Τρίτη, 06 Αυγούστου 2019 17:23

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δύο κόσμοι ξένοι

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

kathim33Η πλειονότητα των σοβαρών επιστημόνων υποστηρίζει ότι η κλιματική αλλαγή, ή πιο σωστά η κλιματική κρίση, μέσα στον 21ον αιώνα θα αυξήσει τα ακραία φυσικά φαινόμενα και την έντασή τους. Η πιο αρνητική συνέπεια θα είναι οι μεγάλες καταστροφές που εξ αιτίας της θα προκληθούν σε πολλές περιοχές του πλανήτη μας. Με αυτό το μήνυμα υπάρχουν αρκετοί πολιτικοί που συμφωνούν, αλλά σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος τα μέτρα που παίρνουν δεν είναι ικανά να αντιστρέψουν την διολίσθηση προς τα χειρότερα που προελαύνουν με βήμα ταχύ. Υπάρχουν και πολιτικοί που θεωρούν την κλιματική κρίση μία απάτη ολκής  και συνεχίζουν να προωθούν όλους εκείνους τους τρόπους παραγωγής ενέργειας και τρόπου ζωής που μας οδηγούν από το κακό στο χειρότερο.

Ο κόσμος φαίνεται πως τουλάχιστον στις πιο προηγμένες χώρες να έχει μία αμυδρή επίγνωση του προβλήματος. Εκτός όμως από το να υποστηρίζει πράσινες πολιτικές όταν αυτές προτείνονται από αξιόπιστους οικολόγους άλλους πρακτικούς τρόπους στην καθημερινή του ζωή που να έχουν ανασχετική δύναμη δεν έχει. Όλοι ξέρουμε ότι μια επιλογή που βοηθάει άμεσα στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα είναι η χλωρίδα. Όλα τα φυτά είναι σύμμαχοί μας σ'αυτήν την προσπάθεια κι αυτό είναι κάτι που το συντομότερο δυνατόν πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι, μικρές και μεγάλοι, σπουδαίοι και τυχαίοι, εργαζόμενοι και ονειροπόλοι, συντηρητικοί και φτωχοί, χαζοί και απαισιόδοξοι.

Για τα ελληνικά δεδομένα τώρα, σε ένα γκάλοπ που διεξήχθη πρόσφατα ( στοιχεία του στην πρώτη φωτό), η κλιματική αλλαγή και η μόλυνση του περιβάλλοντος θεωρήθηκε η μεγαλύτερη απειλή για τις μελλοντικές γενιές. Αυτό όμως σχολιάστηκε ως κάτι μη αναμενόμενο, διότι ούτε τα κόμματα ούτε κινηματικά έχει εκφραστεί μέχρι τις μέρες μας μια τέτοια επιλογή του ελληνικού κόσμου. Όπως και κανένα κόμμα δεν φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί τον κίνδυνο που ελλοχεύει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ίσα ίσα όλες οι επιλογές των κομμάτων, προπάντων αυτών που κυβέρνησαν, φαίνεται να υπονομεύουν τα όποια δειλά μέτρα που πάρθηκαν τα τελευταία χρόνια ενάντια στην κλιματική κρίση. Το θέμα είναι πως αυτή, η ας πούμε πράσινη συνειδητοποίηση του κόσμου για την κλιματική κρίση, θα εκφραστεί πολιτικά με συγκεκριμένα μέτρα που θα υλοποιηθούν με ταχείς ρυθμούς για να παίξουν ανασχετικό ρόλο στο μέρος που μας αναλογεί ως χώρα.

kathim32Να πούμε επίσης πως από τους θεσμούς αυτός που μας φαίνεται ότι είναι εντελώς πέρα βρέχει ακόμα κι αν έχει πάρει μυρωδιά του τι παίζεται στην πράξη, είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό φαίνεται από το ότι σχεδόν τίποτα δεν επιλέγει για την μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Δεξιούς κεντρώους και αριστερούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες σαν να μην τους απασχολεί αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο και μία ένδειξη είναι οι στην καλύτερη περίπτωση χαμηλών τόνων δενδροφυτεύσεις στις οποίες προβαίνουν. Τη στιγμή που θα έπρεπε να ήταν μια επιλογή πρώτης προτεραιότητας βάζοντας ως στόχο να υπέρ - εκατονταπλασιάσουν στα επόμενα τέσσερα χρόνια οι όποιες φυτεύσεις δένδρων, σε συνδυασμό με την αντικατάσταση με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για όλες τις δημοτικές χρήσεις. 

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν τρία βιβλία που θέτουν το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης σε όλες τις διαστάσεις του και προσπαθούν οι συγγραφείς να ανιχνεύσουν αν είμαστε σε θέση ως είδος να το αντιμετωπίσουμε. 

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί το άρθρο του Θοδωρή Γεωργακόπουλου που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή με τον τίτλο "Αδειάζει η κλεψύδρα του πλανήτη". 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2019 13:19
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση