Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019 19:52

Βρεττάκος ξανά, αλλά με μικρότερη χαρά;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

lakis65Το έχω αποφασίσει εδώ και καιρό. Βρεττάκο θα ψηφίσω ξανά. Όχι όμως με την παλιά προσμονή. Και καθ'όδόν προς τις εκλογές άλλη υποψηφιότητα τόσο ελκυστική για μένα δεν προέκυψε τελικά, παρόλο που σε τρεις άλλες υποψηφιότητες διέκρινα πολλά καλά και κοινά στοιχεία. Παρόλες αυτές, Βρεττάκο λοιπόν και "Άλλο Δρόμο", και να το πω κι αλλιώς, το μόνο αντίπαλο δέος μου τελικά ήταν το άκυρο. 

 Μιλώντας για αυτούς που δεν έχουν την πρόθεση να ανταλλάξουν την ψήφο τους με κάποιο ρουσφέτι, και για να λέμε όση αλήθεια μπορούμε να πούμε, οι λόγοι που κάποιος επιρρεπής στο να ψηφίζει, γιατί επιλέγει κάποιους και όχι κάποιους άλλους, υποστηρίζω ότι έχουν μεγάλη δόση αυθαιρεσίας. Ακόμα κι αν ο ψαγμένος αναζητητής έχει βρει ένα στρογγυλεμένο σημείο ισορροπίας ανάμεσα στις προεκλογικές υποσχέσεις, αυτές που στα δημοτικά ελάχιστοι τους δίνουν σημασία, όταν υλοποιηθούν από τους νικητές εκτιμά ότι θα δουλέψουν άμεσα υπέρ του και άλλες που θα δουλέψουν πιθανόν έμμεσα, μέσω του υποτίθεται γενικού καλού. Ακόμα όμως και τότε το ρεύμα που τον παρασέρνει, οι συμπάθειες και οι αντιπάθειες που του γεννήθηκαν, τα γούστα του και οι συναισθηματικές σχέσεις του, αλλά και άλλοι παράγοντες ρευστοί που δεν τους ελέγχει, διαμορφώνουν ένα υπόβαθρο που δύσκολα τίθεται υπό έλεγχο. Μ'αυτό το υπόβαθρο συνειδητοποιημένο ως ένα βαθμό, αποφάσισα ότι αποφάσισα.

Και μ' αυτά όμως που ξέρεις, όπως ας πούμε διάφορους αξιόλογους, ικανούς και καλών προθέσεων απ'ότι φαίνεται υποψήφιους σύμβουλους, που νομίζω ότι καλό θα κάνει αν πούμε εδώ ότι τέτοιοι υπάρχουν σε όλους τους συνδυασμούς, το θέμα τελικά είναι προς τα που θα σπρώχνουν τα πράματα, τι αποφάσεις θα παίρνουν και με ποια κριτήρια. Και εντάξει η προσωπικότητα του υποψήφιου δήμαρχου, η όποια εμπειρία του και όλα τα καλά του, το ίδιο όμως σημαντικό θεωρώ το να προωθεί αξιοκρατικά αξιοπρεπείς ανθρώπους δίχως σκιές, αλλά και έργα ποιοτικά που έχουν ανάγκη οι περισσότεροι δημότες, έργα σημαντικά από κάθε άποψη που θα ολοκληρώνονται σε ένα λογικό χρόνο και με τιμές το μάξιμουμ απ' αυτές της αγοράς.

Το άλλο δεδομένο είναι πως παρότι υπήρξα ένας μεσαίας απόστασης παρατηρητής των δημοτικών πεπραγμένων, προσπαθούσα κάθε φορά να έρχομαι στη θέση αυτών που πάλευαν να βάλλουν μπρος στη ρημαγμένη δημοτική μηχανή. Ξέρετε, άλλο είναι να είσαι κριτής ή και χειροκροτητής από όποια απόσταση, και άλλο, πιο ψυχοβγαλτικό  είναι να τρέχεις και να μην φτάνεις ( αν κι υπάρχει αντίδοτο, ισχυρό μάλιστα, έχετε ακούσει για το πόσο ισχυρό αφροδισιακό είναι η εξουσία, ε; ) έχοντας να αντιμετωπίσεις κάθε μέρα χίλιες τόσες δυσκολίες. Που όσο και ορεξάτος και εργατικός κι αν είσαι, όσο κι αν πιάνεις πουλιά στον αέρα, η γραφειοκρατία είναι εκεί και συνήθως ανίκητη όπως η βλακεία. Είναι εκεί για να σε κάνει μέρος της, είναι εκεί για να σε στέλνει αδιάβαστο, συνήθως δουλεύοντας υπέρ των στραβών κι ανάποδων που έχουν οι άνθρωποι, όλοι οι άνθρωποι, εννοώντας κι εσένα κι εμένα και τον κάθε καλοπροαίρετο αγωνιστή και ιδιαίτερα αν αυτός είναι άσχετος.

Αλλά και κάτι ακόμα, σημαντικό για μένα. Συνήθως από τη στιγμή που θα γίνεις μέλος μιας εξουσιαστικής αρχής, αν πριν ψαχνόσουν μια φορά την ημέρα, τώρα αν θέλεις να είσαι εντάξει με τις αρχές σου και τη ψυχή σου, θα πρέπει να ψάχνεσαι χίλιες μία φορά την ημέρα. Το έχουν πει αυτό με χίλιους τρόπους άνθρωποι αξιόλογοι στην εποχή τους, και κάποιοι απ'αυτούς, οι πιο σπουδαίοι, όταν μεσουρανούσαν. Το επαναλαμβάνουμε κι εμείς γιατί μας εκφράζει. Η εξουσία λοιπόν, αγαπητοί μου συμπολίτες, ιδιαίτερα αυτοί που την ευχαριστιούνται 100%, είναι μεγάλη πουτάνα και πριν το καταλάβεις σε έχει κάνει του χεριού της. Που πάει να πει ότι κοιτιέσαι στον καθρέφτη και αναρωτιέσαι ποιο είναι αυτό το τέρας. Το ακόμα χειρότερο είναι να δεις το τέρας και να σου φανεί σαν κάτι φυσιολογικό. Αυτό σαν καλοπροαίρετη υπενθύμιση προς όλους, μα όλους ανεξαιρέτως, που έχουν διάθεση να ασχοληθούν ψυχή τε και πνεύματι με τα κοινά.  

Με λίγα λόγια τώρα, για την περίπτωση της δημ.αρχής του Χρ.Βρεττάκου η γνώμη μου είναι πως οι άνθρωποι που στελέχωσαν αυτήν την προσπάθεια το πάλεψαν και δίχως ιδιοτέλειες, πέρα απ'αυτή της αναγνώρισης. Είχαν δηλαδή την διάθεση να υλοποιήσουν όσα λιγότερο ή περισσότερο αξιόλογα σκεφτόντουσαν, αυτά δηλαδή που μας είχαν προείπει πάνω κάτω. Αυτά που πίστεψαν ότι είναι η καλύτερη δυνατή λύση στα προβλήματα της πόλης μας. Κι όλα αυτά, από όσο τουλάχιστον οι ίδιοι διακήρυτταν, με βάση τις αξίες και τις αρχές αυτής της αριστεράς που ασπάζονται. Και ίσως γι'αυτό καταγγελίες για διαφθορά και κατασπατάληση δεν ακούστηκαν. Νομίζω πάντως ότι κατάφεραν αρκετά σημαντικά πράματα. Άλλα καλά κι άλλα μέτρια και λίγα χάλια. Και κάποια που δεν τα έπιασαν σ'αυτό το στάδιο, δεν πειράζει και τόσο, αρκεί να το επιταχύνουν τώρα. Το βασικό είναι ότι πήραν ένα δήμο σκορποχώρι και αναξιόπιστο που μόνο ανασφάλεια σου δημιουργούσε και σου ανέβαζε την καχυποψία στο κόκκινο, ικανό δηλαδή για το χειρότερο και τον έστησαν στα πόδια του. Τώρα ο δήμος δουλεύει, κακά, μέτρια και στα περισσότερα καλά, αλλά το βασικό είναι ότι δουλεύει. Και σεβόμενοι τους δημότες και τηρώντας στις περισσότερες περιπτώσεις τους νόμους. Κι αυτό, το να ξαναπάρει δηλαδή μπρος η μηχανή, μη νομίζετε ότι είναι εύκολο να γίνει και μάλιστα δίχως εκτεταμένης κλίμακας ρουσφέτια και ευνοιοκρατίες του κερατά. Να όμως που το κατάφερε η δημ.αρχή του Χρ.Βρεττάκου αξιοπρεπώς και πιστεύω ότι καλό θα κάνει σε όλους μας αν του το αναγνωρίσουμε. Διότι αναγνωρίζοντάς το ψηλώνει ο πήχης της προσφοράς για όλους τους διεκδικητές. 

Αυτό όμως που είναι εξ ίσου σημαντικό για μένα με όλα όσα έκαναν, είναι το να ψάξουν οι Αλλοδρομίτες γιατί θεωρούν, ή δείχνουν να θεωρούν, την όποια κριτική που τους αφορά, ως εχθρική ενέργεια. Ανεπεξέργαστη ανασφάλεια; Η συγκεντρωτική κουλτούρα της αριστεράς; Πάντως όποια αιτία κι αν έχει, είναι πρόβλημα και στο δια ταύτα κάποια μέρα θα το πληρώσουν ακριβά. Συνήθως όπου κυριαρχεί μια εχθροπάθεια απέναντι σε όσους λένε το κοντό τους και το μακρύ τους, το χαζό τους και το σοφό τους, το ανέντιμό τους και το έντιμό τους, το ειλικρινές και την κουτοπονηριά τους, αυτή, αργά αλλά σταθερά πληγώνει τους πολίτες που την υφίστανται αλλά μαραζώνει τους πολίτες που την εκπέμπουν. Είναι ένας σταθερός νόμος με μια βαριά συνέπεια. Νόμος που μεταμορφώνει τους πομπούς σε μονόχορδες μη υπάρξεις που τελικά καταντούν να συνομιλούν μόνο με τον εαυτό τους. Και τότε γίνονται όλο και πιο πολύ επιθετικοί, δηλαδή στην πράξη διώχνουν κόσμο και κοσμάκι κι αυτό σημαίνει ότι χάνουν όχι τόσο τους εν δυνάμει ψηφοφόρους τους, αλλά την ζωογόνα ψυχή της πόλης. Και κάποια μέρα φτάνει η εποχή που αρχίζουν κάτι απίθανοι συμβιβασμοί, κάτι εκλογικές συμπράξεις, κάτι αντιαισθητικές αγκαλιές, κάτι ναι, ναι, μάλιστα κύριε δήμαρχε γλειψ, γλειψ, γλείψ, κάτι έργα μυστήρια κι ακριβοπληρωμένα που δικαιολογημένα αναρωτιέσαι ακόμα κι εσύ ο τελευταίος τροχός της αμάξης, μα είναι δυνατόν, τι δουλειά έχει αυτός μ'αυτούς; Ποιος αυτός! Ναι, αυτός που απομάκρυνε με τον τρόπο του όλους τους άλλους.... Συμβαίνουν δυστυχώς συνεχώς τέτοιες ιστορίες ακόμα και στις καλύτερες οικογένειες, γι'αυτό καλό είναι να έχουμε το μυαλό μας, εννοώ τις αρχές μας. Όλοι μας. Όχι όπως το ότι "κανένας σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα", αυτό που σχεδόν κανένας δεν το τηρεί, μα τόσοι πολλοί το επικαλούνται με πάθος.  

Να πω κι ένα τελευταίο για όλους τους υποψήφιους συμβούλους, γι'αυτά που ψηφίζουν, για όσα επιλέγονται να φτιαχτούν, γι΄αυτά που γίνονται. Θα ήθελα λοιπόν, αγαπητοί μου να διαβάζω τη γνώμη σας. Να διαβάζω την απόψη σας για ότι σας κάνει εντύπωση, για όσα σημαντικά σας προβληματίζει ως εκλεγμένο σύμβουλο, για το ύφος και το ήθος της ηγετικής ομάδας που υποστηρίζεται και για τις σχέσεις σας μ'αυτήν. Να διαβάζω εγκώμια, παρατηρήσεις, σχόλια και κριτικές κι όχι μόνο για τα έργα αλλά και για τις σημαντικές αποφάσεις. Να μαθαίνω με λίγα λόγια τι καπνό φουμάρετε. Και να μαθαίνω ποια προβλήματα εντοπίσατε στην πόλη και τα κάνατε θέμα στο προσυμβούλιο και ποια έργα και παρεμβάσεις κρίνατε ότι τα έχει ανάγκη η γειτονιά σας και τα προτείνατε. Ξέρετε δημοτικός σύμβουλος θα είστε κι όχι δημοτικός ψηφοφόρος. Αυτονόητο θα μου πείτε, αλλά ζούμε μια εποχή που τα αυτονόητα λιγοστεύουν. Και το τονίζουμε αυτό με πολύ αγάπη, γιατί ειλικρινά χαιρόμαστε όταν νέοι άνθρωποι ανθίζουν στο δημόσιο χώρο και ώριμοι ξανανιώνουν. 

Ο Αναγνωστάκης νομίζω ότι είπε εκείνο το βαθύ κι εύστοχο για μένα, "κρίνετε για να κριθείτε". Αυτό το στίχο - σύνθημα τον πιστεύω, και νομίζω ότι ως ένα βαθμό, το ενσωμάτωσα στο είναι μου και τον εφάρμοσα σε αρκετά πράματα της ζωής μου. Πρακτικά και επί των υλικών πραγμάτων καλό εν τέλει δεν μου έκανε, ήταν όμως το οξυγόνο του πνεύματός μου. Αναφέρομαι στην όποια πνευματικότητα κατάφερα να κατακτήσω με αρκετό κόπο.

Συμπέρασμα. Αν θέλεις αγαπητέ μου υποψήφιε σύμβουλε να μένεις στο απυρόβλητο τότε από την επικοινωνία σου με τους άλλους ιδιαίτερα μ'αυτούς που είσαι στο ίδιο κόλπο, επιλέγεις να απουσιάζει η όποια κριτική. Αν θέλεις ανιδιοτελώς μια ουσιαστική επικοινωνία, ανοιχτή σε όλα τα ενδεχόμενα και στο γήπεδο της δημοκρατίας, τότε επιδιώκεις ο κριτικό σου λόγος να φτάνει σε όλα τα μυαλά. Τελεία και παύλα. Και στην τελική, αν δεν ξέρω τι πιστεύεις για όσα γίνονται και για όσα θα γίνονται, γιατί να σε ψηφίσω, γιατί να σε εμπιστεύομαι; Εδώ σε παρακαλώ, μην κρυφτείς πίσω από το ιδεολόγημα της συλλογικής λειτουργίας της όποιας παράταξης, κι αυτά που λέει ο επικεφαλής τάχα μου μας εκφράζουν όλους. Στις μέρες μας, στον τρόπο που λειτουργούμε ως Έλληνες και σ'αυτά τα συγκεκριμένα θέματα, αν επικαλεστείς μια τέτοια άποψη λες ψέμματα στον εαυτό σου. Και αυτό είναι γνωστό, απλά το επισημαίνουμε. Όσο πιο αληθινός είσαι εσύ, όσο χρησιμοποιείς καλύτερα επιχειρήματα, όσο πιο πολύ σέβεσαι τους συνομιλητές σου, κι όσο οι αποφάσεις σου έχουν ως μέτρο το καλό της πόλης, αυτό που πιστεύεις εσύ ότι είναι το καλό, τόσο καλύτερος θα γίνεται και ο κόσμος γύρω σου, έστω και μια σταλιά. 

Ως προς τα έργα μία αναφορά μόνο, κι αυτή αφορά στο θέμα της ανάπλασης στη Δραπετσώνα. Από την αρχή δεν έκρυψα την αντίθεσή μου σ'αυτά που γίνονται και σ'αυτά που σχεδιάζουν να γίνουν εκεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι εγώ έχω το δίκαιο και αυτά που προτείνω είναι τα σωστά. Και η δημοτική αρχή μπορεί να έχει επιλέξει το καλύτερο δυνατόν, όπως και κάποιοι άλλοι τρίτοι να έχουν μια καλύτερη άποψη για τα όσα μπορούν να φτιαχτούν εκεί. Επιλέγω να πω κάποια γενικά γι'αυτό το έργο, γιατί υπό συνθήκες και όρους πιστεύω ότι μπορεί ακόμα να αποδειχθεί το αποφασιστικό χαρτί για ένα καλύτερο αύριο, εννοώ καλύτερο για την πλειονότητα του κόσμου.

Τα δύο πιο βασικά σημεία για μένα είναι πρώτον η δημιουργία ενός Μητροπολιτικού πάρκου, τουλάχιστον 150 στρεμμάτων, ενός πάρκου υψηλού και πυκνού πρασίνου. Πέρα από όλα τα άλλα ευεργετικά που προσφέρει το πράσινο στον κάθε δημότη, που τα αντιλαμβάνεται ο καθένας και δίχως ιδιαίτερα φόντα, πράμα που φαίνεται στους δήμους του ανατολικού Πειραιά όπου τέτοια πάρκα όλο και πληθαίνουν, θα πούμε κι ένα τελευταίο επιχείρημα. Μόνο αν είσαι Τραμπικός δίχως να το ξέρεις και αρνείσαι ως μεγάλο πρόβλημα την κλιματική αλλαγή, τότε δεν θα καταλαβαίνεις πως ένα από τα πιο ισχυρά όπλα της αντίδρασης στο φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι το πράσινο, όσο γίνεται περισσότερο πράσινο, κι όπου μπορούμε αγαπητοί μου συνδημότες, αγαπητέ μου δήμαρχε. 

Και δεύτερον, η προσπάθεια δημιουργίας προϋποθέσεων ώστε σ'αυτήν την περιοχή από το μόλο του Κράκαρι έως τη ΔΕΗ του Αγ.Γεωργίου, να δημιουργηθούν, ας πούμε 3000 θέσεις εργασίας; Με πόσα λεφτά; Ας πούμε με 300 εκ. ; Μα δεν έχουμε τόσα χρήματα. Ναι, αλλά υπάρχουν. Πέρα από την περιφέρεια, το κράτος και διάφορα ΕΣΠΑ σε ελληνικά κι ευρωπαϊκά προγράμματα, υπάρχουν και οι χορηγοί, υπάρχουν και οι ιδιώτες επενδυτές. Για να υπάρχουν ελπίδες να προκύψει κάτι καλό για την πόλη μας δεν θα προκύψει αν εσύ θεωρείς αμαρτία να συνεργάζεσαι μ'αυτούς τους ανθρώπους, αν εσύ πιστεύεις ότι το κέρδος είναι το απόλυτο κακό. Βεβαίως και υπάρχουν καπιταλιστές που με τις επιλογές τους μολύνουν το περιβάλλον, προκαλούν αρρώστιες, κακοποιούν κόσμο και κοσμάκη, παρανομούν, εκφοβίζουν και διαφθείρουν το πλήθος και άλλα μύρια όσα. Τα ξέρουμε. Κι αυτά συμβαίνουν όχι μόνο σε μη ευνομούμενες χώρες αλλά παντού. Όμως πιστεύω ότι ως ένα βαθμό εξαρτάται κι από εμάς. Αν δηλαδή θα επιδιώξουμε επενδυτές που καταστρέφουν ζωές και που μόνο στόχο έχουν τα υπερκέρδη τους και την υπερδύναμή τους ή όχι. Διότι βεβαίως υπάρχουν κι άλλοι που σέβονται τους κανόνες που τους βάζεις, που δέχονται να παίξουν ένα παιχνίδι με ρίσκο για λογικά κέρδη, που δεν καταστρέφουν ζωές και περιβάλλον και που στο καθεστώς που υπάρχει, τους έχουμε τόσο ανάγκη όσο ανάγκη έχουν κι αυτοί εμάς. Εσύ επιλέγεις προς τα που θα κινηθείς. Επενδύσεις για να μας προκύψουν θέσεις εργασίας, με όσο γίνεται καλούς μισθούς και αξιοπρεπείς όρους και εργασιακά δικαιώματα ή θα κρυφτείς πίσω από τις ιδεοληψίες σου στερώντας έτσι θέσεις εργασίας από πολλούς συνανθρωπούς μας; Εδώ σε θέλω κάβουρα....

Και το τελευταίο το πιο οφθαλμοφανές. Η περιοχή είναι πεντάστερη. Για να αναδειχθεί στο έπακρον, αυτό κατά τη γνώμη μου δεν μπορούν να το καταφέρουν οι υπάλληλοι του δήμου ( αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, γεωπόνοι, κ.λπ) και ελπίζω να έχουν την αυτογνωσία και να το καταλαβαίνουν. Θα πρέπει ο δήμος να ξεκινήσει μία αναζήτηση με στόχο να συνεργαστεί με αστέρια στην κατηγορία τους, Έλληνες ή ξένους και να αναθέσει σ'αυτούς που θα τα βρει μαζί τους, όλα όσα θα προτείνουν να φτιαχτούν εκεί. Οι υπάλληλοι του δήμου το καλύτερο που θα έχουν να κάνουν κατά τη γνώμη μου, είναι να μαθητεύσουν δίπλα σ'αυτά τα αστέρια.

Όσο για το ισοζύγιο επενδύσεων και κερδών, το σίγουρο πάντως είναι ότι έσοδα που θα προκύψουν σε βάθος χρόνου θα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που θα προκύψουν αν ο δήμος στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις. Που καλές και άγιες είναι, αλλά προφανώς είμαστε βέβαιοι ότι αρχιτέκτονες με ξεχωριστό έργο θα δημιουργήσουν εκεί κάτι το εξαιρετικό που θα μας κάνει να νιώθουμε υπερήφανοι για χρόνια πολλά και ότι ταυτόχρονα θα φέρουν πολλά περισσότερα έσοδα. Ή πιο ρεαλιστικά, οι πιθανότητες για κάτι αντάξιο της περιοχής είναι εμφανώς περισσότερες αν συνεργαστεί ο δήμος με ξεχωριστούς και διακεκριμένους επαγγελματίες για κάτι τέτοιο, παρά αν στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις.  Για μας είναι πιο σίγουρο ότι θα γίνουν εκεί παπάδες κι όχι παπαδάκια όπως αν το αναλάβουν οι υπηρεσίες του δήμου. Για μας η περιοχή προσφέρεται για παπάδες. Ελπίζω κάποια στιγμή να το εκτιμήσουν και οι ιθύνοντες και να αλλάξουν πορεία πριν να είναι αργά. 

Τελειώνοντας τα της ανάπλασης, προσπαθώ να αποφασίσω αν αυτή την παράγραφο ο Βρεττάκος και ο Γαβρίλης στο κείμενό τους για την απαλλοτρίωση της Λιπασμάτων, την εννοούν έστω και μέσα στην γενικότητά της, ή ...." Έτσι, αποφασίσαμε την απαλλοτρίωση 204 στρεμμάτων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις μιας συνολικής ανάπλασης, με βιώσιμα χαρακτηριστικά, που θα αλλάξει το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, θα διαφυλάξει τα υλικά αποτυπώματα της πλούσιας βιομηχανικής κληρονομιάς και θα αποτελέσει όχημα για την οικονομική, παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής".  Στην ευρύτερη περιοχή άραγε περιλαμβάνεται κι αυτή καθ'εαυτή η περιοχή της Ανάπλασης; 

Κλείνω λέγοντας πως πρέπει να είναι η πρώτη φορά που σε δημοτικές εκλογές δεν μετάνιωσα γι'αυτό που ψήφισα, που ψήφισα δηλαδή το '14 "Άλλο δρόμο" και Χρήστο Βρεττάκο. Παρόλο που πολλά σύννεφά τους μαζεύτηκαν στην πορεία στον ορίζοντά μου, που αρκετά απ'αυτά τα έκανα άρθρα αυτά τα τέσσερα χρόνια, ναι δε μετάνοιωσα. Φαντάζομαι ότι θα είναι καλά κι ωραία αν δεν μετανιώσω κι αυτή τη φορά, παρόλο που το βλέπω χλωμό. Και όχι μόνο επειδή τώρα έχω περισσότερες απαιτήσεις. Και όχι ότι δεν θα τους συγχωρήσουμε τόσο εύκολα, διάφορα λάθη και αστοχίες και παραλείψεις και βλακείες, όπως κάναμε μέχρι τώρα, ένεκα της απειρίας τους λέγαμε, στρογγυλεύοντας έτσι την κριτική μας, προεκλογικές μέρες που είναι. Αλλά γιατί παρατηρημένο είναι πως στη δεύτερη θητεία συνήθως πέφτουν οι στροφές, οι όποιες στροφές. Και για να κλείσουμε κάπως αισιόδοξα, ξέρετε, κάποιες φορές αυτό το "πέφτουν οι στροφές", δίνει την ευκαιρία να εμφανιστεί μια σοφία, ένα βλέμμα που βλέπει πιο μακρυά από την τρέχουσα ψηφοθηρία και σε βοηθάει ν'αντιστέκεσαι στην ευκολία της στενοκέφαλης ιδεοληψίας, αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο. Παίζεται. 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 25 Μαΐου 2019 14:05
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Γιώργος Μεριζιώτης. 26-05-2019 10:41
Με αυτά που έγραψα - πιο κάτω - δεν σημαίνει ότι παίρνω θέση υπέρ κάποιου υποψήφιου.

Πάντως αν ψήφιζα και επέλεγα την «λογική του μικρότερου κακού» θα επέλεγα αυτό τον συνδυασμό:

ΕΚΤόΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

Είναι οι μόνοι που άσκησαν κριτική και εναντιώθηκαν στην εκλογική παρουσία του κρυπτοφασίστα και ρατσιστή Καμπούρη στον δήμο μας πνευματικό τέκνο του Καρατζαφέρη.

Επίσης συμφωνώ και σε αρκετά σημεία με τις θέσεις τους, εδώ:

Μα γιατί δεν θέλετε να διοικήσετε ένα δήμο;

https://ektosplaisiou.blog/2019/05/22/labropoulos-pantiera/
Παράθεση
+1 # Οδυσσέας Κουντουπίδης 25-05-2019 15:13
Κύριε Λάκη μας: Τέσσερα πράγματα έκανες μ' αυτό σου το πόνημα. Τα δυο αφορούν εμένα και θα τα πω επιγραμματικά χρησιμοποιώντας μόνο δυο ρήματα και θα κάνω στην άκρη. Ζήλεψα και συγκινήθηκα. Πιο λακωνικά δεν γίνεται. Τα άλλα δύο είναι μια δήλωση και μια κατάθεση ψυχής. Δεν θα μείνω στην δήλωση. Λες πως παίχτηκε μέσα σου κάποιος προβληματισμός μεταξύ κάποιων υποψηφίων. Άρα σ' αυτή τη δήλωση, μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε απ' αυτούς που προκάλεσαν τον προβληματισμό σου.
Όποιον κι αν δήλωνες πως θα ψηφίσεις, όμως, θαρρώ πως θα έλεγες ακριβώς τα ίδια πράγματα σ' αυτό το κομμάτι του γραφτού σου, που ονόμασα κατάθεση ψυχής.
Είναι ένα δείγμα γραφής για το πως πρέπει κάποιος να πολιτεύεται και ποιες αρχές πρέπει να το διέπουν για να τα 'χει καλά με την συνείδηση του. Λίγο πολύ όσοι εκτίθενται έχουν και τις ικανότητες τους και τις δεξιότητες τους. Το δοκούν σε κάθε περίπτωση είναι η ηθική τους να μείνει αλώβητη απέναντι στην ιδιοτέλεια, στην σκοπιμότητα, αλλά και στις Σειρήνες της εξουσίας όπως και συ επισημαίνεις.
Εδώ να πω, που και αυτό δεν το άφησες ασχολίαστο, ότι και οι επιλογές των συνεργατών που θα κάνει ένας υποψήφιος Δήμαρχος, στην προκειμένη περίπτωση Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβούλων, πρέπει να είναι υπεράνω πάσης υποψίας. Έτσι θα εκτελέσει το έργο του χωρίς αναστολές και βαρίδια.
Ακόμα είναι ένα δείγμα γραφής πως να συμπεριφέρονται και οι ψηφοφόροι πριν, κατά και μετά τις εκλογές και πως μαζί με τα καλά πρέπει να επισημαίνονται και τα κακά και να γίνεται αναφορά όχι μόνο στα επιτεύγματα αλλά και στις αδυναμίες του επιλεχθέντος Συνδυασμού.
Στο κομμάτι της Ανάπλασης, έχω τους προβληματισμούς μου γι' αυτά που λες, προβληματισμούς όχι αντιρρήσεις, τους οποίους και έχουμε συζητήσει. Να δούμε ποιος θα εκλεγεί Δήμαρχος και είτε με τα γραπτά μας, είτε με τις παρεμβάσεις μας να δούμε πως μπορεί εκεί κάτω, να γίνει το καλλίτερο.
Ας είναι το πρόβλημα της ανεργίας, στο οποίο συμφωνούμε απαξάπαντες, ο γνώμονας ότι τα καλλίτερα έρχονται.
Α! Κι όποιος προσπαθήσει να απαξιώσει όσα εξιστόρησες θα πέσει σε μεγάλη λούμπα.
Παράθεση
-1 # Γιώργος Μεριζιώτης. 25-05-2019 12:46
Ξέχασα να ποστάρω: Και για τα Λιπάσματα εδώ:

«Πρωτοβουλία Αγώνα για Ενιαίο Άλσος»

(Δεν τους χρωστάμε τίποτα, μας χρωστάνε τα πάντα)

https://autonomidrasi.com/2015/08/13/%cf%80%cf%81%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%af%ce%b1-%ce%b1%ce%b3%cf%8e%ce%bd%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%b1%ce%af%ce%bf-%ce%b1%ce%bb%cf%83%ce%bf%cf%82/
Παράθεση
-1 # Γιώργος Μεριζιώτης. 25-05-2019 12:12
Σιχαίνομαι τα σχόλια, αλλά δεν κρατήθηκα με το κείμενο του αγαπητού Λάκη Ιγνατιάδη και ειδικά όσο αφορά το σημείο με τα Λιπάσματα.

Φυσικά ο καθένας/μια έχει το δικαίωμα να διατηρεί τις απόψεις του αλλά επειδή ήπιαμε δυο- τρεις καφέδες και συζητήσαμε, η συζήτηση παρέμεινε άγονη- άκαρπη , γιατί τι άλλο νόημα έχει μια συζήτηση αν δεν υπάρχει αλληλοεπηρεασμός και αλληλοεπίδραση και ο καθένας/μια μένει στον πολιτικό αυτισμό του;.

Μια συζήτηση για την συζήτηση εκτός από χάσιμο χρόνου μπορεί να καταπέσει στο επίπεδο του κουτσομπολιού και δεν θα ασχοληθώ εδώ με το αν αυτό έχει ευεργετικές ψυχολογικές συνέπειες στο άτομο.

Λάκη είσαι μια στο καρφί και μια στο πέταλο, όπως πολλοί/ες από εσάς τους αριστερούς/ες. Είστε με δυο εγκεφάλους ο ένας είναι οπαδός του ολοκληρωτισμού και ο άλλος οπαδός της δημοκρατίας, θυμάσαι σε μια «οφ δι ρέκορντ» συζήτηση μας για ένα θέμα με ναρκωτικά στην περιοχή μας μου έλεγες ότι σε αυτό το θέμα είσαι οπαδός του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, ( τώρα φιλαράκι του Τράμπ ) «εφευρέτη» της κατασταλτικής στρατηγικής «μηδενική ανοχή» και σου απάντησα, που στο κόσμο έχει λυθεί το πρόβλημα της εγκληματικότητας και των ναρκωτικών μόνο με καταστολή; Η μόνο καταστολή δεν κάνει τίποτα άλλο από το να ανεβάσει τις τιμές των μετοχών της μαύρης οικονομίας.

Λάκη, εκτός από μια μικρή αναφορά- κριτική που κάνεις στον συγκεντρωτισμό της παράταξης που θα ψηφήσεις καμία αναφορά δεν κάνεις για το πως ο Δήμος θα ανοίξει στους δημότες προτάσσοντας τη συμμέτοχη, καμία αναφορά δεν κάνεις για το πως ο Δήμος θα γίνει πιο δημοκρατικός.

Εγώ δεν είμαι ψηφοφόρος, απέχω από τις εκλογικές διαδικασίες εδώ και πολλά χρόνια και κρίνοντας χωρίς το κριτήριο της ιδιοτέλειας όσο αφορά ποιους θα υποστηρίξω, από ότι είδα λοιπόν από τα προγράμματα των υποψήφιων ο Τσιρίδης έβαλε τουλάχιστον το ζήτημα - αν όχι της άμεσης δημοκρατίας - αλλά να ανοιχτεί ο Δήμος να γίνει πιο συμμετοχικός, πιο δημοκρατικός.

Τέλος Λάκη λες, να μπουν επιχειρηματίες στα λιπάσματα οκ μπράβο, γι αυτό αγωνίστηκα και εγώ τόσα χρόνια.!!!

Όποιος/όποια θέλει να δει τις θέσεις μου για την τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να τις βρει εδώ:
Τοπική αυτοδιοίκηση ή ελευθεριακός κοινοτισμός;

https://autonomidrasi.com/2019/05/20/%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%ce%b4%ce%b9%ce%bf%ce%af%ce%ba%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%ae-%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%ba/
Παράθεση
-1 # Γεώργιος Θ. Τσιρίδης 25-05-2019 02:01
Τόσα πολλά ρε Λάκη για ένα "Βρεττάκο ή άκυρο";
Έλεος.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση