Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019 17:36

Ερωτήματα για το Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας στη Δραπετσώνα, από την Χριστίνα Παπασταθοπούλου

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

lipasmataΜητροπολιτικό Πάρκο με αθλητικές και καλλιτεχνικές δράσεις, αλλά και την ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας στον ίδιο χώρο, σε συνεργασία με μεγάλες επιχειρήσεις τεχνολογίας του εξωτερικού, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ενα από τα πέντε «εμβληματικά» έργα που ανακοίνωσε το Σάββατο 20.7.19 στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή ο πρωθυπουργός και τα οποία με την υλοποίησή τους, όπως ισχυρίστηκε, θα αλλάξουν την εικόνα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, αφορά την περιοχή των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα. Ωστόσο περισσότερα είναι τα ερωτήματα και οι απορίες που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη εξαγγελία του πρωθυπουργού, παρά η ελπίδα και η αισιοδοξία ότι ένα νέο έργο θα γίνει στην πολύπαθη αυτή περιοχή.

 Ο Μητσοτάκης μιλώντας για το έργο, αφού διευκρίνισε ότι θέλει να είναι δίκαιος και ότι στο θέμα αυτό έχει αναφερθεί και ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έκανε γνωστό ότι «σε συνεργασία με τον δήμο τα 204 στρέμματα της Δραπετσώνας μετατρέπονται σε Μητροπολιτικό Πάρκο με αθλητικές και καλλιτεχνικές δράσεις. Στο ίδιο σημείο ιδρύεται ένα Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας σε συνεργασία με μεγάλες επιχειρήσεις τεχνολογίας του εξωτερικού. Στον χώρο των παλιών Λιπασμάτων θα ανθίζουν ο πολιτισμός και η τεχνολογική πρόοδος».


Ας δούμε όμως ποια είναι τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν και στα οποία λογικά θα πρέπει η κυβέρνηση να απαντήσει, προκειμένου να γίνει κατανοητό πώς και πότε θα υλοποιηθεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού.
 

Προσφυγή
1. Τον Μάιο του 2019, ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα των πολιτών και των φορέων, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής έλαβε απόφαση για να προχωρήσει η αναγκαστική απαλλοτρίωση των 204 στρεμμάτων του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας.
Πρόκειται για έκταση που περιλαμβάνει τα μοναδικά σωζόμενα κτίρια (Μονάδα Υαλουργείου, Ινστιτούτο Χημείας και Γεωργίας) του ιστορικού εργοστασίου και η σχεδιαζόμενη ανάπλασή της θα έρθει ως συνέχεια των ήδη διαμορφωμένων 84 στρεμμάτων του παραλιακού μετώπου των Λιπασμάτων, που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εξαιρέθηκαν από τη Σύμβαση Παραχώρησης, δεν πέρασαν στην Cosco, αποδόθηκαν στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας και μετά από δεκαετίες η πόλη απέκτησε επιτέλους πρόσβαση στη θάλασσα.

Πριν από την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είχε προηγηθεί διαπραγμάτευση ανάμεσα στην τράπεζα και στην Περιφέρεια για την εξαγορά της έκτασης, την αξία της οποίας καθόρισαν ορκωτοί εκτιμητές, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα. Ετσι ελήφθη η απόφαση για απαλλοτρίωση, κάτι που μπορεί να συμβεί, όταν συντρέχουν λόγοι δημόσιας ωφέλειας, καθώς διασφαλίζεται η βιωσιμότητα και η αειφόρος ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

 Στη συνέχεια η Εθνική Τράπεζα προσέφυγε κατά της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η κυβέρνηση θα συνταχθεί με την απόφαση για την απαλλοτρίωση της έκτασης ή θα προχωρήσει σε συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα;
 
2. Το 2015 με ορατό κίνδυνο η έκταση των Λιπασμάτων να μετατραπεί εκ νέου σε χώρο συγκέντρωσης βιομηχανιών και μετά από προσπάθειες της αντιπεριφέρειας Πειραιά (αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γαβρίλης) και της δημοτικής αρχής Κερατσινίου-Δραπετσώνας (δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με νόμο προχώρησε στην αλλαγή χρήσεων γης και στους συντελεστές δόμησης στην περιοχή. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ποια στάση θα κρατήσει;

3. Πριν ο πρωθυπουργός ανακοινώσει το έργο στη Βουλή, δεν έπρεπε να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τη δημοτική αρχή της πόλης, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έμαθε για τα κυβερνητικά σχέδια που αφορούν την περιοχή της το Σάββατο;

4. Ποιες θα είναι αυτές οι μεγάλες «επιχειρήσεις τεχνολογίας του εξωτερικού» και τι ρόλο θα παίξουν στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου;
  

Πηγή:  efsyn.gr  

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019 18:05

Σχόλια   

0 # Γιώργος Θ Τσιριδης 28-07-2019 21:40
Παραθέτοντας Nikos Bompetsis:
Στο "Γ" κάνεις λάθος :
Δημοτική αρχή ήταν του Τζανή.
Η υπογραφή από τον Μανιάτη, υπουργού της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ο Βρεττάκος όταν βγήκε τα βρήκε μπροστά του και τα τρώμε πλέον όλοι εμείς.
Για την αντιγραφή από τη "Η δική μας Ανάπλαση στο fb" Λ.Ιγνατιάδης


Φίλε Μπομπετση ξέρω τι λέω

Ο Βρεττάκος βρήκε μπροστά του τις εγκαταστάσεις που πήραν άδεια οικοδόμησης και περιβαλλοντικούς όρους από Σαμαρά επί Τζανή. Όμως η άδεια λειτουργίας δόθηκε επί δικής του θητείας, όπως και η άδεια εμπορίας και η χρονική επέκταση.
Η άδεια λειτουργίας εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2015 λίγες μέρες προ των εκλογών που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Ο Βρεττάκος ήταν δήμαρχος ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου του 2014.

Αιφνιδιάστηκε ... ; Δεν το πήρε χαμπάρι ...; Δεν αντέδρασε όπως έπρεπε ...;
Ο,τι κι αν δεχτείς σαν εξήγηση πάντως είναι γεγονός ότι η άδεια λειτουργίας δόθηκε επί Σαμαρά (κυβέρνηση) και Βρεττάκου (στον δήμο).
Παράθεση
0 # Nikos Bompetsis 27-07-2019 09:14
Στο "Γ" κάνεις λάθος :
Δημοτική αρχή ήταν του Τζανή.
Η υπογραφή από τον Μανιάτη, υπουργού της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ο Βρεττάκος όταν βγήκε τα βρήκε μπροστά του και τα τρώμε πλέον όλοι εμείς.
Για την αντιγραφή από τη "Η δική μας Ανάπλαση στο fb" Λ.Ιγνατιάδης
Παράθεση
+1 # Γιώργος Θ. Τσιριδης 25-07-2019 18:44
Α.
Από πού προκύπτει, αγαπητή Χριστίνα, ότι ήταν αίτημα των δημοτών [και μάλιστα "χρόνιο"] η απαλλοτρίωση; Κάνετε λάθος.

Μόνο η δημοτική αρχή Βρεττάκου ζήτησε την απαλλοτρίωση των Λιπασμάτων που αφήνει ανέγγιχτες τις άλλες ιδιοκτησίες και υπονομεύει την συνολική πολεοδόμηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ την πραγματοποίησε ως κυβέρνηση και περιφέρεια, είτε γιατί έχει κι αυτός την ίδια άποψη, είτε γιατί ακολούθησε την δημοτική αρχή που στήριξε το 2014 και 2019.

Β.
Το πάγιο και χρόνιο αίτημα ήταν η πολεοδόμηση του χώρου των 640 στρεμμάτων με ενιαίο σχέδιο έστω κι αν είχαμε σταδιακή εφαρμογή του. Η πολεοδόμηση θα άφηνε ένα μητροπολιτικό πάρκο 300 τουλάχιστον στρεμμάτων και χρήσεις γης (πολιτισμός, αναψυχή, υπηρεσίες) που ήθελαν ο δήμος και η πολιτεία.
Στο πλαίσιο αυτό κινείται η πρόταση της νέας κυβέρνησης. Δεν είναι όμως πρόταση ακόμα παρά μόνο μια σύντομη εξαγγελία, έτσι αφήνει ερωτηματικά.

Γ.
Το 2015 είχαμε μια θετική αμυντική κίνηση της πολιτείας για να αποφευχθούν νέες επεκτάσεις. Ωστόσο η άδεια λειτουργίας της Οιλ ουαν δόθηκε το 2015 (ήταν η ΝΔ κυβέρνηση κι ο Βρεττάκος δήμαρχος) ενώ στην συνέχεια (επι ΣΥΡΙΖΑ και Βρεττάκου) η Οιλ ουαν πήρε άδεια εμπορίας με χρήση μιας δεξαμενής για αποθήκευση κι εμπόριο. Πήρε και μια παράταση χρόνου λειτουργίας.
Αντί να προβληματιζεστε για τις επιχειρήσεις νέας τεχνολογίας και καινοτομίας που ΘΑ έρθουν, ΑΝ έρθουν, ασχοληθείτε με τις ήδη υπάρχουσες και ρυπαινουσες επιχειρήσεις.

Δ.
Αυτί για την ομάδα διαχείρισης της σταγόνας:

Άμεσα κι από την πρώτη στιγμή έκανα δημόσια μια πρώτη τοποθέτηση στο θέμα που έθεσε η κυβέρνηση για το μεγάλο ζήτημα της περιοχής μας, στα λιπάσματα. Δεν άξιζε αναδημοσίευσης; Μετέχουν τόσο πολλοί σε αυτόν τον διάλογο ώστε να μην υπάρχει χώρος για την δική μου θέση;
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση