Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019 15:37

Ένα σχόλιο και το δελτίο τύπου της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Κερατσινίου Δραπετσώνας, για την αντικατάσταση με λαπτήρες LED του δημοτικού οδοφωτισμού

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

laikh-sysp-keratsiniΔιαβάζοντας αυτό το δελτίο τύπου που ακολουθεί της Λαϊκής Συσπείρωσης, ήρθε στην επιφάνεια εκείνη η δυσφορία που αισθάνθηκα διαβάζοντας το δελτίο τύπου της δημοτικής αρχής Κερατσινίου Δραπετσώνας ( εδώ ). Δυσφορία προφανώς όχι για την επιλογή της να αντικαθιστήσει όλους τους λαμπτήρες της πόλης μας με LED, που από τα λίγα που γνωρίζουμε είναι μια λύση και οικολογική και συμφέρουσα οικονομικά και ως εκ τούτου μπράβο της. Αλλά για την λειψή ενημέρωση σχετικά με τις άλλες παραμέτρους αυτού του έργου.

Κι αυτό είναι κάτι που το συναντάμε σχεδόν σε όλες τις ανακοινώσεις του δήμου. Το επιθυμητό για εμάς είναι οι ανακοινώσεις για τα σοβαρά ζητήματα του δήμου να περιέχουν όλες τις σημαντικές πληροφορίες που θα μας επιτρέπουν να έχουμε μία πλήρη και καλή ενημέρωση για το ζήτημα που αναφέρονται και ως εκ τούτου να μας δίνουν την δυνατότητα να κρίνουμε κάθε φορά τις επιλογές της δημ.αρχής.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα τώρα, διαβάσαμε το άρθρο της Τριανταφυλλιάς Κωστοπούλου   "Με δάνεια μας αλλάζουν τα φώτα..."  , όπου τα ερωτήματα που επέλεξε να προκρίνει η αρθρογράφος θεωρούμε ότι είναι αρκετά σοβαρά. Πολύ αμφιβάλλουμε αν οι ενστάσεις της Κωστοπούλου απασχόλησαν την δημ.αρχή, όπως μας προέκυψε και η ανάγκη να μάθουμε με ποια επιχειρήματα στο δια ταύτα αποφάσισε η Δημ. αρχή το έργο αυτό με τους όρους που αναφέρει το δελτίο τύπου της Λ.Σ.  

Εμείς τι άλλο μπορούμε να κάνουμε εκτός από το να περιμένουμε απαντήσεις από όσους της δημ.αρχής επέλεξαν την αντικατάσταση λαμπτήρων μέσω δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που απ'ότι φαίνεται είναι η πεπατημένη που ακολούθησε και ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας. Όπως και δεν γνωρίζουμε αν εκλεγμένοι συζήτησαν κι αποφάσισαν αυτήν την αντικατάσταση, πότε και ποιοι.

Το σχόλιο αυτό λέμε να το επαναλαμβάνουμε με αφορμή εκείνα τα δελτία τύπου της δημοτικής αρχής που κατά την γνώμη μας δεν θα συνεισφέρουν στην καλή ενημέρωση των δημοτών, δεν θα σιγοντάρουν στην χειραφέτησή τους.  

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης 

 Στην ημερήσια διάταξη του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου (25/9/2019) ως θέματα υπάρχουν ο δανεισμός του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την αλλαγή λαμπτήρων. Δύο νέα δάνεια που αποπληρώνονται ουσιαστικά από το κράτος μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος Ι», για την δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού και πολυχώρου πολιτισμού στο πρώην εργοστάσιο Καχραμάνογλου και το θέμα που εισηγείται η Λαϊκή Συσπείρωση για τους αθλητικούς χώρους, τις ανάγκες που υπάρχουν για την δημιουργία νέων και την διαχείριση τους.

Στο εισηγητικό σημείωμα του θέματος για την λήψη δανείου για την αλλαγή των λαμπτήρων, αναφέρεται ότι το ύψος του θα είναι στα 2.091.680,36 €, με ενδεικτική τοκοχρεολυτική δόση τα 239.621,93 €. Το ληστρικό επιτόκιο που αφορά το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ένα ταμείο που διαχειρίζεται τα λεφτά των δήμων) ανέρχεται στο 5% μαζί με το Euribor.

Στους όρους που επιβάλλονται από το συμβόλαιο είναι οτι «ο οφειλέτης (δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας) εκχωρεί στον δανειστή από τώρα και για όλη την διάρκεια του δανείου και ο δανειστής δικαιούται να εισπράττει την εκάστοτε οφειλομένη δόση από όλα γενικά τα έσοδα του και κατά προτεραιότητα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), τακτικά και έκτακτα, από οποιαδήποτε πηγή και αιτία παρόντα και μελλοντικά, τις προσόδους του, τα μισθώματα τις προς αυτόν χρηματικές παροχές και επιχορηγήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο ή τρίτους» (απόσπασμα από το δανειστικό συμβόλαιο). Με λίγα λόγια ένα έργο το οποίο δεν θα αλλάξει τίποτα στην τσέπη των κατοίκων της περιοχής, ίσα ίσα θα το πληρώσουν και με το παραπάνω, ο πιστωτής έχει δικαίωμα να εισπράξει χρήματα οφειλόμενης δόσης από τα γενικά έσοδα του δήμου, δηλαδή ακόμα και από την μισθοδοσία των εργαζομένων(!).

Η Λαϊκή Συσπείρωση θα καταψηφίσει τον δανεισμό έχοντας, εκτός των παραπάνω, πάγια και σταθερή θέση την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες που έχουν. Ανάγκες όπως η δημιουργία νέων παιδικών σταθμών, χώρων άθλησης, πολιτισμού, αντιπλημμυρικών έργων, έργων αντισεισμικής θωράκισης, αναβάθμισης φωτισμού, έργα οδοποιίας κ.ά. Έργα χωρίς τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Το θέμα το οποίο αιτήθηκε και εισηγείται η Λαϊκή Συσπείρωση έχει να κάνει με την ανάγκη σήμερα μαζικά να μπορούν ΟΛΟΙ να έχουν πρόσβαση σε αθλητικούς χώρους. Να μπορούν να αθληθούν, να χρησιμοποιήσουν τους αθλητικούς χώρους απρόσκοπτα, χωρίς διακρίσεις, για την ικανοποίηση πάσης φύσεως ανάγκη (υγείας, άθλησης κτλ).

Είναι προτεραιότητα η δημιουργία νέων χώρων άθλησης ώστε όποιος θέλει να αθληθεί μεμονωμένα ή οργανωμένα να έχει την δυνατότητα πρόσβασης στους αθλητικούς χώρους του δήμου. Χώρους κατάλληλους, συντηρημένους ώστε να μπορούν να υποδεχθούν όποιον το επιθυμεί, χωρίς να χρειάζεται να βάλει το χέρι στην τσέπη. Σ αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται σχέδιο για την δημιουργία νέων χώρων, συντήρησης των υπαρχόντων, ισότιμη διαχείριση τους.

Κερατσίνι 25.9.19

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019 17:09
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 26-09-2019 18:16
Ο δήμος (μας) δεν μας έχει συνηθίσει σε διαφάνεια και σε ανακοινώσεις που να μας εξηγούν σημαντικά ζητήματα (όπως επισημαίνεις). Με αυτή την έννοια το δελτίο τύπου της "Λαϊκής Συσπείρωσης" είναι σημαντικό.
Εξίσου σημαντικά είναι τα α) το Δελτίο Τύπου του δήμου μας ενημερώνει ότι συνεχίζονται οι εργασίες αντικατάστασης λαμπτήρων, αλλά η σύμβαση δανειοδότησης για το έργο μόλις χτες ήρθε προς έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο. Αν απορριφθεί;
β) Η περιβαλλοντική αναβάθμιση είναι "εκ των ων ουκ άνευ". Γι αυτό υπάρχουν πολλά προγράμματα επιδότησης αλλά και ενδιαφέρον Ιδρυμάτων για να στηρίξουν τέτοιες προσπάθειες. Εμείς γιατί με δανεικά; Το ψάξαμε και δεν βρήκαμε; Σαν παράδειγμα αναφέρω, ο δήμος Αθηναίων (Καμίνης) αναβάθμισε το Εμπορικό και Ιστορικό τρίγωνο με "έξυπνο φωτισμό led" με δωρεά του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος. Τζάμπα δηλαδή.
γ) Η περιβαλλοντική συνείδηση επιβάλλει να κινηθούμε σε κατεύθυνση παραγωγής ενέργειας μέσω της τοποθέτησης φωτοβολταικών στα δημόσια κτίρια ή άλλων οικολογικών λύσεων (παλιά είχε διατυπωθεί η γνώμη ακόμη και τοποθέτησης αιολικών στο Σχιστό).
Διαθέτει ψήγματα τέτοιας συνείδησης η δημοτική αρχή;
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση