Τρίτη, 21 Μαΐου 2019 21:12

Γυρίστε στην αφετηρία, της Άννας Δαμιανίδη

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

amvloseisΝοσταλγώ την εποχή που μας προβλημάτιζε η πολλή πρόοδος. Τότε που θέταμε ερωτήματα όπως «μήπως η πρόοδος δεν είναι πάντα καλό πράγμα;». Μήπως δεν αφορά όλον τον κόσμο, μήπως η πρόοδος δεν είναι προοδευτική; Μήπως δεν μπορεί να είναι ευθύγραμμη, μήπως δεν γίνεται να προοδεύουμε συνέχεια; Μήπως είναι κάτι κακό εν τέλει;

 Μερικά απ’ αυτά απαντήθηκαν, μην παραπονιόμαστε. Ευθύγραμμη δεν είναι, σίγουρα πράγματα. Κι ας νιώθουμε ότι πέσαμε μικροί στο καζάνι με την πρόοδο, εμείς του πενήντα οι αισιόδοξοι. Εχει κάτι πισωγυρίσματα που κουτρουβαλάς στα πόδια του βουνού που ανέβηκες και δεν ξέρεις ποιο καρούμπαλο να πρωτοθεραπεύσεις. Και σίγουρα θεωρείται κάτι κακό από πολλούς σοβαρούς και στιβαρούς κατόχους εξουσίας, όπως στην Αλαμπάμα τα σεβαστά μέλη της Γερουσίας, που ψήφισαν απαγόρευση των αμβλώσεων, σχεδόν χωρίς καμιά εξαίρεση, και ποινές τρομερές για τους γιατρούς που θα τολμήσουν να παρακούσουν.

Σταθείτε, δεν είναι δυνατόν, και για περιπτώσεις βιασμού; Δεν το πιστεύουμε εμείς οι κακομαθημένοι της προόδου. Κάπως αλλιώς είχαμε φοβηθεί ότι θα προχωρά η πρόοδος, ότι θα ζαλιζόμασταν από την ταχύτητά της. Μάλιστα, απαγορεύεται και σε περιπτώσεις βιασμού. Και σε περιπτώσεις αιμομιξίας. Μόνο αν κινδυνεύει η ζωή της γυναίκας επιτρέπεται. Αλλες 28 Πολιτείες της Αμερικής έχουν ήδη υιοθετήσει νόμους που περιορίζουν το δικαίωμα στην έκτρωση, η μόδα εξαπλώνεται σαν λεκές στον χάρτη των ΗΠΑ.

Φαίνεται πως οι φόβοι μας περί προόδου ήταν λάθος. Αλλιώς είχαμε φανταστεί την εξέλιξη κι αλλιώς μας έρχεται. Σαν να έχουν πάθει οι ΗΠΑ φοβία από τις γρήγορες, τις ωραίες αλλαγές, και μαζεύονται οι κοινωνίες στο καβούκι τους. Πίσω ολοταχώς. Οχι, δεν θέλουμε ελευθερίες, δεν θέλουμε δικαιώματα, δεν θέλουμε καν εμβόλια. Μήπως και τα αντιβιοτικά να τα ξεχάσουμε. Να γεννιόμαστε τυχαία, να πεθαίνουμε σωρηδόν. Τι ωραία που ήταν πριν από δύο αιώνες, πόσο αθώα. Εκτρώσεις γίνονταν βέβαια, αλλά με κίνδυνο ζωής των γυναικών. Είχε σασπένς και γούστο. Να χάσουμε όλοι μαζί στο «Φιδάκι», να ρίξουμε το ζάρι που λέει «Γυρίστε στην αφετηρία».

Το 1971, στη Γαλλία, 343 διάσημες γυναίκες είχαν υπογράψει ότι έχουν κάνει άμβλωση, προκαλώντας τον νόμο, που τότε το απαγόρευε, και φέρνοντας την αλλαγή του, σταδιακά, σε όλη την Ευρώπη. Πέρασε σχεδόν μισός αιώνας κι η πρόοδος που πήγαινε όλο δυτικά, σαν κάπου να σκάλωσε και να αναπηδά, λέτε να γυρίζει προς τα πίσω;

Πηγή:  efsyn.gr  

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Μαΐου 2019 21:17

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση