Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019 17:18

16 γάμοι για μιαν αγάπη

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

gamoiΟ Μικρός Ήρως και το Μικρό Πολυτεχνείο συνεργάζονται για δεύτερη φορά και παρουσιάζουν το βιβλίο – cd “16 Γάμοι για μιαν Αγάπη”.

Πρόκειται για 16 ολοκαίνουργα τραγούδια που προέκυψαν από την πρωτοβουλία του Γιώργου Ανδρέου να συστήσει για μελοποίηση 16 στιχουργήματα των μαθητών του στο Μικρό Πολυτεχνείο σε εκλεκτούς συνθέτες-τραγουδοποιούς: Νίκος Ξυδάκης, Νίκος Πορτοκάλογλου, Στέλλα Γαδέδη, Απόστολος Ρίζος, Μανώλης Φάμελλος, Θέμης Καραμουρατίδης, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, Γιώργος Καζαντζής, Κώστας Μπουντούρης, Χρήστος Δημητηριάδης, Ορέστης Ντάντος, Ευτυχία Μητρίτσα, Γιώργος Κούκιος και ο ίδιος ο Γιώργος Ανδρέου. 

 Όλοι τους αποδέχτηκαν με χαρά την πρόκληση και ζωντάνεψαν τον λόγο των νέων στιχουργών. Κάποιοι απ’ αυτούς ανέλαβαν και την ερμηνεία: Μανώλης Φάμελλος, Ευτυχία Μητρίτσα, Ορέστης Ντάντος, Κώστας Μπουντούρης, Αλέξανδρος Ρίζος, Γιώργος Κούκιος, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, Θέμης Καραμουρατίδης, Χρήστος Δημητριάδης. 

Παράλληλα την ομάδα συμπλήρωσαν εκλεκτοί ερμηνευτές που θέλησαν να υποστηρίξουν την δημιουργική προσπάθεια: Κορίνα Λεγάκη, Βασιλική Καρακώστα, Μαρίνα Σκιαδαρέση, Ελευθερία Παναγάκου, Μαρία Παπαδοπούλου, Ελσα Μουρατίδου. 

“Και να που φιλοξενούμε ξανά τις ηρωικές προσπάθειες του Μικρού Πολυτεχνείου, να δίνει βήμα σε νέους στιχουργούς. Να φύγουν τα στιχάκια απ’ τα συρτάρια και τα αρχεία των υπολογιστών και να γίνουν τραγούδια, δύναμη υπολογίσιμη. Να βγούνε στις συχνότητες και στα www., να μπουν στις καρδιές όσο πιο πολλών.

Να ενωθούμε με τ΄αόρατα σχοινάκια τους. Ένα γαϊτανάκι ατέρμονο, ιστός κοινωνικός.

Ιδού μια νέα ανθολόγηση των σπουδαστών του Γιώργου Ανδρέου από τον κύκλο σεμιναρίων «Ένα καλάθι γεμάτο τραγούδια». Οι 16 προκριθέντες νέοι στιχουργοί προτάθηκαν σε ισάριθμους διακεκριμένους μουσικούς.

Και έγιναν 16 γάμοι -με συνοικέσιο μεν- αλλά γάμοι για μιαν αγάπη. Για το καλό τραγούδι. Να τραγουδάμε, να ακονίζουμε τα αισθήματα στα λόγια, να χανόμαστε στις μουσικές, να ενώνουμε τα όνειρά μας στα ρεφρέν.”

 Άγγελος Σφακιανάκης, Μικρός Ήρως

Το άρθρο που ακολουθεί είνα από το Δισκορυχείον του Φώντα Τρούσα

Μια γενική παρατήρηση. Δεν ξέρω τι μπορεί να προσφέρει ένα σεμινάριο σε σχέση με το πώς μπορεί, κάποιος, να γράψει στίχους. Δεν χρειάζεται να πω πως κανένας από τους μεγάλους στιχουργούς του ελληνικού τραγουδιού δεν παρακολούθησε ποτέ τέτοιου τύπου επιμορφώσεις, παραβλέποντας από την άλλη το γεγονός πως «επιμόρφωση» δεν μπορεί παρά να σημαίνει κι ένα κάποιο «πετσόκομμα» του όποιου προσωπικού στυλ και προσαρμογή του σε κάποιες νόρμες.

Φυσικά, το όποιο προσωπικό στυλ το έχεις ή δεν το έχεις. Το αν μπορείς τώρα να το αποκτήσεις εκ του μη όντος ή να το βελτιώσεις, είναι θέματα αυτά, που, κανονικά, δεν θα έπρεπε να μας αφορούν. Αν όλοι οι Έλληνες γράφουν, όπως λένε, δεν υπάρχει λόγος όλοι οι Έλληνες να αποκαλούνται στιχουργοί ή ποιητές και να πρέπει, από ’κει και πέρα, να μελοποιηθούν. Μας αρκούν και οι λίγοι. Ή θα έπρεπε να μας αρκούν.
Όμως είναι και το άλλο – αν μιλάμε για το τραγούδι. Τι νόημα έχει να συζητάμε για έναν στίχο ξέχωρα από τη μουσική; Όταν έχουμε να κάνουμε μ’ ένα τραγούδι, έχουμε εμπρός μας ένα «όλον». Και αυτό το «όλον» μετράει ή δεν μετράει. Τι να τον κάνεις έναν καλό στίχο π.χ., όταν τον ντύνει μιαν αδιάφορη μουσική; Και το ανάποδο φυσικά. Και υπάρχει βεβαίως και η απόδοση, η ερμηνεία. Γιατί και ο τραγουδιστής αποτελεί, και αυτός, έναν ισχυρό παράγοντα, ώστε να μπορούμε να αποφανθούμε τελικώς, κάποια στιγμή, και να πούμε... να ένα μεγάλο τραγούδι.
Έτσι λοιπόν κι εγώ, εδώ, δεν θα μείνω στους στίχους ξεχωριστά (των αγνώστων στιχουργών), αλλά στο σύνολο. Στα ολοκληρωμένα τραγούδια. Και θα πω πως το CD-book «Ο Μικρός Ήρως και το Μικρό Πολυτεχνείο Παρουσιάζουν: 16 Γάμοι για μιαν Αγάπη» περιλαμβάνει 16 τραγούδια ενός κάποιου επιπέδου – όλα είναι ευπρόσωπα δηλαδή, αλλά λίγα είναι εκείνα που ξεχωρίζουν πραγματικά. Που έχουν έναν αληθινό λόγο ύπαρξης. Αυτά θα τα ονοματίσω ένα-ένα:
1. " Όσα είμαι ... " , μουσική Θέμης Καραμουρατίδης, στίχοι Αθηνά Σπανού, τραγούδι Θέμης Καραμουρατίδης
2. « Το δέντρο » , μουσική Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, στίχοι Σταμάτης Καλογερόπουλος, τραγούδι Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης
3. « Μεγάλες συγκινήσεις », μουσική Κώστας Μπουντούρης, στίχοι Χρήστος Δημητριάδης, τραγούδι Κώστας Μπουντούρης, φωνητικά Χρήστος Δημητριάδης
4. "Στιγμές απελπισίας" , μουσική Γιώργος Κούκιος, στίχοι Ελένη Ε. Νανοπούλου (ας κρατήσουμε το όνομα αυτής της στιχουργού), τραγούδι Γιώργος Κούκιος.

Και κάτι ακόμη.
Όλα τα τραγούδια, τα τόσο διαφορετικά κατά το μάλλον ή ήττον, ενορχηστρώνονται από κοινού από τους Γιώργο Ανδρέου και Κώστα Μπουντούρη. Υπάρχει μια σταθερή ομάδα έξι μουσικών και κάποιοι επιπρόσθετοι σε συγκεκριμένα tracks. Από την μια μεριά, μ’ αυτόν τον τρόπο, καλύπτεται η ανάγκη μιας ηχητικής ενότητας που πρέπει να διατρέχει ένα άλμπουμ, αλλά από την άλλη, και λόγω των διαφορετικών τραγουδιών που ακούγονται εδώ, υπάρχει μιαν ισοπέδωση. Όμως αυτό ίσως να ήταν και αναπόφευκτο.
Σε κάθε περίπτωση κρατάμε τα θετικά και απ’ αυτό το άλμπουμ.
Όλο το άλμπουμ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019 03:44

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση