Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019 19:03

Το διάβασμα, παράλληλα με την καλλιέργεια της πνευματικότητας κάνει καλό και στην ψυχοσωματική υγεία

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

hopperΔια γυμνού οφθαλμού είναι ορατό ότι διάγουμε μία εποχή που τα βιβλία που κυκλοφορούν και τα άρθρα που δημοσιεύονται είναι εμφανώς περισσότερα από ποτέ. Κι όμως αυτοί που τα διαβάζουν όχι μόνο εξακολουθούν να είναι μία μειονότητα, αλλά έχουμε την υποψία ότι λιγοστεύουν διαρκώς. Αυτό φυσικά και δεν σημαίνει ότι σε όσους δεν διαβάζουν βάζουμε Χι, ότι τους θεωρούμε ούγκα μούγκα. Ίσα ίσα έχουμε αρκετούς φίλους που τους αγαπάμε και τους εκτιμούμε και είναι ζήτημα αν έχουν διαβάσει πέντε βιβλία στη ζωή τους.

Έχουμε πάντως εξ ιδίας πείρας συμπεράνει, ότι όταν ένας συγγραφέας μας ξεκλειδώνει τότε φυσάει ούριος άνεμος στα πανιά μας. Με άλλα λόγια σ'αυτήν την ιστορία της ταραχής που προκαλούν οι φράσεις και της συνακόλουθης απόλαυσης από την αφήγηση, προφανώς παίζουν ρόλο και τι καπνό φουμάρουν τα βιβλία και σε ποια αναζήτηση βρισκόμαστε εμείς. 

Υπάρχει και κάτι ακόμα. Αρκετές φορές έχω νιώσει καλά παρακολουθώντας τηλεόραση. Προπάντων αν έχω δει μια ταινία που μου άρεσε. Παίρνοντας αφορμή από τέτοιες εμπειρίες δεν είναι λογικό να ισχύει και με την παρακολούθηση της τηλεόρασης ότι και με τις θετικές επιπτώσεις από το διάβασμα; 

Μα πάνω απ'όλα τα οφέλη που προκύπτουν από τις συναναστροφές των ανθρώπων πιστεύω ότι, υπό προϋποθέσεις, είναι πολλαπλάσια και καλύτερα από οτιδήποτε άλλο. Στον πίνακα του άρθρου οι άνθρωποι που βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλον δεν μπορούμε να πούμε ότι βρίσκονται σε σχέση. Αλλά και σ'αυτήν την περίπτωση δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι ο πιο οφελειμένος είναι αυτός που διαβάζει, διότι δεν ξέρουμε τι ακριβώς προκαλεί στον καθένα από τους υπολοίπους η ενατένιση της θέας.  

Το άρθρο " 6 σημαντικά οφέλη που προσφέρει το διάβασμα" είναι του Μύρου Ζέκα. 

Το διάβασμα κάνει καλό στον άνθρωπο για πολλούς λόγους, όχι απλά για λόγους διασκέδασης. Το να αφιερώνεις μέρος της ημέρας στο διάβασμα μπορεί να σε κάνει πιο έξυπνο, πιο ευγενικό και πιο άνετο άτομο. Οι ευεργετικές επιδράσεις της ενδιαφέρουσας αυτής απασχόλησης δεν γνωρίζουν ηλικία: Ακόμη πριν καν αναπτύξουν τις αναγνωστικές τους ικανότητες, τα παιδιά μπορούν να βγουν κερδισμένα από την επαφή με έντυπα και να ακούν αναγνώσματα τακτικά. Η έκθεση των παιδιών σε βιβλία,περιοδικά και άλλα έντυπα σε μικρή ηλικία είναι ένας καλός τρόπος να ενθαρρυνθούν για να διαβάζουν σε όλη της τους τη ζωή, πράγμα που συνεπάγεται με απόκτηση όλων των πλεονεκτημάτων του διαβάσματος.

Το διάβασμα μπορεί να ενισχύσει την ευφυία

Οι άνθρωποι που επιδεικνύουν υψηλές αναγνωστικές ικανότητες νωρίς στη ζωή τους, τείνουν να γίνονται πιο ευφυείς. Αυτό ήταν το εύρημα μιας έρευνας που δημοσιεύτηκε το 2014, η οποία μέτρησε τη γνωστική ανάπτυξη 1,890 μονοζυγωτικών δίδυμων. Σε δύο δίδυμους που μοιράζονταν τα ίδια γονίδια και το ίδιο σπιτικό περιβάλλον, οι πρώιμες αναγνωστικές ικανότητες ήταν ο παράγοντας που επηρέασε ποιος από τους δύο δίδυμους τα πήγε καλύτερα στα λεκτικά τεστ (όπως τα λεξιλογικά) και στα μη λεκτικά (όπως τα συλλογιστικά τεστ). Επειδή η ανάγνωση είναι μια ικανότητα που μαθαίνεται, οι ερευνητές συμπέραναν πως θα πρέπει να δίνεται έμφαση στο να μαθαίνουν τα παιδιά να διαβάζουν από μικρή ηλικία.

Το διάβασμα βοηθάει στην αύξηση της ενσυναίσθησης

Το να διαβάζεις βιβλία δεν σε κάνει απλώς εξυπνότερο – μπορεί να σε κάνει πιο ευγενικό άνθρωπο επίσης. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2013, οι άνθρωποι που διαβάζουν λογοτεχνία είναι ευκολότερο να κατανοήσουν τους άλλους και τα συναισθήματά τους. Αυτή η θετική επίδραση έχει να κάνει με τον τρόπο που είναι γραμμένα τα βιβλία: Η καλή λογοτεχνία αναγκάζει τους αναγνώστες να κοιτάξουν έξω από τον εαυτό τους και να εστιάσουν στον χαρακτήρα για τον οποίο διαβάζουν.

Το διάβασμα μπορεί να μειώσει το άγχος

Νιώθεις ότι το άγχος σε κατακλύζει στο τέλος της ημέρας; Ένας καλός τρόπος να χαλαρώσεις είναι να ανοίξεις ένα ενδιαφέρον βιβλίο. Μια έρευνα του 2019 βρήκε ότι το να διαβάσεις για 30 λεπτά έχει την ίδια επίδραση στο στρες με το να κάνεις γιόγκα για 30 λεπτά.

Το διάβασμα μπορεί να σου αλλάξει τον εγκέφαλο

Ακόμη και όταν αφήνεις κάτω το βιβλίο, οι επιδράσεις της ανάγνωσής του εξακολουθούν να είναι παρούσες. Μια έρευνα του 2013 ανακάλυψε ότι όταν οι άνθρωποι διαβάζουν μυθιστορήματα με καλή αφήγηση και πλοκή, οι εγκέφαλοί τους εξακολουθούν να συμπεριφέρονται διαφορετικά για ώρες, ακόμη και ημέρες, μετά την ανάγνωσή τους. Οι εγκέφαλοι των αναγνωστών παρουσιάζουν αυξημένη συνεκτικότητα στον αριστερό κροταφικό φλοιό – την περιοχή που είναι υπεύθυνη για τη αντίληψη της γλώσσας- ακόμη και για ώρες μετά το διάβασμα. Αυτό σημαίνει πως το διάβασμα μπορεί να εκπαιδεύσει τον εγκέφαλο και ενθαρρύνει τη λειτουργία των νεύρων.

Το διάβασμα αποτελεί μια καλή αφορμή για να αφήσεις το κινητό στην άκρη

Το να διαβάζεις ένα ωραίο βιβλίο πριν πας στο κρεβάτι είναι μια εξαιρετική εναλλακτική στο να ασχολείσαι με το κινητό – κάτι που οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε. Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση κινητού τη νύχτα δυσκολεύει τους ανθρώπους να κοιμηθούν και οδηγεί γενικότερα σε ύπνο χαμηλότερου επιπέδου. Από την άλλη, αρκετοί ειδικοί ισχυρίζονται πως το διάβασμα μπορεί να σε χαλαρώσει, δημιουργώντας το κατάλληλο κλίμα για ύπνο.

Το διάβασμα ενισχύει τους οικογενειακούς δεσμούς

Το διάβασμα δεν είναι απαραίτητα μια μοναχική δραστηριότητα. Όταν οι γονείς διαβάζουν δυνατά στα παιδιά τους , μπορούν να τους μεταδώσουν τα οφέλη του διαβάσματος και ενθαρρύνουν την ουσιαστική αλληλεπίδραση. Για να καρπωθούν τα οφέλη αυτά, οι γονείς θα πρέπει να προτιμούν κανονικά εικονογραφημένα βιβλία. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα έντυπα βιβλία, σε αντίθεση με τα e-books, μπορεί να προωθήσουν στενότερες σχέσεις ανάμεσα στους κηδεμόνες και τα παιδιά.

Με πληροφορίες από το Mental Floss

Πηγή:  mikropragmata.lifo.gr

 Ο πίνακας "΄Άνθρωποι στον ήλιο" ( 1960) είναι του Έντουαρντ Χόππερ ( Νέα Υόρκη, 1882 - 1967) και βρίσκεται στο Smithsonian American Art Museum

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 19:28
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Τελευταία άρθρα από τον/την Λάκης Ιγνατιάδης

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση