Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019 16:12

Τα αποτελέσματα του παγκόσμιου διαγωνισμού Pisa 2018, μας στεναχώρησαν πάλι για την κατάσταση στην παιδεία μας

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

sxoleio1Περνούν τα χρόνια ασταμάτητα, όμως οι περισσοτέροι συμπατριώτες μας που έχουν μία επαφή με τα σχολεία, βασικά μέσω των παιδιών τους, εξακολουθούν να μη βάζουν θετικό πρόσημο στην δημόσια εκπαίδευση της χώρας μας. Το κακό είναι ότι αυτή η αρνητική κρίση δεν αλλάζει ριζικά με όποια κυβέρνηση κι αν έχουμε.

Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι η μοίρα μας και κάτι που μου ενισχύει αυτήν την πίστη είναι οι εξαιρέσεις του κανόνα σε διάφορα σχολεία και τμήματα ως συνέπεια της δουλειάς αγωνιούντων δασκάλων και καθηγητών. Αυτές με έχουν πείσει ότι  μπορεί να βελτιωθεί αισθητά η κατάσταση αν το πάρουμε, ας πούμε, πατριωτικά, αν οι σχολικές κοινότητες (μαθητές, δάσκαλοι και γονείς) διεκδικήσουν με σοβαρά αιτήματα μια παιδεία που θα επικεντρωθεί κατά προτεραιότητα στην ουσία της μάθησης για όλους κι όχι στον κατ'επίφασιν στόχο της υψηλής βαθμολογίας, που συνήθως δεν αντιστοιχεί σε κάτι πραγματικό και ζωογόνο.

Θεωρώ επίσης πως ένας βασικός παράγοντας που μας κρατάει καθηλωμένους στον κόσμο της ήσσονος προσπάθειας είναι ο γενικότερος προσανατολισμός της χώρας. Μια χώρα που έχει σε πολλή μικρή εκτίμηση την αξιοκρατία και την καλλιέργεια της αυτογνωσίας, με μια κοινωνία που η παραγωγή της έχει μικρή σχέση με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, είναι σχεδόν αδύνατο να διαμορφώνει ένα ισχυρό κίνητρο που θα μπολιάζει όλη την κοινωνία. Μιλάμε για εκείνο το κίνητρο που θα ωθεί μαθητές δασκάλους και γονείς να ψάχνονται θέτοντας όλο και πιο υψηλούς εκπαιδευτικούς στόχους σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Σ'αυτήν την κατάσταση, άλλοτε η τούρτα κι άλλοτε το κερασάκι της είναι το πολιτικό προσωπικό της χώρας μας, που η αντιπνευματικότητά του είναι το σήμα κατατεθέν του. Πολιτικοί από όλο το πολιτικό φάσμα, που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι είναι ανίκανοι από μόνοι τους να φτιάξουν τους όρους μιας παιδείας που θα μας κάνει όλους καλύτερους και πιο αποτελεσματικούς και που το χρήσιμοι προπάντων στην ανάταση της κοινωνίας θα χαρακτηρίζει τις αναζητήσεις της πλειονότητας του κόσμου.

Ίσως κάποτε αρχίσουμε να λαμβάνουμε μηνύματα από τους μαθητές μας για ένα σχολείο που θα χαίρονται την φοίτησή τους σ'αυτό, όπου το πρώτο μέλημά τους δεν θα είναι τα φροντιστηριακά sos θέματα, τα σκονάκια και η αντιγραφή, αλλά ο προσωπικός μόχθος για να μορφωθούν, κι αυτό που θα τους εμπνέει θα είναι οι καθημερινές μάχες που θα δίνουν με ζέση μέσα στις τάξεις επαρκείς και αφοσιωμένοι δάσκαλοι. Τότε θα έχει γίνει μια ουσιαστική επανάσταση σ'αυτήν την χώρα, ξέρετε απ'αυτές τις χαμηλόφωνες ανήσυχων πολιτών που αλλάζουν άρδην την κατάσταση και το μεγάλο μπράβο θα αξίζει σε όλους εκείνους που την πήραν πάνω τους, που νοιάστηκαν για τα παιδιά του κόσμου και έδιναν ότι είχαν και δεν είχαν για ν'ανθίσουν.

Το άρθρο που ακολουθεί είναι του Απόστολου Λακασά και αφορά στα αποτελέσματα του τελευταίου διαγωνισμού pisa 2018.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι μία ένδειξη για την χαμηλή ποιότητα της ελληνικής εκπαίδευσης, έστω στο φάσμα των δεξιοτήτων που διερευνά το πρόγραμμα pisa. Πατώντας, όσοι ενδιαφέρονται για επιπλέον προβληματισμούς, στο http://iep.edu.gr/images/IEP/EPISTIMONIKI_YPIRESIA/Epist_Grafeia/Graf_Ereynas_B/PISA/2016_Apologismos_IEP.pdf?fbclid=IwAR3OR-dssbfEJzvN0fFwVlQB4smuK6swU-f0jwQQW7tQig8FjT90u3CbtUg θα τους εμφανιστεί μια μελέτη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής με θέμα "Ελληνική Μαθηματική Εκπαίδευση και αξιολόγηση Pisa"  

Τα ίδια και... χειρότερα είναι τα αποτελέσματα για την Ελλάδα στον τελευταίο, του 2018, διαγωνισμό του προγράμματος PISA (Programme for International Student Assessment) του ΟΟΣΑ. Ο διαγωνισμός PISA οργανώνεται ανά τριετία και σε αυτόν του 2018 η βαθμολογία της Ελλάδας στις τρεις δεξιότητες - στην κατανόηση κειμένου, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες - που πρέπει να έχουν οι μαθητές ολοκληρώνοντας την υποχρεωτική εκπαίδευση, δηλαδή έως τας 16 τους, υποχώρησε σε σχέση με το διαγωνισμό του 2015. Προ ολίγου ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε πέρυσι. Διεθνώς, οι μαθητές από τις μεγάλες περιοχές της Κίνας βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις, ενώ από την Ευρώπη ξεχώρισε η Εσθονία.

Ειδικότερα, με βάση τα αποτελέσματα, για την Ελλάδα προκύπτουν τα ακόλουθα σε σύνολο 78 χωρών (μέλη του ΟΟΣΑ και μη):

- Στην κατανόηση κειμένου, δεξιότητα στην οποία εστίασε ο διαγωνισμός του 2018, οι Έλληνες μαθητές συγκέντρωσαν 457 μονάδες, ενώ στο διαγωνισμό του 2015 είχαν συγκεντρώσει 467 μονάδες. Το 2018 η Ελλάδα κατετάγη 42η σε 77 χώρες (στα αποτελέσματα για την κατανόηση κειμένου απουσιάζει η Ισπανία, για την οποία δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία), ενώ το 2015 41η. Ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 487 βαθμοί.

- Στα μαθηματικά η Ελλάδα συγκέντρωσε 451 βαθμούς όπως και η Κύπρος, και μοιράστηκαν την 43η θέση σε 78 χώρες. Το 2015 η Ελλάδα συγκέντρωσε 454 βαθμούς και κατετάγη επίσης 43η. Ο φετινός μέσος όρος του ΟΟΣΑ στα μαθηματικά είναι 489 βαθμοί.

- Στις φυσικές επιστήμες η Ελλάδα στο διαγωνισμό του 2018 συγκέντρωσε 452 βαθμούς και βρέθηκε στην 44η θέση σε 78 χώρες. Στο διαγωνισμό του 2015, οι Έλληνες βαθμολογήθηκαν με 455 βαθμούς, οι οποίοι έφεραν την χώρα μας στην 43η θέση. Ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ στο διαγωνισμό του 2018 ήταν 489 βαθμοί.

Για την ποιοτική αξιολόγηση των στοιχείων του διαγωνισμού, ο PISA έχει ορίσει έξι επίπεδα εγγραμματισμού για τις δεξιότητες που πρέπει να έχουν οι μαθητές στην κατανόηση κειμένου, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες. Το πρώτο επίπεδο είναι το χαμηλότερο και το έκτο το υψηλότερο. Σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία του διαγωνισμού, το 2018 το 69% των Ελλήνων μαθητών βρίσκεται από το επίπεδο 2 και πάνω, ενώ το 2015 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 72,7%. Αρα καταγράφεται μία ποιοτική υποχώρηση των επιδόσεων των Ελλήνων μαθητών.

Διεθνώς, στις πέντε πρώτες θέσεις βρέθηκαν:

- Στην κατανόηση κειμένου, η Κίνα (Πεκίνο, Σαγκάη, Γιανκσού, Ζεϊάνγκ), η Σιγκαπούρη, το Μακάο της Κίνας, το Χονγκ Κονγκ και η Εσθονία,

- Στα μαθηματικά, η Κίνα (Πεκίνο, Σαγκάη κ.λπ.), η Σιγκαπούρη, το Μακάο, το Χονγκ-Κονγκ και η Ταϊπέι.

- Στις φυσικές επιστήμες, η Κίνα (Πεκίνο, Σαγκάη κ.λπ.), η Σιγκαπούρη, το Μακάο, η Εσθονία και η Ιαπωνία.

Online

 
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2019 17:05
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 06-12-2019 07:37
Γράφεις Λάκη:

«Ίσως κάποτε αρχίσουμε να λαμβάνουμε μηνύματα από τους μαθητές μας για ένα σχολείο που θα χαίρονται την φοίτησή τους σ'αυτό, όπου το πρώτο μέλημά τους δεν θα είναι τα φροντιστηριακά sos θέματα, τα σκονάκια και η αντιγραφή, αλλά ο προσωπικός μόχθος για να μορφωθούν, κι αυτό που θα τους εμπνέει θα είναι οι καθημερινές μάχες που θα δίνουν με ζέση μέσα στις τάξεις επαρκείς και αφοσιωμένοι δάσκαλοι. Τότε θα έχει γίνει μια ουσιαστική επανάσταση σ'αυτήν την χώρα, ξέρετε απ'αυτές τις χαμηλόφωνες ανήσυχων πολιτών που αλλάζουν άρδην την κατάσταση και το μεγάλο μπράβο θα αξίζει σε όλους εκείνους που την πήραν πάνω τους, που νοιάστηκαν για τα παιδιά του κόσμου και έδιναν ότι είχαν και δεν είχαν για ν'ανθίσουν.»

Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε κάτι να προηγηθεί. Αυτό που αποκαλούμε είναι "πολιτική στην Παιδεία". Δεν είναι θέμα Σύριζα ή ΝΔ. Είναι θέμα τρόπου και προτύπων ζωής στην ελληνική κοινωνία. Τα παιδιά έρχονται σχεδόν "έτοιμα" για να κάνουν αυτό που βλέπεις εσσύ κι έβλεπα κι εγώ να κάνουν. Τα λίγα με ζέση κλι αληθινή περιέργεια για μάθηση και τα πολλά με την απαξίωση καλά προ-τοποθετημένη στο μυαλό τους. Επαναλαμβάνουν εν πολλοίς τους γονιούς τους. Το αποτέλεσμα είναι φυσικά απογοητευτικό.

Κατά τη δική μου γνώμη, η κατάσταση δεν έχει γιατρειά. Μακροπρόθεσμα, ίσως προλαβαίναμε να αλλάξουμε κάτι, νομίζω όμως ότι έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει καιρός. Η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της θα προλάβουν να αλλάξουν την ατζέντα και η βελτίωση του γένους των Ελλήνων θα περάσει σε δεύτερη μοίρα.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση