Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019 18:57

Αναμένουμε στο ακουστικό μας τον δήμαρχο κ.Χρήστο Βρεττάκο να μας ενημερώσει για τα αποτελέσματα των μετρήσεων των ρύπων στην πόλη μας

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

melissanidila1Κατ'αρχάς για να μην ξεχνιόμαστε, η μελισσανιδίλα είναι εδώ - Κερατσίνι Δραπετσώνα, Πέραμα και Πειραιάς - δυνατή και τοξική. Αυτό το δηλητήριο βρίσκεται στην ατμόσφαιρα αλλά και μέσα από τους αγωγούς της ΕΥΔΑΠ μπαίνει και στα σπίτια μας. Το πρόβλημα είναι διαπιστωμένο από όλους τους κατοίκους και φυσικά το γνωρίζουν εκείνοι οι αρμόδιοι που θα έπρεπε να το είχαν αντιμετωπίσει, αν ήθελαν φυσικά. Που βρισκόμαστε τώρα, κοντά τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που έγινε αισθητή αυτή η δυσοσμία στν περιοχή μας;

Στο να ταυτοποιήσουμε αυτόν τον ρύπο. Αν τα αποτελέσματα των μετρήσεων δείξουν ποιος είναι και ποια είναι η πηγή του, εμείς οι κάτοικοι είμαστε βέβαιοι ότι προέρχεται από την Oil One, αυτή θα είναι η αρχή για να απαιτήσουμε βάσει στοιχείων από το αρμόδιο υπουργείο να λύσει το πρόβλημά μας αντιμετωπίζοντάς το στη βάση της προστασίας της υγείας μας. 

Οι μετρήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες από δύο φορείς. Ο ένας είναι ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας που σε συνεργασία με τον Αστεροσκοπείο έχει εγκαταστήσει στον χώρο του Φεστιβάλ στη θάλασσα δίπλα στις δεξαμενές της Oil One, ένα σταθμό μετρήσεων των ατμοσφαιρικών ρύπων επί 24 ωρου βάσεως. Και ο άλλος είναι η Αντιπεριφέρεια Πειραιά που σε συνεργασία με τον Δημόκριτο χρησιμοποιούν, πέντε μας έχουν ανακοινώσει, κινητές και σταθερές μονάδες μέτρησης των ατμοσφαιρικών ρύπων. Όλα αυτά θα μου πείτε ότι τους τελευταίους μήνες τα έχουμε γράψει και ξαναγράψει.

Ποιος είναι ο λόγος λοιπόν που τώρα τα αναφέρουμε πάλι; Αναρτούμε πρώτα ένα απόσπασμα από την συνέντευξη που έδωσε ο δήμαρχος Χρ.Βρεττάκος λίγο πριν τις εκλογές του Μαΐου στη σταγόνα και στο δραπετσίνι, όπου νομίζω ότι γίνεται φανερό γιατί δυστυχώς επαναλαμβανόμαστε.  

Τι θα κάνετε για τις οσμές και την Oil One 
Θεωρητικά όπως περιγράφεται αυτή η μονάδα στα έγγραφα της άδειας, κανονικά δεν θα έπρεπε να έχουμε οσμές που μπορεί να είναι και επιβλαβείς για την υγεία μας. Δυστυχώς όμως οσμές υπάρχουν και είχαμε και το επίσημο κράτος να έρχεται να μας λέει ότι ναι μυρίζει, αλλά δεν ξέρουμε ποια είναι η πηγή αυτής της δυσοσμίας.
Εμείς, ως δημοτική αρχή, εγκαταστήσαμε δίπλα στην Oil One μία μονάδα που μετράει ρύπους και οσμές. Γίνεται συλλογή στοιχείων κάθε μισή ώρα, 48 δείγματα το 24ωρο και τέλη Ιουνίου θα είμαστε έτοιμοι σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο να δείξουμε στην κυβέρνηση, επιστημονικά αποτυπωμένο, την πηγή και τι είδους ρύπους εκπέμπει αυτή η πηγή. Το ότι μπορεί να το κάνει αυτό ένας δήμος δείχνει την ηθελημένη ανικανότητα ενός κράτους και του υπουργείου του. 
Αυτό το πρόγραμμα το σχεδιάσαμε για τρεις λόγους: για να δείξουμε ότι το υπουργείο μπορούσε αλλά δεν ήθελε να βρει την πηγή του προβλήματος, δεύτερος λόγος για να πούμε στους δημότες μας, επειδή μας ενδιαφέρει η υγεία τους και η ποιότητα ζωής τους τι πρόβλημα υπάρχει και τρίτος λόγος για να απαιτήσουμε όλοι μαζί την άμεση απομάκρυνση της ή των εγκαταστάσεων που δημιουργούν το πρόβλημα. Άρα, δεν θα μπορεί πια να ισχυρίζεται το κράτος ότι δεν ξέρει και το σωστό είναι ότι θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να πάρει τα κατάλληλα μέτρα. 
Τέλη Ιουνίου θα έχουμε να πούμε πολλά. 
Θα έχει περάσει ένα οκτάμηνο μετρήσεων, τα στοιχεία θα έχουν παρουσιαστεί από επιστήμονες κι αυτά θα μας οδηγήσουν στην επόμενη μέρα. 
Όμως κ.δήμαρχε, σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο, έχουν περάσει δεκαπέντε μέρες και βάλε από τη στιγμή που κανονικά θα έπρεπε να μας είχατε ανακοινώσει τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Ακόμα κι αν κάτι δεν πήγε καλά ή αν σκεφτήκατε έναν άλλο τρόπο παρουσίασης, το πολιτικά σωστό από ανθρώπους που σέβονται τους συνδημότες τους, θεωρώ ότι είναι να μας είχατε ενημερώσει του τι συνέβη ή τι στράβωσε που δεν σας επέτρεψε να τηρήσετε την υπόσχεσή σας, να είσαστε συνεπείς με τον προγραμματισμό σας. Αλλά στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε να μας είχατε ανακοινώσει και τη συνέχεια, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα σας δηλαδή. Με λίγα λόγια, η καίρια ερώτηση είναι: Πότε κ. Δήμαρχε θα μας ανακοινώσετε τα αποτελέσματα των μετρήσεων του Αστεροσκοπείου που ξεκίνησαν πριν οχτώ μήνες; 
Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι αρχές Αυγούστου περιμένουμε από τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γαβρίλη να μας ανακοινώσει τα αποτελέσματα των μετρήσεων του Δημόκριτου.  
 
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019 17:40
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση