Κυριακή, 11 Αυγούστου 2019 17:50

Η γελοιοποίηση του κομματικού κράτους, του Νίκου Ξυδάκη

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

xydakisΕίναι υπερβολικοί οι φόβοι για εγκαθίδρυση κράτους της Δεξιάς; Τέλος πάντων, μιας αυταρχικής διακυβέρνησης; Εύχομαι να μείνουν φόβοι αδικαιολόγητοι. Εντούτοις όσα πράττει η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, νομοθετικά, διοικητικά και ρητορικά, παράγουν εντυπώσεις και βέβαια πολιτικά αποτελέσματα. Η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής γνωμοδότησε αρνητικά για την επιχειρούμενη αλλαγή ηγεσίας στην Αρχή Ανταγωνισμού, επικαλούμενη το Σύνταγμα και το κοινοτικό δίκαιο. Επί του συγκεκριμένου, είναι ενδεικτική και μάλλον λυπηρή η στάση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και πρώην προέδρου του ΣτΕ κ. Πικραμμένου. Αναλόγως ενδεικτικά είναι τα επιχειρήματα του υπουργού και καθηγητή Δημοσίου Δικαίου κ. Γεραπετρίτη, σχετικά με το νομοθέτημα για το λεγόμενο επιτελικό κράτος: εφόσον υπάρχει νωπή εκλογική εντολή, οι υπόλοιπες κοινοβουλευτικές διαδικασίες παρέλκουν…

Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι και τα δύο αυτά κυβερνητικά στελέχη προέρχονται από τη λίστα Επικρατείας, δεν έχουν δηλαδή αντλήσει νομιμοποίηση απευθείας από τον λαό· είναι τρόπον τινά «διορισμένοι» από τον πρόεδρο του κόμματος. Εξωκοινοβουλευτικοί είναι και οι κορυφαίοι υπουργοί Εσωτερικών και Ψηφιακής Πολιτικής, εκ συμβούλων προερχόμενοι και προαχθέντες σε πολιτειακούς παράγοντες από τον πρωθυπουργό.

Αυτό νομίζω είναι το στίγμα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη: πλήθος εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών και πλήθος συμβούλων, γύρω από ένα υπερενισχυμένο πρωθυπουργείο. Κάποιοι παρατήρησαν ότι στήνεται μια κυβέρνηση με γνωρίσματα από την προεδρική δημοκρατία, και όχι από την ισχύουσα σε εμάς κοινοβουλευτική. Κάποιοι άλλοι παρατήρησαν ότι στην κυβερνητική σύνθεση εκπροσωπούνται ποικίλα συμφέροντα και λόμπι. Σίγουρα αυτό το μείγμα εξωκοινοβουλευτικών υπουργών, μάνατζερ εκ του ΣΕΒ και εταιρειών συμβούλων, και μετακλητών με απολυτήριο λυκείου είναι καινοφανές στην Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία. Και σίγουρα η τακτική του θερινού σοκ, με αλλαγές θεσμικές και κυρίως συμβολικές, αποσκοπεί στην εδραίωση απόλυτης κυριαρχίας και πλήρους ελέγχου σε όλη τη η δημόσια διοίκηση, ακόμη και σε επίπεδο μικρομάνατζμεντ. Σε απλά ελληνικά αυτό λέγεται κομματικό κράτος ή και κράτος στημένο για μπίζνες. 

Η κυβέρνηση ΝΔ, διαβασμένη και προετοιμασμένη, επιχειρεί με έφοδο ό,τι δεν απετόλμησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτό το εύρος και βάθος. Η Δεξιά μπορεί να διαλαλεί ότι το κράτος είναι ιδιοκτησία της και δεν απολογείται ούτε ντρέπεται γι΄ αυτό. Επικουρείται δε απλόχερα από τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία τώρα αντί του τυπικού αντισυριζαϊσμού επιδίδονται σε λιβανωτούς και αποκρύψεις / διαστρεβλώσεις γεγονότων. Βεβαίως για τον Τύπο η διαρκής συμπολίτευση αποβαίνει τάχιστα προβληματική και σχετικά σύντομα θα δούμε διαφορισμούς και αποσκιρτήσεις, όσο μάλιστα θα αρχίσουν να εκδηλώνονται και οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί των πολιτικών φατριών και των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Εντούτοις η κομματική-αυταρχική διήθηση του κράτους έχει και τα αδύνατα σημεία της. Ενα είναι οι αντιδράσεις, πολιτικές, θεσμικές, κοινοτικές. Αλλο είναι η γελοιοποίηση: τέτοια είναι η περίπτωση της εγκυκλίου του υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία απαγορεύεται στους αρχαιολόγους να δημοσιοποιούν οτιδήποτε. Σύμφωνα με τον φετφά του υπουργείου: «Για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργείου (για τις οποίες δεν απαιτείται από την κείμενη νομοθεσία προηγούμενη έγκριση), να ενημερώνεται εκ των προτέρων η αρμόδια Γενική Διεύθυνση του ΥΠ.ΠΟ.Α. ώστε σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου να γίνονται οι όποιες επίσημες ανακοινώσεις και ενημερώσεις». 

Για γέλια και για κλάματα. Με εγκύκλιο, που δεν στηρίζεται σε καμία νομοθεσία, αναστέλλεται η ελεύθερη έκφραση των επιστημόνων αρχαιολόγων. Ιnception Αμφίπολης, όταν όλες οι ανακοινώσεις είχαν ανατεθεί σε «επικοινωνιακό εκπρόσωπο τάφου». Παρόμοια απαγορευτική εγκύκλιος είχε κυκλοφορήσει το 2014, και είχε ανασταλεί το 2015 μετά την αλλαγή διακυβέρνησης. Τώρα θα ανασταλεί από ένα κύμα καγχασμού και αγανάκτησης.

Πηγή:  xydakis.gr  

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 11 Αυγούστου 2019 17:58
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση