Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019 09:01

Η θεραπευτική μουσική της Ηπείρου, ομιλία του Christopher C. King σε βίντεο της TEDxAthens

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

king1Ο Christopher C.King γεννήθηκε και μεγάλωσε στη νοτιοδυτική Βιρτζίνια και σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Radford. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, έχει ερευνήσει την παράδοση των ελληνικών δημοτικών τραγουδιών, ιδιαίτερα στην Ήπειρο. Το 2018, ο W.W. Ο Norton εξέδωσε το βιβλίο του "Ηπειρώτικο Μοιρολόι: Οδοιπορικό στην αρχαιότερη ζωντανή δημώδη μουσική της Ευρώπης". 

Στο βιβλίο αυτό ο Κίνγκ αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει σ' αυτόν το σκληρό μα μαγικό τόπο, όπου η μουσική γίνεται ένα με την ποίηση, το χορό και τη γιορτή. Ο Κινγκ γράφει για την ιστορία της Ηπείρου και το μεγαλείο του τοπίου, για τα πανηγύρια, τα τσίπουρα και τους Τσιγγάνους οργανοπαίχτες, για τα συλλογικά βιώματα και τις κοινές αναμνήσεις. Μας μιλά για τη μουσική σαν θρήνο, σαν νανούρισμα και σαν παρηγοριά. Μας μιλά γι' ανθρώπους που ξέρουν να πενθήσουν και ξέρουν να γλεντήσουν.Το βιβλίο του χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα δέκα πρώτα βιβλία του 2018 από την Wall Street Journal.

Ο Κινγκ παρουσίασε το έργο του στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αθήνας καθώς και στο Ωδείο Ωδείο Αθηνών, μεταξύ άλλων χώρων. Στο βίντεο (16:49) της TEDxATHENS που ακολουθεί κι έχει υπότιλους στα αγγλικά, ο κύριος αυτός από τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες μας λέει τι ανακάλυψε στη λαϊκή μουσική στην αγροτική Ελλάδα που είναι γεμάτη από σκοπούς - μια μουσική που προοριζόταν να θεραπεύσει εκείνους που την άκουγαν και τους καλούσε να συμμετέχουν σε αυτήν. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019 10:41

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση