Κυριακή, 30 Ιουνίου 2019 04:38

Όλοι της G20* - εκτός από τις ΗΠΑ - δεσμεύθηκαν ξανά για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

osaka1Δεκαεννέα από τις είκοσι χώρες μέλη της Ομάδας των 20 (G20), εκτός των ΗΠΑ, επαναβεβαίωσαν σήμερα από την Οσάκα της Ιαπωνίας την δέσμευσή τους για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη το 2015 στο Παρίσι για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.  

Οι υπογράφοντες συμφωνούν επίσης στο τελικό ανακοινωθέν τους ότι είναι αμετάκλητος ο χαρακτήρας που έχει η συμφωνία αυτή του Παρισιού για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η τελική δήλωση της G20 στην Οσάκα όσον αφορά το κλίμα είναι παρόμοια με αυτήν που είχε εκδοθεί κατά το πέρας της περσινής συνόδου της G20, αλλά φέτος εξασφαλίστηκε με δυσκολία λόγω της αντίθεσης της Ουάσινγκτον.  

 Αυτή συνήφθη σήμερα το πρωί έπειτα από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις, καθώς η Ουάσινγκτον απειλούσε να μπλοκάρει μια δήλωση παρόμοια σε μορφή με αυτήν που είχε εκδοθεί από την G20 στο Αμβούργο το 2017 και αυτήν του Μπουένος Άιρες το 2018.  

Τις τελευταίες μέρες μάλιστα, διπλωμάτες ανέφεραν την πιθανότητα να αποχωρήσουν κάποιες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες εξέταζαν το ενδεχόμενο να ευθυγραμμιστούν με την αμερικανική θέση. Ωστόσο και οι 19 χώρες μέλη της G20, πλην ΗΠΑ, επαναβεβαίωσαν όλες την υποστήριξή τους στην συμφωνία του Παρισιού, είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα η γαλλική προεδρία.  

Στο ίδιο πνεύμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ είχε δηλώσει ότι η G20 θα καταλήξει όσον αφορά το κλίμα σε ένα κείμενο παρόμοιο με το περσινό, έπειτα από ιδιαίτερα σκληρές διαπραγματεύσεις.  

Η συμφωνία αυτή, με τη μορφή 19+1, επαναβεβαιώνει την υποστήριξη 19 χωρών, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Γαλλία και η Γερμανία, στην σημαντική συμφωνία που συνήφθη το 2015 στο Παρίσι για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, από την οποία οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν το 2017. 

*Η Ομάδα των Είκοσι γνωστή ως η G20 ή και G-20, είναι ένα διεθνές φόρουμ για τις κυβερνήσεις και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών από τις 20 μεγάλες οικονομίες. Τα μέλη του περιλαμβάνουν 19 επιμέρους χώρες-ΑργεντινήΑυστραλίαΒραζιλίαΓαλλίαΓερμανίαΗνωμένες Πολιτείες ΑμερικήςΗνωμένο ΒασίλειοΙαπωνίαΙταλίαΙνδίαΙνδονησία, ΚαναδάςΚίναΜεξικόΝότια ΑφρικήΝότια Κορέα, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία, και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η ΕΕ εκπροσωπείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η G-20 ιδρύθηκε το 1999 με σκοπό τη μελέτη, την αναθεώρηση και την προώθηση συζήτησης υψηλού επιπέδου για θέματα πολιτικής που αφορούν την προώθηση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Επιδιώκει να αντιμετωπίσει ζητήματα που υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του κάθε ενός οργανισμού. Συλλογικά, οι οικονομίες της G20 αντιπροσωπεύουν περίπου το 85% του ακαθάριστου προϊόντος παγκοσμίως (GWP), το 80% του παγκόσμιου εμπορίου (ή, εάν εξαιρεθεί το εσωτερικό εμπόριο της ΕΕ, 75%), και τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της G-20, έχουν συναντηθεί σε τακτά χρονικά διαστήματα σε συνόδους κορυφής από την πρώτη συνεδρίασή τους το 2008, και η ομάδα φιλοξενεί, επίσης, χωριστές συναντήσεις των υπουργών οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών. 

O Αμερικανός πρόεδρος επιμένει στο διοξείδιο του άνθρακα - οι νόμοι του Ομπάμα που καταργεί

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 30 Ιουνίου 2019 18:42

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση