Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019 16:32

Πως συνδέεται ο λόγος με την αλήθεια

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

VKalfasΟ Βασίλης Κάλφας (καθηγητής Φιλοσοφίας), στο βίντεο «Σοφιστές – Αλήθεια» αναλύει το θέμα της σύνδεσης των λόγων και της αλήθειας.

Για τους σοφιστές, η αρετή συνδέεται με την τέχνη των λόγων. Είναι ένα όπλο για την άσκηση μιας μορφής δύναμης. Το πιο σίγουρο που έχουμε για τους σοφιστές, είναι ότι ανέδειξαν στην εποχή τους, την τεράστια σημασία της τέχνης των λόγων. Στην Αθηναϊκή δημοκρατία που είναι μια εξουσία των λόγων, ο σοφιστής είναι αυτός που πραγματικά θεωρείται χρήσιμος, είναι ο δάσκαλος ο οποίος θα ασκήσει τους φιλόδοξους Αθηναίους σ’ αυτό το νέο είδος επικράτησης

Κοινός προβληματισμός στην ατμόσφαιρα της εποχής και στα σοφιστικά κείμενα —στα κείμενα που μας σώθηκαν από τους σοφιστές—είναι η αντίθεση, που στην ουσία έχει να κάνει με την σχέση κείμενης πραγματικότητας (αυτό που περνάει στο κείμενό μας ή στον λόγο μας ή στην νομοθεσία μας, ο νόμος είναι μία μορφή λόγου) και φυσικής πραγματικότητας. Δεν υπάρχει σταθερή στάση των σοφιστών ως απάντηση σ' αυτό το πρόβλημα.

Ο Πλάτων που δεν άντεχε τον σχετικισμό των σοφιστών, έφτιαξε ολόκληρο φιλοσοφικό σύστημα για να απαντήσει σε αυτό.

Ο Αριστοτέλης, πιο πραγματιστής, επιχείρησε να αναλύσει την ρητορική, στα βιβλία του περί Ρητορικής και στους Σοφιστικούς Ελέγχους.

Το βίντεο αυτό είναι απόσπασμα από το διαδικτυακό μάθημα του Β. Κάλφα στο Mathesis : “Αρχαία ελληνική Φιλοσοφία: Από τον Θαλή στον Αριστοτέλη”.

 Μπορείτε βέβαια να το παρακολουθήσετε ολόκληρο το μάθημα, εάν εγγραφείτε σε αυτό.

Διαβάστηκε 342 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019 17:34
Σάκης Σιδηρόπουλος

Σταγονόμετρο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μαύρες τρύπες και σχετικότητα Ευχή ή κατάρα; »

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση