Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 19:51

Πρόσφατη έρευνα της Opinion Poll για τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τις απόψεις των Δημάρχων και σχόλιο για την αρνητική θέση τους στην απλή αναλογική

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

opinion-pollΤαυτότητα Έρευνας

 Η Έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Opinion Poll Ε.Π.Ε – Αριθμός Μητρώου Ε.Σ.Ρ. 49.

 ΕΝΤΟΛΕΑΣ : Δίκτυο Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη» 

ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: 103  Δήμαρχοι ( 31% επί του συνόλου )

ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: 20 Νοεμβρίου - 25 Νοεμβρίου  2019

ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Πανελλαδική κάλυψη

 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Πολυσταδιακή τυχαία δειγματοληψία με χρήση  quota βάσει  γεωγραφικής κατανομής

Η Opinion Poll Ε.Π.Ε. είναι μέλος της ESOMAR, της WAPOR και τηρεί τους διεθνείς    κώδικες δεοντολογίας για την διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης.

Σ.Δ : Διευκρινίζουμε πως αν και γενικά αποφεύγουμε να αναρτούμε έρευνες διαφόρων εταιρειών, τη συγκεκριμένη την διαλέξαμε γιατί συντρέχουν δύο λόγοι. Πρώτος: Βασικός συνεργάτης της Opinion Poll είναι ο Κερατσινιώτης Ζούπης Ζαχαρίας, ένας συνδημότης μας που για 25 περίπου χρόνια συμμετείχε στο αυτοδιοικητικό προσωπικό της πόλης μας ακόμα και ως αντιδήμαρχος. Και εξίσου πρώτος: Η έρευνα αυτή αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ένας τομέας που η Σταγόνα τον έχει ψηλά στην ατζέντα της. Σ'αυτό το θέμα τις ερωτήσεις της Opinion τις βρήκαμε καλές. 

Θα σταθούμε μόνο σε μία ερώτηση, αυτήν που αφορά σε κάποιες αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση μετά τις εθνικές εκλογές, επικαλούμενη ως στόχο να επιτρέψει την κυβερνησιμότητα των δήμων, καταργώντας έτσι στην ουσία το σύστημα της απλής αναλογικής βάσει του οποίου έγιναν οι δημοτικές εκλογές.

Από την έρευνα φαίνεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 69% συμφωνεί μ'αυτήν την κυβερνητική πρωτοβουλία και ένα ακόμα 26,5% μάλλον συμφωνεί κι αυτό. Το συντριπτικό μέγεθος των ποσοστών αυτών παράξενο δεν είναι, μιας και οι περισσότεροι δήμαρχοι των εκλογών του Μαΐου 2019 πολιτικά τοποθετούνται στον χώρο της κεντροδεξιάς. Ένας χώρος που ποτέ του δεν υποστήριξε την απλή αναλογική, ακόμα κι όταν  κάποιοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες απ'αυτόν τον χώρο συμφωνούσαν πως είναι το πιο δίκαιο σύστημα.

Αυτό όμως που εισπράξαμε στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου ήταν πως και αριστερές δημοτικές κινήσεις με διάφορα δοκησίσοφα επιχειρήματα που αγγίζαν την ανοησία αρνήθηκαν δίχως να ντρέπονται την απλή αναλογική και τις συνεργασίες που αυτή επιβάλλει. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν οι αριστερές αυτές παρατάξεις ήταν σχεδόν σίγουρες ότι θα κέρδιζαν τη δημαρχία. Μόνο σπυράκια δεν έβγαζαν με την πιθανότητα να συζητήσουν το μοίρασμα της εξουσίας στην περίπτωση που δεν κέρδιζαν την απόλυτη πλειοψηφία. Μια τέτοια περίπτωση ήταν και η δημοτική παράταξη Κερατσινίου Δραπετσώνας "Άλλος Δρόμος", τουλάχιστον όπως υποστήριζαν την θέση της μη συνεργασίας πολλά από τα πρωτοκλασσάτα μέλη της. 

Να τονίσουμε εδώ πως το αίτημα της απλής αναλογικής είναι διαχρονικά ένα από τα πάγια αιτήματα της αριστεράς που εκφράζει μία θέση αρχής. Φαίνεται όμως πως στην εποχή μας όλες οι αρχές είναι υπό επαναπροσδιορισμό. Αυτό από χέρι κακό δεν είναι. Γίνεται όμως κακό όταν το μοναδικό κριτήριο της αλλαγής στάσης εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την κατάκτηση της εξουσίας. Το μόνοι μας λοιπόν κι όχι συνεργαζόμενοι με άλλους με τους οποίους έχουμε πολλά κοινά σημεία, φαίνεται ότι είναι η νέα αρχή που το μόνο που την συγκροτεί είναι το λάφυρο της εξουσίας αποκλειστικά για εμάς τους αριστερούς. Τώρα, αν μ'αυτό το στοιχείο αναρωτηθούμε τι σόι αριστεροί είναι αυτοί οι συμπολίτες μας, θα είμαστε υπερβολικοί, ε; Το θέμα όμως είναι πως τέτοιες συμπεριφορές και στάσεις υπονόμευσαν μια αριστερά που με τις ιδέες της και τις πράξεις της πείθει για την διάθεσή της στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου και έτσι συσπειρώνει ευρύτερα λαϊκά στρώματα.

 (Τα παρακάτω είναι σε μορφή PDF )

 Η έρευνα της OpinionPoll

Σχόλια του Ζαχαρία Ζούπη για την έρευνα

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2019 11:10

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση