκες εκκαθάρισης στο όνομα νέων επενδύσεων.

Ο κίνδυνος τα επόμενα χρόνια να ζούμε σε πόλεις χωρίς ταυτότητα, χωρίς ιστορία και μνήμη, είναι ορατός και γι’ αυτό κάτι πρέπει να κάνουμε πέρα από κατανοητούς αλλά αδιεξόδους συναισθηματισμούς ή απλά της «λατρείας του παλιού» ως τρόπος διαχείρισης της συλλογικής ενοχής μας για τις πόλεις που επιτρέψαμε να φτιαχτούν μια προηγούμενη περίοδο και σήμερα δεν μας χωράνε για να ζούμε.

Με περισσότερα από 130 διατηρητέα κτίρια μόνο στο Δήμο Πειραιά, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι ιδιαιτέρως αξιόλογα για την ιστορία και την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής αλλά και της κοινωνικοικονομικής εξέλιξης του Πειραιά, τίθεται επιτακτικά το ζήτημα της διαχείρισης τους. Χρειαζόμαστε έναν «οδικό χάρτη» παρεμβάσεων, αναστηλώσεων και απόδοσης νέων, συμβατών χρήσεων, με αφετηρία τα κτίριο που έχουν ιδιοκτήτη το Δημόσιο, τα ΑΕΙ, τις Τράπεζες, τους ΟΤΑ.

Ο σχεδιασμός αυτός, αν ξεκινήσει έγκαιρα και συστηματικά, μπορεί να διεκδικήσει χρηματοδότηση και από το ΕΣΠΑ 2021-27, το οποίο δίνει έμφαση στις πόλεις και σε δράσεις αστικού χαρακτήρα.

Μια τέτοια εξέλιξη θα αξιοποιούσε σε σημαντικό βαθμό το πολιτιστικό /κτηριακό απόθεμα της ευρύτερης περιοχής, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις όχι μόνο της διάσωσης, της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και της συγκρότησης μιας ισχυρής και ελκυστικής πολιτιστικής ταυτότητας για την πόλη, ικανής να διατηρεί και να αυξάνει την κατοίκιση, να προσελκύει ξένους και Έλληνες επισκέπτες».

Πηγή:  koinoniki.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2020 07:57
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση