Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019 19:06

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Για τα εκρηκτικά προβλήματα από τις δεξαμενές πετρελαίου στο Πέραμα, τη Δραπετσώνα και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

melisanidi2Εκτιμώ ότι μ'αυτή την μελισσανιδίλα, εμείς οι κάτοικοι της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου, του Περάματος και του Πειραιά δεν θα ξεμπεπερδέψουμε εύκολα, γι'αυτό θα πρέπει να ρίχνουμε γέφυρες προς οποιοδήποτε θεσμικό όργανο και προς οποιουσδήποτε θα μπορεί να μας βοηθήσουν. Γι'αυτό θεωρώ ότι είναι μια καλή κίνηση αυτή των Ευροβουλευτών του ΚΚΕ που για δεύτερη φορά απευθύνει ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ποια Επιτροπή όμως δεν φαίνεται στην ανακοίνωση, εκτός κι αν είναι μία.

 Εμείς ως σταγόνα, προσπαθήσαμε την προηγούμενη χρονιά κάτι άλλο. Απευθυνθήκαμε σε αρκετούς ευρωβουλευτές μας και τους ζητήσαμε να μάθουν, οι αντίστοιχες μονάδες επεξεργασίας αποβλήματων πλοίων (σλοπ) όπως η Oil One στην περιοχή της ανάπλασης στη Δραπετσώνα, μονάδες που υποχρεωτικά υπάρχουν σε πολλά λιμάνια της Ευρώπης, αν προκαλούν περιβαλλοντικά προβλήματα και βλάβες στην υγεία των κατοίκων στην περιοχή τους.

Αυτό ως αρχή. Κι ανάλογα της απάντησης θα επακολουθούσε μια δεύτερη ενέργεια: Σκεφτήκαμε λοιπόν, πως αν αποδειχθεί ότι δεν προκαλούν, τότε λογικά η επόμενη κίνηση είναι η σύγκριση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας και της τεχνολογίας που χρησιμοποιούν αυτές οι μονάδες με την Oil One.

Όμως δυστυχώς ούτε ένας δεν μας απάντησε απ'αυτούς τους προοδευτικούς και με οικολογικές ευαισθησίες συμπατριώτες μας. Μου κάνει επίσης άσχημη εντύπωση το ότι ουδείς από τους πρώην αλλά και τους νυν Έλληνες ευρωβουλευτές των άλλων πολιτικών ομάδων δεν παίρνει την πρωτοβουλία να απευθύνει ερωτήσεις γι'αυτό το σοβαρό θέμα στους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ευθύνη γι'αυτό δεν φέρουν όμως, και οι τοπικές οργανώσεις των κομμάτων που δεν ενημερώνουν και δεν πιέζουν τους εκλεγμένους; 

Ακολουθεί η επερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ και αναμένουμε τις απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Τα οξυμένα προβλήματα στις περιοχές Κερατσινίου, Δραπετσώνας και του ευρύτερου Πειραιά από την εγκατάσταση των καζανιών της "OIL ONE" καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην ερώτηση που αναδεικνύει τα αιτήματα των σωματείων, των φορέων και των κατοίκων της περιοχής που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις αναφέρονται συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Συνεχίζεται η αφόρητη δυσοσμία στις περιοχές Κερατσινίου, Δραπετσώνας και του ευρύτερου Πειραιά λόγω της εγκατάστασης των καζανιών της "OIL ONE" και της ευρύτερης βιομηχανικής δραστηριότητας. Ενδεικτικό της ανυπόφορης κατάστασης που επικρατεί ιδίως τις περιόδους με υψηλή θερμοκρασία είναι ότι το 2018 σημειώθηκαν ακόμη και λιποθυμικά επεισόδια μαθητών.

Τα «καζάνια του θανάτου», όπως δικαιολογημένα τα αποκαλεί ο λαός, έχουν τη σφραγίδα ΕΕ, κυβερνήσεων, περιφερειακών και δημοτικών αρχών, που θυσιάζουν την υγεία του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

H Επιτροπή σε προηγούμενη ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Oμάδας του KKΕ (E-002885/2018) είχε επικαλεστεί άγνοια δηλώνοντας ότι «δεν διαθέτει, στο παρόν στάδιο, στοιχεία».

Δεδομένου ότι τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων του "Δημόκριτου" επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες των κατοίκων για τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους, καθώς ο αέρας είναι φορτωμένος με θειούχες πτητικές ενώσεις που προέρχονται από επεξεργασία και καύση πετρελαιοειδών, ενώ καταγράφηκαν και τιμές βενζολίου που κάποιες μέρες ξεπερνούν τις οριακά επιτρεπόμενες τιμές,

πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο αίτημα σωματείων, φορέων και κατοίκων:

- για άμεση ανάκληση όλων των αδειών της "OIL ONE" και απομάκρυνση των εγκαταστάσεών της από κατοικημένες περιοχές;

- για απόδοση των 640 στρ. στο λαό της περιοχής, με απαλλοτρίωση της έκτασης χωρίς αποζημίωση και αξιοποίηση του χώρου των Λιπασμάτων με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων;».

16/09/2019                                    Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019 09:02

Σχόλια   

0 # Τσιρίδης Γεώργιος 21-09-2019 11:21
Επαινετή η προσπάθεια του ΚΚΕ.
Πρέπει να βρει μιμητές.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση