Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2019 19:02

Και 80 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χαμένες λόγω υπερθέρμανσης και υπονόμευση των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

iperthermΜε την υπερθέρμανση του πλανήτη, η αύξηση του θερμικού στρες στη γεωργία και σε άλλους τομείς της βιομηχανίας, αναμένεται να μεταφραστεί με μια μείωση της παραγωγικότητας, η οποία θα ισοδυναμεί με 80 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έως το 2030, προειδοποίησε σήμερα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας του ΟΗΕ.

Στη νέα έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΟΕ, εκτιμάται ότι έως την προαναφερθείσα ημερομηνία, το 2,2% του συνόλου των δεδουλευμένων ωρών παγκοσμίως θα μπορούσε να χαθεί εξαιτίας των αυξημένων θερμοκρασιών, σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι οποίες βασίζονται σε μια αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου έως τα τέλη του αιώνα. 

Ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος στη Νότια Ασία και τη Δυτική Αφρική, όπου περίπου το 5% των δεδουλευμένων ωρών ενδέχεται να χαθεί το 2030, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης με τίτλο «Το να εργάζεται κανείς σε έναν θερμότερο πλανήτη: ο αντίκτυπος του θερμικού στρες στην παραγωγικότητα της εργασίας και η αξιοπρεπής εργασία».

Αν θέλετε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο πατήστε   slpress.gr / 

Στο ίδιο μήκος κύματος ακολουθεί το άρθρο του Τάσου Σαραντή που δημοσιεύτηκε στην ΕτΣ με τον τίτλο Οδεύοντας προς ένα «κλιματικό απαρτχάιντ».

O κόσμος κινδυνεύει ολοένα και περισσότερο από ένα «κλιματικό απαρτχάιντ», όπου οι πλούσιοι πληρώνουν για να ξεφύγουν από την άνοδο της θερμοκρασίας και την πείνα που προκαλεί η αυξανόμενη κλιματική κρίση, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος υποφέρει, σύμφωνα με έκθεση εμπειρογνώμονα των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Φίλιπ Αλστον, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ακραία φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ότι οι επιπτώσεις της παγκόσμιας υπερθέρμανσης ενδέχεται να υπονομεύσουν όχι μόνο τα βασικά δικαιώματα στη ζωή, στο νερό, στα τρόφιμα και στη στέγαση για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά και τη δημοκρατία και τους νόμους.

Ο Αλστον επικρίνει τα «εμφανώς ανεπαρκή» βήματα που έλαβαν τα ίδια τα Ηνωμένα Εθνη, οι χώρες, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι επιχειρήσεις, λέγοντας ότι είναι «εντελώς δυσανάλογα προς το επείγον και το μέγεθος της απειλής». Η έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καταλήγει στο συμπέρασμα: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί να μην επιβιώσουν από την επερχόμενη αναταραχή».

Τραμπ και Μπολσονάρο

Η έκθεση καταδικάζει επίσης τον Ντόναλντ Τραμπ για την «ενεργή αποσιώπηση» της επιστήμης του κλίματος και επικρίνει τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, που υποσχέθηκε να ανοίξει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου στις εξορυκτικές δραστηριότητες. Τον Μάιο, η έκθεση του Αλστον σχετικά με τη φτώχεια στη Βρετανία συνέκρινε τις πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας του Συντηρητικού Κόμματος με τη δημιουργία πτωχοκομείων τον 19ο αιώνα. Βρετανοί υπουργοί ανέφεραν ότι η έκθεσή του έδωσε μια εντελώς ανακριβή εικόνα, αλλά ο Αλστον τους κατηγόρησε για «πλήρη άρνηση ενός συνόλου μη αμφισβητούμενων γεγονότων».

Οπως προκύπτει από την έκθεση για την αλλαγή του κλίματος και τη φτώχεια, ο μεγαλύτερος αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης θα επέλθει στους ανθρώπους που ζουν στη φτώχεια, με πολλούς να χάνουν την πρόσβαση σε επαρκή τροφή και νερό. «Η αλλαγή του κλίματος απειλεί να ανατρέψει τα τελευταία 50 χρόνια προόδου στην ανάπτυξη, την παγκόσμια υγεία και τη μείωση της φτώχειας», δήλωσε ο Αλστον. Οι αναπτυσσόμενες χώρες αναμένεται να καλύψουν το 75% του κόστους της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με την έκθεση, παρά το ότι το φτωχότερο μισό του παγκόσμιου πληθυσμού προκαλεί μόλις το 10% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

«Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου, καθώς και ευρύ φάσμα κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, διατρέχουν κάθε κίνδυνο», αναφέρεται στην έκθεση. «Ο κίνδυνος της κοινωνικής δυσαρέσκειας, της αυξανόμενης ανισότητας και ακόμη μεγαλύτερων επιπέδων στέρησης μεταξύ ορισμένων ομάδων πιθανόν θα τονώσει εθνικιστικές, ξενοφοβικές, ρατσιστικές και άλλες αντιδράσεις. Η διατήρηση μιας ισορροπημένης προσέγγισης των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων θα είναι εξαιρετικά περίπλοκη».

Η ελίτ (αυτο)προστατεύεται

Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης θα μπορούσαν να αυξήσουν τις διαιρέσεις, ανέφερε ο Αλστον. «Διακινδυνεύουμε ένα σενάριο “κλιματικού απαρτχάιντ” όπου οι πλούσιοι πληρώνουν για να ξεφύγουν από την υπερθέρμανση, την πείνα και τις συγκρούσεις, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος αφήνεται να υποφέρει», ανέφερε στον Guardian. Είναι ενδεικτικό ότι όταν ο τυφώνας Σάντι έπληξε τη Νέα Υόρκη το 2012, καταστρέφοντας τους κατοίκους με χαμηλό εισόδημα που έμειναν χωρίς πρόσβαση σε ενέργεια και υγειονομική περίθαλψη, η έδρα της Goldman Sachs προστατευόταν από δεκάδες χιλιάδες δικούς της αμμόσακους και από δική της γεννήτρια.

Ο Αλστον επικρίνει έντονα όλους όσοι εργάζονται για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να μην καταστεί η κλιματική κρίση κεντρικό ζήτημα. Ανέφερε ότι το πιο πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την κλιματική κρίση δεν αναγνώρισε ότι «η απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τεράστιο αριθμό ανθρώπων απειλείται σοβαρά» ούτε «την ανάγκη για βαθύ κοινωνικό και οικονομικό μετασχηματισμό, εάν πρέπει να αποτραπεί η καταστροφή του κλίματος».

Οι διεθνείς συνθήκες για το κλίμα είναι αναποτελεσματικές, αναφέρεται στην έκθεση και ότι ακόμη και η συμφωνία του Παρισιού του 2015 εξακολουθεί να αφήνει τον κόσμο σε μια καταστροφική πορεία ανόδου της θερμοκρασίας κατά τρεις βαθμούς Κελσίου, χωρίς περαιτέρω δράσεις. «Τα κράτη έχουν ξεπεράσει κάθε επιστημονική προειδοποίηση και όριο και αυτό που κάποτε θεωρήθηκε καταστροφική αύξηση της θερμοκρασίας τώρα φαίνεται σαν ένα βέλτιστο σενάριο», αναφέρεται στην έκθεση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ένα από τα λίγα άτομα που κατονομάζονται στην έκθεση. «Εβαλε πρώην λομπίστες σε εποπτικούς ρόλους, υιοθέτησε τα επιχειρήματα της βιομηχανίας, είναι υπεύθυνος για μια επιθετική ανατροπή των περιβαλλοντικών κανονισμών και αποκρύπτει και συσκοτίζει την επιστήμη του κλίματος».

Ανθρώπινα δικαιώματα

Ωστόσο, οι απαιτούμενες αλλαγές στις κοινωνίες και τις οικονομίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ευκαιρία για τη βελτίωση της ζωής των φτωχών ανθρώπων, δήλωσε ο Αλστον. «Η κρίση αυτή πρέπει να αποτελέσει καταλύτη για τα κράτη, ώστε να καλύψουν τα αγνοούμενα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα, όπως η κοινωνική ασφάλιση, η πρόσβαση σε τρόφιμα, η υγειονομική περίθαλψη, η στέγαση και η αξιοπρεπή εργασία», αναφέρεται στην έκθεση.

«Η αλλαγή του κλίματος είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακριβώς λόγω του αντίκτυπου που έχει στους ανθρώπους. Ενα κράτος που δεν λαμβάνει κανένα εφικτό μέτρο για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου παραβιάζει τις υποχρεώσεις του για τα ανθρώπινα δικαιώματα», επισήμανε ο Ασφάκ Καλφάν από τη Διεθνή Αμνηστία.

Πηγή:  efsyn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2019 19:20

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση