Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019 17:52

Αυτές είναι οι 10+1 καλύτερες guest εμφανίσεις στα Φιλαράκια που ήταν πολύ νωρίς για να καταλάβουμε τότε

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

friendsΥπάρχουν πολλοί τρόποι για να γιορτάσεις τα 25 χρόνια Friends, το 1/4 αιώνα Φιλαράκια, το ιωβηλαίο της αμερικάνικης σειράς που πήρε την παιδική μας ηλικία στα νότια Βαλκάνια και την έκανε Μανχάταν. ΟΚ, ο καλύτερος τρόπος είναι μάλλον να έχεις προχωρήσει αρκετά στην ζωή σου, την ψυχική σου υγεία και την συναισθηματική σου ωριμότητα ώστε να μην χρειάζεσαι πλέον πεζά pop culture references ώστε να επικοινωνήσεις με άλλους ανθρώπους κι η νοσταλγία του εξιδανικευμένου παρελθόντος να είναι πια απλώς ένα βάρος που δεν βλέπεις την ώρα να αποτινάξεις από πάνω σου ώστε να ζήσεις πραγματικά. Λοιπόν, ναι, εμείς δεν θα κάνουμε αυτό. Θα κινηθούμε σε πιο κλασικά μονοπάτια. Συγνώμη μαμά αγαπητοί φίλοι και φίλες.

 Από την άλλη, υπάρχουν και κάποια μονοπάτια που μάλλον παραείναι κλασικά για τα γούστα μας. Πραγματικά, έχουμε βαρεθεί τα κλασικά αφιερώματα για τα Friends που αναπαράγουν το ίδιο μείγμα πληροφοριών, γνώσεων, εικόνων και ήχων ξανά και ξανά μέχρι να ξεζουμιστεί πλήρως η νοσταλγική οικειότητά μας προς την σειρά. Μαζί μ’ αυτά, έχουμε βαρεθεί και την παραφιλολογία των τελευταίων 15 χρόνων για την πιθανή επιστροφή της σειράς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να δούμε ακόμα κι αν ακόμα περνάμε τα σαββατοκύριακά μας βλέποντας Φιλαράκια στην τηλεόραση (έστω κι αν είναι πια στο Netflix αντί για το Star). Παρόλα αυτά, επειδή παράλληλα δεν είχαμε και τον απαραίτητο συνδυασμό όρεξης/χρόνου ώστε να ασχοληθούμε επισταμένα με μια πιο επεξεργασμένη ανάλυση της τηλεοπτικής κι ευρύτερα πολιτισμικής κληρονομιάς των Friends, αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι ενδιάμεσο.

Όταν προβάλλονταν τα Φιλαράκια στην ελληνική τηλεόραση, λοιπόν, η ντόπια συλλογική πολιτισμική συνείδηση είχε μοιραία μια περιορισμένη αντίληψη για το αμερικάνικο τηλεοπτικό πεδίο. Όχι ότι έλειπαν εντελώς τα αμερικάνικα τηλεοπτικά προϊόντα από την ελληνική tv των 90s (είχαμε μπόλικα πραματάκια που ξέρετε πολύ καλά ποια ήταν). Αν έλειπε κάτι, όμως, ήταν μια συνεκτική αφήγηση για την ίδια την αμερικάνικη tv, κάτι που να τοποθετεί αυτά που βλέπουμε σε ένα context. Για παράδειγμα, πώς να καταλάβεις το περιβάλλον όπου έσκασαν τα Φιλαράκια αν δεν ξέρεις τι είναι το Seinfeld; Πώς να εκτιμήσεις φουλ την Buffy αν δεν μπορείς να πιάσεις το πόσες καινοτομίες έφερε; Πώς να απομυθοποιήσεις τα ετοιματζίδικα αστυνομικά procedurals αν δεν ξέρεις ότι υπήρξε κι ένα Twin Peaks ή ένα Homicide;

Θα μπορούσαμε να τα ξέρουμε όλα αυτά το 1995; Δύσκολο, θα έπρεπε αφενός να ήμασταν ήδη μύστες σειράκηδες σε μια περίοδο που δεν είχε αναπτυχθεί ακόμα το σπορ κι αφετέρου να μην πηγαίναμε ακόμα δημοτικό. Σήμερα όμως, που έχουμε αφιερώσει ήδη ένα ανησυχητικά μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής μας σε λιώσιμο σειρών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, είμαστε σε θέση να διακρίνουμε πολλά περισσότερα πράγματα στα Φιλαράκια απ’ ό,τι τότε. Πέρα από το να κατανοούμε πιο σφαιρικά το context του sitcom χιούμορ τότε (κι άρα ποιες πλευρές του έχουν γεράσει άσχημα σήμερα), βλέπουμε με διαφορετικό μάτι κάτι ακόμα: τις guest εμφανίσεις. Πάντα ήταν ένα από τα αγαπημένα πράγματα (και) του ελληνικού fandom, αλλά αναμενόμενα το επίκεντρό του ήταν τα ονόματα που ήταν μεγάλα ήδη από τότε. Ο George Clooney, ο Bruce Willis, o Brad Pitt, ο Robin Williams, η Christina Applegate, η Reese Witherspoon, o Alec Baldwin, η Brooke Shields, ο Ben Stiller, ο Billy Crystal, o Charlie Sheen, o Danny DeVito, η Julia Roberts, o Sean Penn, η Susan Sarandon, τα γνωστά.

Εκτός αυτών, όμως, υπήρχε κι άλλη μια κατηγορία guest εμφανίσεων στα Φιλαράκια. Ήταν τα guest ηθοποιών που ήταν νωρίς για να τα πιάσουμε τότε. Αυτό με την σειρά του έχει δύο υποκατηγορίες: είτε ήταν νωρίς επειδή αυτοί οι ηθοποιοί έκαναν αργότερα το μπαμ, είτε ήταν νωρίς επειδή εμείς ακόμα δεν είχαμε δει τις άλλες εμφανίσεις τους στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη. Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, λοιπόν, μαζέψαμε τις 10 καλύτερες guest εμφανίσεις των Friends που ήταν πολύ μπροστά για την (ελληνική) εποχή τους.

Πατώντας  luben.tv   θα σας εμφανιστεί το άρθρο

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019 18:01

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση