Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019 18:14

Η Αθήνα πρωταγωνιστεί στα αστυνομικά μυθιστορήματα της Ευτυχίας Γιαννάκη

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

giannakiΗ συγγραφέας μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο με αφορμή την «Τριλογία της Αθήνας», σημειώνοντας πως «το καλύτερο εγκληματολογικό εργαστήριο είναι η οικογένεια»

Πόσο πιθανό είναι να δολοφονήσεις κάποιον, αντί να τον φιλήσεις;», «Σε μια κοινωνία που αδυνατεί να προστατεύσει τον αδύναμο κανείς δεν είναι αθώος», «Μέχρι πού μπορείς να φτάσεις, όταν δεν έχεις πια τίποτα να χάσεις;»: αυτά τα τρία κεντρικά ερωτήματα αιωρούνται κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης της «Τριλογία της Αθήνας» της Ευτυχίας Γιαννάκη.

Η συγκεκριμένη σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων εμπεριέχει διαχρονικά ζητήματα, χαρακτήρες, τόπους και πρόσωπα που συνδέονται μεταξύ τους και ξετυλίγονται μέσω μιας καθηλωτικής αφήγησης. Η συγγραφέας Ευτυχία Γιαννάκη ξεχωρίζει, επειδή φιλοτεχνεί μια πολυεπίπεδη αστυνομική πλοκή, κάνοντας την Αθήνα πρωταγωνίστρια των έργων της.

 Έτσι, καταφέρνει να συνθέσει μια τοιχογραφία των ανθρώπων της πόλης, να εκφράσει το δικό της κοινωνικό σχόλιο και να δημιουργήσει ένα επιτυχημένο ψυχογράφημα όλων όσα απασχολούν σήμερα τη δημόσια και ιδιωτική σφαίρα. Σκέψεις, προβληματισμοί, στοχασμοί και ερωτήματα για τη μνήμη, το παρελθόν και την απώλεια υφαίνονται με εξαιρετικό τρόπο στο συγγραφικό σύμπαν της Ευτυχίας Γιαννάκη.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε πληροφορική, μουσική τεχνολογία και επικοινωνία, ενώ εργάστηκε αρκετά χρόνια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πέρα από τη συγγραφή των αστυνομικών μυθιστορημάτων, καταπιάνεται και με το παιδικό μυστήριο και τα θεατρικά έργα.   

Συναντηθήκαμε ένα ηλιόλουστο μεσημέρι στα γραφεία των εκδόσεων Ίκαρος στο κέντρο της Αθήνας. Το αστυνομικό μυθιστόρημα αποτελεί για την ίδια, πέρα από μια εσωτερική ανάγκη, το κύριο μέσο έκφρασης. Γράφει πάντα ακούγοντας μουσική. Της αρέσουν οι περιπλανήσεις στην πόλη, όπως και τα ταξίδια. Μένει στο Κουκάκι, το οποίο «είναι το μέρος όπου γεννήθηκα, ο τόπος των βιβλίων μου. Το φωτεινό σκοτεινό χωριό μου μέσα στην πόλη. Ο ομφαλός του δικού μου μυστήριου κόσμου».

Στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλά για την Αθήνα, τους κοινωνικούς προβληματισμούς, τη βία και το έγκλημα, την παθογένεια της ελληνικής οικογένειας, την ευτυχία αλλά και για το τι θεωρεί σημαντικό στη ζωή. 

Εδώ  για να διαβάσετε όλη τη συνέντευξη.

Σ.Δ (επ'ευκαιρία): Διαβάζοντας τον τίτλο αυτής της συνέντευξης μου ήρθε στο μυαλό ένα άρθρο της Ελισάβετ Κοτζιά που παρουσιάζει το αστυνομικό του Ανδρέα Αποστολίδη "Μονομαχία στην Ιερά Οδό". Αν και δεν έχω διαβάσει κανένα από τα βιβλία της Γιαννάκη και του Αποστολίδη, η παρουσίαση της Κοτζιά με έκανε να σκεφτώ πως το θέμα σε κάθε βιβλίο που πρωταγωνιστεί ας πούμε μια πόλη, μια χώρα, μια ήπειρος ή και ακόμα ακόμα κι ένας πλανήτης, δεν μπορεί, όταν αναφερομάστε σε καλές περιπτώσεις, παρά να διαφέρει από συγγραφέα σε συγγραφέα. Κι αυτό κατ'εμέ είναι το πλέον σημαντικό. Αμέσως μετά ακολουθεί το αν οι πρωταγωνιστές/στριες που κατά κάποιο τρόπο "εκπροσωπούν" την πόλη/χώρα μαγεύουν ή όχι τους αναγνώστες. Ή, με άλλα λόγια, αν σαν ασασνέρ τους ανεβάζει τόσο ψηλά και τους κατεβάζει τόσο βαθιά που μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης να διαφέρουν έστω και λίγο, έστω και επιφανειακά. Αν έστω και μια σταλιά έχει αλλάξει η σχέση των αναγνωστών με την πόλη, με την χώρα και εν τέλει με τη ζωή, αυτό είναι το ουσιαστικό κέρδος, πέρα φυσικά από την τυχούσα απόλαυση της ανάγνωσης. Σε όσους συμβαίνει κάτι τέτοιο εκτός από τυχεροί τι άλλο μπορεί να είναι; 

Έγκλημα χωρίς κάθαρση  της Ελισάβετ Κοτζιά. 

Info:

Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, στις 19:30, οι εκδόσεις Ίκαρος και το Little Tree Books & Coffee σας προσκαλούν σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στην «Τριλογία της Αθήνας» της Ευτυχίας Γιαννάκη με ήρωα τον αστυνόμο Χάρη Κόκκινο. Η Ευτυχία Γιαννάκη συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Γιάννη Πανταζόπουλο για την «Τριλογία», εστιάζοντας στον ρόλο που παίζει η πόλη στα μυθιστορήματά της. (Little Tree Books & Coffee, Καβαλλότι 2, Αθήνα)  

Η «Τριλογία της Αθήνας» αποτελείται από τους τίτλους «Στο Πίσω Κάθισμα», «Αλκυονίδες Μέρες» και «Πόλη στο Φως», και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019 10:58
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση