Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2019 16:25

Ο Θάνος Μικρούτσικος στο θαυμαστό ζωολογικό κήπο της Δραπετσώνας

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

thanosΜε τα τραγούδια και τις μουσικές του Θάνου Μικρούτσικου ήρθαμε σ'επαφή με το που σκάσαν μύτη στο μουσικό στερέωμα της χώρας μας. Μας κέρδισε με το καλημέρα το 1975 με το άλμπουμ του "Πολιτικά τραγούδια". Όμορφα και πρωτότυπα για τα δικά μας μέτρα εκείνης της εποχής, τραγούδια αγώνα, προσωπικού και συλλογικού, που μας δημιούργησαν την αίσθηση ότι μεταμορφωνόμασταν σε καλύτερα όντα με άρωμα πολιτικού ονείρου, κάτι που πιστεύαμε εκείνα τα χρόνια ότι μπορούσε να το πετύχει η τέχνη.

Από τότε, παρόλο που κύλησε πολλή νερό στ'αυλάκι μας, υπήρξαν αρκετά τραγούδια του που μας συνεπήραν και που τα τραγουδήσαμε, πιο συχνά μόνοι μας, με μια ευχάριστη διάθεση συμβάλλοντας να υψώνουμε εντός μας μια γροθιά, ακόμα κι όταν όλα γύριζαν εναντίον μας. 

Για όλα αυτά, που δεν είναι λίγα, φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν αρκετοί συμπατριώτες μας που όπως εγώ κι αυτοί θα τον ευχαριστούν εκ καρδίας. Είναι πάντως κοινή διαπίστωση των ανθρώπων που φτιάχνονται με τέτοια τραγούδια, ότι το μουσικό σύμπαν της χώρας μας ο Μικρούτσικος το εμπλούτισε. Φέρνοντας στο φως λίγο από το ηχητικό περίσσευμα της τρέχουσας πραγματικότητας, αυτό που μας επιτρέπει να κεντάμε το ονειρικό δικό μας και του κόσμου. Και να ανοίγουμε  μοιράζοντάς τα καλά μας αφιλοκερδώς. Και που για να λέμε όλη την αλήθεια, είναι κάτι που όπως και να το κάνουμε είναι πάντα δύσκολο για όλους.

Τι δεν μου συνέβη; Δεν θυμάμαι να αισθάνθηκα ποτέ ότι έστω και ένα τραγούδι του να γράφτηκε ειδικά για μένα, για την περίπτωσή μου δηλαδή, κάτι που μου έχει συμβεί μερικές φορές με τραγούδια άλλων τραγουδοποιών, τραγούδια όχι κατ'ανάγκη ανήσυχων αριστερών, όπως ο Θάνος Μικρούτσικος. Μιλάω για εκείνες τις φάσεις που η ασήμαντη μικροϊστορία σου, έρχεται μέσω τραγουδιών και δένει με κάποιων ομοιοπαθών, μπλέκεται εξαίσια με την περιπέτεια άλλων μικρών και μεγάλων, ξένων και ντόπιων, ζωντανών και νεκρών και τραγουδιέται απ'άκρη σε άκρη σε όλη την χώρα από ανθρώπους με αναψοκοκκινισμένα πρόσωπα. 

Το φάλτσο και το αντιφάλτσο: Πολλά τραγούδια του ένιωθα ότι με πετούσαν έξω, δεν με άγγιζαν. Ένιωθα ότι δεν είχαν προκύψει ως συνάντηση ερωτική του δικού του οίστρου με ότι χαρακτήριζε τα μουσικά είδη απ'αυτά που προσέγγιζε και αντλούσε στοιχεία τους. Με λίγα λόγια δεν κούμπωναν μουσικές, στίχοι, ενορχηστρώσεις και ερμηνείες. Στο "Σταυρό του Νότου" όμως, συνέβη κατά την γνώμη μου, μια υπέρβαση, μια από τις πετυχημένες συνθέσεις του όπου κατάφερε να συνδυάσει και να αναδείξει στοιχεία της δικής του μουσικής αλφαβήτας, των μουσικών του κόσμου που του άρεσαν και των μουσικών που απέπνεαν οι στίχοι του Καββαδία.

Προσωπικά στοιχεία: Προς τα τέλη της δεκαετίας του '70 συναντήθηκα με τον Θάνο Μικρούτσικο πέντε έξι φορές. Και ο λόγος ήταν κάποια στιχάκια που του είχα στείλει για να τα μελοποιήσει, στιχάκια που είχα ξεκινήσει να γράφω από τις αρχές εκείνης της αναβράζουσας δεκαετίας. Στο τέλος προέκυψαν δύο τραγούδια. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι η άμεμπτη συμπεριφορά του. Αυτός, ένας γνωστός μουσικοσυνθέτης, με αντιμετώπισε, εμένα, έναν τυχαίο άγνωστο, με ευγένεια, με έναν καλώς εννοούμενο επαγγελματισμό και ισότιμα. Το επισημαίνω αυτό διότι μετά που προσπάθησα με δυο τρεις ακόμα συνθέτες που ξεκινούσαν εκείνα τα χρόνια, η συμπεριφορά τους δεν μου άρεσε καθόλου. Ήταν τέτοια που μετά λύπης μου σταμάτησα πια να αναζητώ συνθέτες για τα στιχάκια μου. 

 Τρία τραγούδια του που δίχως να το ψάξω μου έρχονται στο μυαλό με ευφροσύνη.  

Η δίκοπη ζωή  με τον Γιώργο Νεράντζα, στίχοι Μάνου Ελευθερίου, από το άλμπουμ "Τροπάρια για φονιάδες" (1977)

Ελένη  με την Χάρις Αλεξίου, στίχοι Μπάμπη Τσικληρόπουλου, από το άλμπουμ "Η αγάπη είναι ζάλη"(1986)

Μια πίστα από φώσφορο  με την Χάρις Αλεξίου, στίχοι Λίνα Νικολοπούλου, από το άλμπουμ "Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια" ( 1990).

Και τα δύο σε δικά μου στιχάκια. 

Το  "Ο ζωολογικός κήπος της Δραπετσώνας"  , το τραγουδούσε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου για δυο χρόνια στο "Αχ Μαρία", εκεί στις αρχές του '80. Σε δίσκο κυκλοφόρησε το 2009 και το τραγούδησε ο Μικρούτσικος. Ήταν σε ένα από τα 8 άλμπουμ των προσφορών της Ελευθεροτυπίας. 

Το "Εχω ένα τίγρη μέσα στην καρδιά μου" κυκλοφόρησε το 1983. Περιλαμβανόταν στο δίσκο του Βλάση Μπονάτσου "Αυτά τα βράδια". 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Ιανουαρίου 2020 12:30
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση