Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2019 18:11

Η εκκωφαντική απουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης από την ημερίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ανακύκλωση

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

anakiklosi14Σιγά σιγά με τα χρόνια έφτιαξα μία ερώτηση που ως προς την απάντησή της έχω μάλλον κατασταλάξει. Η ερώτηση: Όλες αυτές οι ημερίδες, τα συμπόσια και τα συνέδρια, στα οποία οι συμμετέχοντες φαίνεται ότι παιρνούν καλά, εν τέλει προσφέρουν κάτι καλό στο θέμα τους; Αδιαμφισβήτητα είναι μία σωστή επιλογή να διοργανώνονται από το κράτος, φορείς, οργανώσεις, κινήσεις και κόμματα όλες αυτές οι αναζητήσεις των ενδιαφερομένων και των ειδικών και ακόμα καλύτερα αν καταλήγουν σε προτάσεις για το πρόβλημα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν.

Όμως, από όσα έχουν πέσει στην αντίληψή μου, δεν έχω αντιληφθεί να προκύπτει, με ευθύνη βασικά των διοργανωτών, ένας προβληματισμός των αρμοδίων για την προώθηση των απαντήσεων για τα ζητήματα που τα συνέδρια μελέτησαν, ένας προβληματισμός που θα καταλήγει σε μια κριτική υιοθεσία των πνεύματος που διαμορφώθηκε σ'αυτά και των πορισμάτων τους. Στη τελική, η αίσθησή μας είναι πως τα συνέδρια που αφορούν σε σοβαρά προβλήματα της κοινωνίας γίνονται για να γίνονται και πέρα τούτου ουδέν. 

Αυτά πέρασαν από το μυαλό μου με αφορμή μία ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Υπουργείο Περιβάλλοντος και το έργο GIZ για τους δήμους με τίτλο «Ακολούθησε το ρεύμα: Ξανασκέψου-Ανακύκλωσε! Επανασχεδιασμός της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων: από απόβλητα σε πόρους» στο πλαίσιο του έργου «Τεχνική Υποστήριξη του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων της Ελλάδας» 


Η Ημερίδα απαρτιζόταν από τέσσερα κομμάτια.
Στο πρώτο κομμάτι ο Γενικός Γραμματέας κ. Γραφάκος περιέγραψε τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό για τα απορρίμματα, σύμφωνα με τον οποίο αναδιαρθρώνεται η ανακύκλωση, αναλαμβάνουν και οι δήμοι με συνεργασία ιδιωτών και πέφτει το βάρος στα βιοαπόβλητα.

Στο δεύτερο κομμάτι της Ημερίδας παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές από ευρωπαϊκούς και ελληνικούς δήμους. Οι ελληνικοί δήμοι που κλήθηκαν να καταθέσουν την εμπειρία τους ήταν οι πρωτοπόροι σ'αυτόν τον τομέα δήμοι Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Βριλησσίων και Χαλανδρίου. Για μία ακόμα φορά ούτε ένας από τους 6 δήμους της περιοχής Πειραιά. 
Οι δήμοι αυτοί εξήγησαν ότι ουσιαστικά και συμμετοχικά βαδίζουν ολοταχώς προς το “Πληρώνω όσο Πετάω” και κυρίως παρουσίασαν τα πολύ θετικά επιτεύγματά τους στην κομποστοποίηση και την ανακύκλωση. Να σημειώσουμε για μια φορά ακόμη την απουσία της Ηλιούπολης και της Καλαμάτας. Δήμοι που εδώ και έξι χρόνια κάνουν κάθετη δική του κομποστοποίηση με πλήρη επεξεργασία και τεράστια εμπειρία και πάλι απουσίαζαν και από αυτήν την διοργάνωση. Παρ’ όλα αυτά ο εργαλειακός χαρακτήρας της παρουσίασης των μεθόδων και των αποτελεσμάτων των τριών δήμων ήταν εντυπωσιακός και άκρως καθοδηγητικός για τους υπόλοιπους δήμους.
         
 
Στο τρίτο κομμάτι της Ημερίδας που κατά τη γνώμη μας ήταν και ο πυρήνας της Ημερίδας, παρουσιάστηκε ένα excel που σε λίγο θα βγει στον αέρα για να διατεθεί σε όλους τους δήμους για την λεπτομερή κοστολόγηση δομών και δράσεων του μηχανισμού της καθαριότητας. 
Ενα excel που κάθε σύγχρονος manager θα θεωρούσε ότι το έχουν όλοι οι δήμοι, αλλά δυστυχώς όπως διαπιστώθηκε και από την έρευνα του προγράμματος δεν το έχει σχεδόν κανένας.  
Πόσο στοιχίζει η μεταφορά του περιεχομένου κάθε κάδου για κάθε ρεύμα ξεχωριστά μέχρι τον τελικό προορισμό; 
Ποιά είναι η αναλογία του κόστους των διοικητικών υπηρεσιών για την αποκομιδή των απορριμμάτων; 
Πόσο κοστίζει η αποκομιδή κατά τετραγωνικό; 
Ποιό είναι το σημείο κόστους ωφελιμότητας για κάθε ρεύμα; 
Αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις αποτυπώνονται στο excel που παρήγαγε το GIZ για τους δήμους και το οποίο θα επιτρέψει στους υπεύθυνους καθαριότητας να κατανοήσουν ποια δράση ή ποιος τομέας τους κοστίζει πολύ, που αξίζει να επενδύσουν, τι επιβαρύνει περισσότερο το κόστος καθαριότητας και τι πρέπει να βελτιώσουν.
Αυτά ακριβώς που περιέγραψαν ότι ακολούθησαν οι δήμαρχοι Κωνσταντέλλος Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης και Μανιατογιάννης Βριλησσίων.
Οι παρουσιαστές του εργαλείου Dieter Oelgemoller, INFA, Blackforest Solution και Μαρία Πισιμίση της Ι. Φρατζής & Συνεργάτες Ε.Π.Ε.από την έρευνά τους διαπίστωσαν ότι οι δήμοι δεν διαθέτουν κανένα τέτοιο εργαλείο.

Και το τέταρτο μέρος της Ημερίδας περιελάμβανε τις πρακτικές για την κυκλική οικονομία και για τις πολιτικές μηδενικών αποβλήτων. Επίσης πολύ σημαντικό κομμάτι για το που τελικά πρέπει να στοχεύσουν οι δήμοι αφού στην πυραμίδα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο τελικός στόχος δεν είναι η ανακύκλωση αλλά η επανάχρηση και η ελαχιστοποίηση της παραγωγής απορριμμάτων.
 
Το αναμενόμενο αποτέλεσμα για μας, δυστυχώς συνέβη. Από τους 335 δημάρχους λοιπόν της χώρας, τους 335 αντιδημάρχους καθαριότητας και τους 335 προϊστάμενους καθαριότητας που υποτίθεται πως απευθυνόταν το πρόγραμμα, μόνο 10-15 επέλεξαν να παραβρεθούν. Θα μπορούσε φυσικά να σταλεί στους απόντες όλο αυτό το χρήσιμο υλικό γραπτώς φυσικά διότι δεν βιντεοσκοπήθηκαν οι ομιλίες των συνέδρων, μια βιντεοσκόπηση που στοιχίζει γύρω στα 500 ευρώ. Αυτό πάντως που επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά είναι το μικρό ενδιαφέρον των δήμων για την επέκταση της ανακύκλωσης. 

Καπάκι σ'αυτήν την κατάσταση πέφτει η ερώτηση που με άλλα λόγια θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα προγράμματα. «Γιατί ρε γαμώτο δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε τα προγράμματα και να γίνει η διάχυση που προσδοκούμε; Γιατί οι δήμοι βρίσκονται τόσο πίσω από τις εξελίξεις»; Το θέμα είναι αν όσοι ενδιαφέρονται για τέτοιες ενέργειες έχουν επαφή με την ελληνική πραγματικότητα και αν όντως ενδιαφέρονται για την λύση των όποιων προβλημάτων, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αυτό της ανακύκλωσης που η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε.
 
Το καθοριστικό γεγονός, αυτό που κατά τεκμήριο διαμορφώνει την ελληνική νοοτροπία στο συγκεκριμένο θέμα είναι ένα. Κανείς πολίτης δεν θέλει τα σκουπίδια έξω από το σπίτι του, κανείς δήμαρχος δεν θέλει τα σκουπίδια στον δήμο του. Αυτό ενδέχεται να αλλάξει, με πολύ κόπο φυσικά, αν καταφέρουν οι δήμοι και τα αρμόδια υπουργεία και βρουν μια κοινή γλώσσα και ένα κοινό στόχο, καταφέροντας έτσι να συννενοηθούν επί του πρακτέου. Μόνο έτσι μπορεί να διαμορφώσουν δίκαιες και εφικτές λύσεις στο πρόβλημα της σύγχρονης διαχείρισης των απορριμμάτων. Τότε μόνο οι δήμοι και το κράτος με πειστικά επιχειρήματα μπορεί να έχουν κάποιες πιθανότητες για να πείσουν τον κόσμο ώστε να συμμετέχει στα προγράμματα ανακύκλωσης στην πηγή, πιστεύοντας ότι αυτό θα αποβεί προς όφελος όλης της κοινωνίας.  
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2019 16:43
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 06-12-2019 07:43
Θα το ξαναπώ κι ας με πουν Επιμηθέα ή Κακό:

Τα φιλολογικά "γιατί" που θέτεις, Λάκη, στους αναγνώστες της Σταγόνας δεν έχουν νόημα.
Τα πραγματικά "γιατί" διατυπώνονται τη μέρα των εκλογών. Εκεί επιλέγονται οι διοικήσεις των πόλεων, όπως και η δική μας, και εκεί αποφασίζεται-κρίνεται το αν θα πάνε μόνο 15 ή περισσότεροι από τους 335 δήμους σε μια τέτοια εκδήλωση καθώς και το αν θα χρησιμοποιήσουν ή όχι το μαγικό εξελάκι που αναφέρεις.

Για άλλη μια φορά θα το πω. Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.
Κάθε λαός έχει τους δημοτικούς άρχοντες που τού αξίζουν.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση